Συμβούλιο της Ευρώπης: Ζητά αποτελεσματικές έρευνες για την τραγωδία στην Πύλο- Η επιστολή στον Μητσοτάκη και η απάντηση Καιρίδη

 Συμβούλιο της Ευρώπης: Ζητά αποτελεσματικές έρευνες για την τραγωδία στην Πύλο- Η επιστολή στον Μητσοτάκη και η απάντηση Καιρίδη

Σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη ((δόθηκε χθες στην δημοσιότητα) η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει τη νομική υποχρέωση να διεξάγει αποτελεσματικές έρευνες για το ναυάγιο της Πύλου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του περισσότερα από 80 άτομα με πολλές εκατοντάδες ακόμη να αγνοούνται, για να διαπιστωθούν τα γεγονότα και, όπου ενδείκνυται, να οδηγηθούν στην τιμωρία των υπευθύνων.

Απαντώντας ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Καιρίδης, αναφέρεται στην ανάγκη να χτυπηθεί το business plan των δουλεμπόρων και να αυξηθούν οι νόμιμες οδοί

Η Επίτροπος εκφράζει την ανησυχία του για αναφορές για ασκήσεις πιέσεων σε επιζώντες και για ισχυρισμούς για παρατυπίες στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυριών, που μπορεί να οδήγησαν σε ελαχιστοποίηση της εστίασης σε ορισμένους παράγοντες αυτής της τραγωδίας, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Στην υπόθεση Safi and Others v, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρίνισε τις παραμέτρους μιας αποτελεσματικής έρευνας για ένα παρόμοιο γεγονός. Μεταξύ αυτών των παραμέτρων, η Επίτροπος σημειώνει ότι η ανεξαρτησία είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των συγγενών των θυμάτων, των επιζώντων, του κοινού και των διεθνών εταίρων της Ελλάδας. Ενώ τόνισε ότι οι έρευνες δεν μπορούν να περιοριστούν στον ρόλο των φερόμενων λαθρεμπόρων, ζητά διευκρινίσεις για το εύρος των ερευνών που ξεκίνησαν μετά το ναυάγιο.

Αναφερόμενος στο δικαίωμα των οικογενειών των αγνοουμένων να γνωρίζουν την αλήθεια, ο Επίτροπος ζητά πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να διασφαλιστεί ότι τα λείψανα των αποθανόντων μεταναστών εντοπίζονται, γίνονται σεβαστά, ταυτοποιούνται και θάβονται.

Εκφράζοντας ανησυχίες για τους περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης των επιζώντων και τον τρόπο με τον οποίο έχουν διεξαχθεί οι συνεντεύξεις για το άσυλο, ζητά πληροφορίες για τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής και την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

“Κατά την άποψή μου, το ναυάγιο της 14ης Ιουνίου δεν είναι δυστυχώς ένα μεμονωμένο περιστατικό”, γράφει η Επίτροπος. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε επανεξέταση της προσέγγισης όσον αφορά την άφιξη των προσφύγων και των μεταναστών δια θαλάσσης σε πολιτικό, πολιτικό και πρακτικό επίπεδο. Η Επίτροπος προτρέπει τον Πρωθυπουργό να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις σχετικά με την έρευνα και τη διάσωση, τόσο βάσει του ναυτικού δικαίου όσο και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, η Επίτροπος επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει και να διατηρήσει ενεργά ένα ευνοϊκό νομικό πλαίσιο και ένα πολιτικό και δημόσιο περιβάλλον που ευνοεί την ύπαρξη και τη λειτουργία των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και το έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ερευνητών δημοσιογράφων. και να σταματήσει η ποινικοποίησή τους και άλλες μορφές παρενόχλησης.

Σχετικά Άρθρα