Ο Μητσοτάκης απαντά στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές – Ανακοινώνει μέτρα, αντιπαρατάσσει ευρωπαϊκά στοιχεία

 Ο Μητσοτάκης απαντά στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές – Ανακοινώνει μέτρα,  αντιπαρατάσσει ευρωπαϊκά στοιχεία

Να επιβάλει την δική του ατζέντα στο θέμα των πυρκαγιών και των συνεπειών τους θα επιχειρήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Μετά από μια μακρά περίοδο με πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε όλη την χώρα κι ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν ακόμα μάχη με τις φλόγες στον Έβρο, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το βήμα της Ολομέλειας την αποκατάσταση των πληγών από την πύρινη λαίλαπα και τον επαναπροσδιορισμό της αντιπυρικής πολιτικής.

Όπως υπογραμμίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιδιώκει τον διάλογο και τη συναίνεση, δεν αποφεύγει τη δημόσια λογοδοσία, αλλά αντιθέτως επιδιώκει τη συζήτηση για το τι βρήκε και τι έφτιαξε μέσα σε τέσσερα χρόνια: πόσο έχει θωρακίσει έως σήμερα την Πολιτική Προστασία, πόσο την έχει προσαρμόσει στα σύγχρονα δεδομένα. Η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη επίγνωση των νέων δεδομένων που προκαλεί η κλιματική κρίση και των νέων πραγμάτων που πρέπει να γίνουν».

  • Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σηκώσει το γάντι της αντιπολίτευσης που καταλογίζει αναποτελεσματικότητα στο κράτος, παραθέτοντας στοιχεία για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και για τα κονδύλια προς τους Δήμους της αντιπυρικής περιόδου.

Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, για το πρόγραμμα καθαρισμού των Δήμων δόθηκαν 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ για τα εναέρια μέσα πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα “Αιγίς” αγγίζει τα δύο (2) δισ. ευρώ και είναι πρώτη φορά που η Ελληνική Πολιτεία διαθέτει τόσα πολλά χρήματα. Ειδικά στον Έβρο,  δαπανήθηκαν 6 εκατ. ευρώ το 2022 και το 2023 σε αντιπυρικές ζώνες, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές. Μάλιστα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο  Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος προανήγγειλε ότι πριν από τις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου, θα δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος των δήμων που ανταποκρίθηκαν και εκείνων που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους.

  • Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είχαμε 253 περισσότερες πυρκαγιές, δηλαδή αύξηση κατά 7,7% σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα τις κρίσιμες ημέρες των πυρκαγιών σε Πάρνηθα και Έβρο, ξέσπασαν 416 πυρκαγιές σε έξι ημέρες, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης είχαν να αντιμετωπίσουν μεσοσταθμικά περίπου 70 φωτιές την ημέρα.

Ειδικότερα, η πυρκαγιά στον Έβρο, είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγράψει ποτέ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS) από τότε που άρχισε να συλλέγει δεδομένα, από το 2000. Συγκριτικά μάλιστα με άλλες χώρες, οι καμένες εκτάσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ιταλία αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία έτη.

Συγκεκριμένα, στην Πορτογαλία το 2017 οι καμένες εκτάσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και έφτασαν στα 5.406.300 στρέμματα, όταν ο μέσος όρος την τελευταία 5ετία ήταν 1.391.475 στρέμματα. Στην Ισπανία, το 2022 ήταν χρονιά ρεκόρ με 3.000.000 στρέμματα καμμένα, ενώ ο μέσος όρος 5ετίας ήταν 1.261.445 στρέμματα. Στην Ιταλία το 2021 ξεπέρασε τα 1.500.000 στρέμματα καμένης έκτασης, με ετήσιο μέσο όρο τις 820.000.

Σχετικά Άρθρα