Σε θέση μάχης ο πυρηνικός πύραυλος “Satan II” – Η Μόσχα ανεβάζει τις απειλές λίγο πριν από τη συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν – Τι θα συζητήσουν

 Σε θέση μάχης ο πυρηνικός πύραυλος “Satan II” – Η Μόσχα ανεβάζει τις απειλές λίγο πριν από τη συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν – Τι θα συζητήσουν

Λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση Πούτιν Ερντογάν η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το νέο της πυραυλικό σύστημα, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat, ο οποίος στη Δύση αποκαλείται “Satan II” είναι πλέον σε θέση μάχης. «Το στρατηγικό σύστημα Sarmat έχει τεθεί σε ετοιμότητα μάχης», δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ, γενικός διευθυντής της κρατικής διαστημικής εταιρείας Roscosmos, σε μια εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης.

Ο πύραυλος επόμενης γενιάς, τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζει «αήττητο», επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε ετοιμότητα μάχης στα τέλη του 2022.

H είδηση για την ετοιμότητα του πυραύλου έρχεται καθώς ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε σε πόλη στη δυτική Ρωσία, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, ενώ παράλληλα η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε drones που κατευθύνονταν προς τρεις δυτικές περιοχές. Ο Sarmat θα αντικαταστήσει στο στρατηγικό οπλοστάσιο της Ρωσίας τους σοβιετικής εποχής πυραύλους Voevoda , γνωστούς με την ονομασία του ΝΑΤΟ SS-18 «Satan».

  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει τον Απρίλιο του περασμένου έτους ότι ο Sarmat θα είναι ικανός να εξαπολύσει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να φτάσουν μέχρι τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες – και θα «βάλει σε σκέψεις όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία».

Εκείνη την εποχή, δυτικοί αναλυτές έλεγαν ότι η απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από τον “Σατανά ΙΙ” ήταν «εξαιρετικά χαμηλή» και ότι η δοκιμή του όπλου από τον Πούτιν μπορεί να είχε σκοπό να κρύψει τις ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ο SS-18, ο Sarmat – με βάρος πάνω από 200 τόνους – μπορεί να μεταφέρει 10 και πιθανώς περισσότερες πυρηνικές κεφαλές με βεληνεκές έως και 18.000 χιλιόμετρα.

Ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του Έργου Πυρηνικών Πληροφοριών στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, παρομοίασε τον Σατανά ΙΙ με ένα «λίφτινγκ» για τον SS-18 της Σοβιετικής εποχής, αν και είπε ότι υπάρχουν «πιθανώς κάποιες βελτιώσεις κάτω από την κουκούλα».

Η συνάντηση Πούτιν Ερντογάν

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί όπως όλα δείχνουν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στην εξοχική κατοικία του Πούτιν στο Σότσι. Το εύρος των θεμάτων επηρεάζουν όχι μόνο περιφερειακά αλλά και ευρύτερα την παγκόσμια πολιτική σκηνή, έχοντας μπροστά μας την σύνοδο των G20 όπου Ρωσία και Τουρκία είναι μέλη των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών, αλλά και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει σειρά ζητημάτων, με το κυρίαρχο θέμα να αναμένεται να είναι η αναβίωση της συμφωνίας για τον διάδρομο των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας που ανέστειλε από την πλευρά της η Μόσχα τον περασμένο Ιούλιο, επικαλούμενη ανεκπλήρωτες γραπτές δεσμεύσεις του ΟΗΕ και των δυτικών δυνάμεων.

Μόσχα και Άγκυρα επιθυμούν κατά βάθος τη συνέχιση της συμφωνίας, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Η Ρωσία, θέλει να διασφαλίσει έσοδα από τα σιτηρά αλλά και τα λιπάσματα που διαθέτει, ενώ επίσης επιθυμεί να μην δημιουργήσει επισιτιστική κρίση στην Αφρική, μια περιοχή όπου έχει διεισδύσει σημαντικά τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά.

  • Στο πλαίσιο αυτό για να επανέλθει στη συμφωνία, θέτει όρους, όπως η ένταξη της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift και η επισκευή του αγωγού αμμωνίας Τογκλιάτι-Οδησσού για την εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων.

Ανάμεσα στα αιτήματα της Μόσχας είναι επίσης η επίλυση του ρωσικού προβλήματος της ασφάλισης των πλοίων, όπου οι ασφαλιστικές πλοίων δήλωσαν πέρυσι ότι θα ακυρώσουν την κάλυψη του πολεμικού κινδύνου σε όλη τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, καθώς και το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων από τους δυτικούς συμμάχους.

  • Ο Ερντογάν από την πλευρά του, μέσω της συμφωνίας των σιτηρών έχει αναβαθμίσει το ρόλο της Τουρκίας στο διεθνές περιβάλλον, ως επιτυχημένη διαμεσολαβητική δύναμη, ενισχύοντας παράλληλα το ρόλο της στις Αφρικανικές χώρες.

Επίσης δεν είναι λίγα τα οφέλη από τη διακίνηση των σιτηρών για την Τουρκία, καθώς όλες οι εξαγωγές περνούν από την Κωνσταντινούπολη, ενώ κάποια από τα σιτηρά επεξεργάζονται τουρκικές εταιρείες, πριν διατεθούν στις χώρες αποστολής.

Όμως σίγουρα δεν θα είναι το θέμα των σιτηρών, το μοναδικό, που θα συζητήσουν Ερντογάν και Πούτιν στο Σότσι. Πέρα από τη διεθνή και περιφερειακή ατζέντα, ο Ερντογάν έχει και διμερή θέματα να φροντίσει, όπως οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Τουρκίας από τη Ρωσία.

  • Ο Ερντογάν είναι πιθανό να επιδιώξει να διατηρήσει την έκπτωση στο φυσικό αέριο και να αναζητήσει περαιτέρω αναβολές, καθώς τα αποθεματικά της Τουρκίας είναι ακόμα χαμηλά, παρά τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική.

Επιπλέον τα θέματα της Συρίας και η εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας Δαμασκού, η διένεξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και ο ρόλος Τουρκίας και Ρωσίας ως διαμεσολαβητές και εγγυητές της ειρήνης, η Λιβύη και η αποχώρηση της Βάγκνερ και η ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί εκεί, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Τέλος η σύνοδος των BRICS και η απόφαση για διεύρυνση της οικονομικής ένωσης ενδεχομένως να βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, καθώς η Τουρκία έχει εκφράσει την επιθυμία να ενταχθεί στην συμμαχία. Φυσικά δεν θα μείνει εκτός των συζητήσεων ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου η Τουρκία επιθυμεί να παρέμβει διαμεσολαβητικά στην λήξη της σύγκρουσης.

Σχετικά Άρθρα