Ανάλυση/ Πώς η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού καίει τα δάση-

 Ανάλυση/ Πώς η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού καίει τα δάση-

Οι καιρικές συνθήκες κάνουν το περιβάλλον πιο επιρρεπές σε φωτιές και η αυξανόμενη συχνότητά τους έχει εκθέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο καταστροφής περιοχές που είναι ήδη ευαίσθητες στη φωτιά, όπως η Μεσόγειος, σύμφωνα με ανάλυση του Conversation.com.

Οι πυρκαγιές που καίνε εδώ και δύο εβδομάδες τη χώρα μας, έλαβαν χώρα σε μία περίοδο έντονου καύσωνα, που θα ήταν τουλάχιστον 50 φορές λιγότερο πιθανό στο προβιομηχανικό κλίμα. Οι ημέρες με ακραίες καιρικές συνθήκες πυρκαγιάς αναμένεται να αυξηθούν έως το 2100, εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων, όπως αναφέρει η ανάλυση του Conversation.com.

“Η κλιματική αλλαγή από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά”

Όταν αποδίδεται η αιτία μιας πυρκαγιάς, είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των παραγόντων που προκαλούν την ανάφλεξη μιας φωτιάς και εκείνων που προκαλούν τη βλάστηση να γίνει τόσο ξηρή ώστε να προετοιμάζεται να καεί. Η κλιματική αλλαγή από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, λένε οι αναλυτές του Conversation.com. Mια σπίθα από πηγή ανάφλεξης ή κεραυνός είναι απαραίτητη.

Οι εμπρηστές κατηγορήθηκαν για την έναρξη τουλάχιστον ορισμένων από τις φωτιές στην Ελλάδα, αν και ο εμπρησμός είναι στην πραγματικότητα μια μικρή αιτία πυρκαγιών στη χώρα.

Από τις προηγούμενες ελληνικές πυρκαγιές με εξακριβωμένη αιτία ανάφλεξης, μόνο το 23% προκλήθηκαν από εμπρησμό. Τα περισσότερα προέκυψαν από φωτιές σε γεωργικές εκτάσεις που αρχικά άρχισαν να καίνε τα απόβλητα των καλλιεργειών, ή από πυρκαγιές σε θαμνώδεις εκτάσεις στην ανεπιθύμητη βλάστηση. Tεράστιο ρόλο παίζει ο σχεδιασμός και τα μέτρα πρόληψης.

Η κλιματική αλλαγή σίγουρα παίζει ρόλο για τις πυρκαγιές, ωστόσο ο άνθρωπος δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων πυρκαγιάς θα επιταχυνθεί εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά ο κόσμος μπορεί να αποφύγει τα πιο σοβαρά αποτελέσματα μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Δεν είναι πολύ αργά να σταματήσουμε να καίμε τα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σημειώνει το Conversation.

Περιοχές όπως η Μεσόγειος έχουν φυσικά τοπία επιρρεπή στη φωτιά και δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από τους ανθρώπους να αποκλείσουν εντελώς τις πυρκαγιές από τη ζωή τους. Η κοινωνία πρέπει να μάθει να προσαρμόζεται και να ζει με τη φωτιά, αυξάνοντας παράλληλα τις προετοιμασίες για πιο ακραία περιστατικά στο μέλλον.

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι μια έντονη υπενθύμιση της απειλής που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή και χρειάζονται σύγχρονα μέσα για να αντιμετωπιστούν με επιχειρησιακό σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα ξεκινάει από τον κρατικό μηχανισμό και θα καταλήγει στους πολίτες.

Σχετικά Άρθρα