Κικίλιας: Θα έχουμε τη δυσκολότερη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων ετών

 Κικίλιας: Θα έχουμε τη δυσκολότερη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων ετών

«Θα έχουμε την δυσκολότερη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων ετών», επισημαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο Action 24 και την “Επόμενη Μέρα” του Σεραφείμ Κοτρώτσου, ο κ. Κικίλιας τόνισε αρχικά ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία και αμφισβήτηση ότι ζούμε μια κλιματική κρίση». Ο υπουργός ανέφερε ότι συμβαίνουν «ακραίες καιρικές αλλαγές, με καύσωνες και περιόδους ξηρασίας» επισημαίνοντας ότι φέτος το φθινόπωρο κράτησε μέχρι τον Δεκέμβριο!

«Πέρσι, μετά τις mega-πυρκαγιές ήρθαν τέτοιες πλημμύρες που δεν έχει ξαναδεί χώρα τα τελευταία 100 χρόνια», πρόσθεσε. «Η εικόνα στο Ντουμπάι, στη Σλοβενία όπου είχε 23 βαθμούς και την άλλη μέρα πήγε στους 3, στη Γερμανία, στον Καναδά, οι εικόνες καταστροφής στο Μάουι δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο».

«Αν με ρωτάτε τι αντιπυρική περίοδο θα έχουμε, ξεκινώντας σε λίγες ημέρες, θα έχουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, προετοιμαζόμαστε σκληρά για αυτό και θα δώσουμε μεγάλες μάχες μέρα – μέρα», σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας είπε ότι μέχρι τώρα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία πολύ δύσκολες πυρκαγιές όπως αυτή στην Κρήτη όπου έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ με ριπές και στα 9 μποφόρ αλλά εκείνη στα Πιέρια Όρη, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε επίσης ότι η αντιπυρική περίοδος μπορεί να είναι τόσο έντονη που να διαρκέσει ακόμη και όλο τον Σεπτέμβριο. Τόνισε ακόμη ότι μπορούν πλέον να γίνουν αντιπυρικές ζώνες στα δάση, καθώς άλλαξε ο νόμος και μπορεί για παράδειγμα ο ΑΔΜΗΕ να μπαίνει και να κάνει προληπτικές ενέργειες.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι φέτος η μάχη με τις φωτιές θα δοθεί με τον ίδιο αριθμό εναέριων μέσων (49 ενοικιαζόμενα) συν τα Καναντέρ στα οποία θα γίνεται καθημερινά μεγάλη προσπάθεια για να συντηρούνται σωστά και να είναι έτοιμα για να πετούν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Εκτός από το κομμάτι της πρόληψης, ο υπουργός υπογράμμισε πως όποιος συλλαμβάνεται ως υπαίτιος για φωτιές «δεν θα τη γλυτώνει με τίποτα» και πρόσθεσε ακόμη ότι «όποιος τοπικός άρχοντας αδιαφορήσει θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου».

Σχετικά Άρθρα