Πώς η επίσκεψη Μελόνι στην Αθήνα συνδέεται με την προμήθεια των γαλλικών κορβετών

 Πώς η επίσκεψη Μελόνι στην Αθήνα συνδέεται με την προμήθεια των γαλλικών κορβετών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr η επίσκεψη της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι την Πέμπτη στην Αθήνα έδωσε την αφορμή να έρθει ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα του προγράμματος της απόκτησης κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό. Με τη Γαλλία και τη Naval να επανέρχεται – σύμφωνα με πληροφορίες – την Πέμπτη και αυτή με επικαιροποιημένη πρόταση προς την Αθήνα.

Οι κορβέτες φερόταν να είναι μέχρι τις αρχές του χρόνου, ως μία από τις προτεραιότητες της Αθήνας στα εξοπλιστικά, με τις δύο προσφορές που είχαν ξεχωρίσει να είναι αυτή της ιταλικής Fincantieri και της γαλλικής Naval.

Πιο συγκεκριμένα πηγές ανέφεραν στο in, χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες, ότι η ανανεωμένη γαλλική πρόταση θα είναι βελτιωμένη όσον αφορά τους χρόνους αποπληρωμής, το δέλεαρ όσον αφορά τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων, αλλά και κάποια συστήματα που θα φέρουν τα πλοία. Η διατύπωση δε τόσο όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα αλλά και τα ναυπηγεία έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και αυτές είναι που χαρακτηρίζουν ελκυστική ή μη μία πρόταση. Με δεδομένο δε ότι και τα δύο καράβια, τόσο το γαλλικό όσο και το ιταλικό ικανοποιούν τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, αυτές οι λεπτομέρειες γίνονται ακόμα πιο σημαντικές.

  • Στο δείπνο της Πέμπτης θα φανεί το αν η Μελόνι θα θελήσει να θέσει, μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητήσουν, και το ζήτημα κορβετών στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αν η Ιταλία έχει αποφασίσει να βάλει στο τραπέζι και μία «αμυντική συμφωνία» στην Αθήνα, ή μία επίσης ανανεωμένη – στις «λεπτομέρειες» – πρόταση.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο το ενδιαφέρον της Αθήνας για τις κορβέτες παραμένει ζωντανό και κυρίως πόσο άμεσο είναι. Κάτι που συνδέεται με τους διαθέσιμους πόρους, που όλοι τονίζουν ότι δεν είναι ανεξάντλητοι. Γεγονός που ίσως δεν επιτρέπει να δοθούν άμεσες απαντήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει και το ενδεχόμενο απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων που παραμένει ανοιχτό. Υπενθυμίζεται πως όπως είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας από το Βίλνιους (ΣΚΑΙ), η Ελλάδα συζητά την παραχώρηση «Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού» (EDA) από τις ΗΠΑ. Δηλαδή μεταχειρισμένα συστήματα που παραχωρούνται είτε δωρεάν είτε σε μειωμένη τιμή. Με το όποιο κόστος συντήρησης να βαραίνει τη χώρα που θα το παραλάβει. Σε αυτά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και πλοία όπως τα LCS τα οποία ωστόσο στο παρελθόν είχαν απορριφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό ως φρεγάτες.

  • Να σημειωθεί πάντως ότι δημόσια, τουλάχιστον, η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει ότι εγκαταλείπει την προοπτική των κορβετών.

Η πρόταση της γαλλικής Naval έχει συνδεθεί με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή στο χτίσιμο των κορβετών, ενώ η πρόταση της ιταλικής Fincantieri με τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Με τις εξελίξεις να αναμένονται. Κυρίως για το αν το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί ή αν θα εγκαταληφθεί για φθηνότερες λύσεις και τι θα σημαίνει αυτό τελικά για το Πολεμικό Ναυτικό.

Σχετικά Άρθρα