Η μάχη για την Περιφέρεια Αττικής/ Πόσο αλλάζει το τοπίο η… ξαφνική (;) θύελλα κυβέρνησης – Πατούλη – Ιωακειμίδης στο libre: Είμαι οργισμένος με την κατάσταση

 Η μάχη για την Περιφέρεια Αττικής/ Πόσο αλλάζει το τοπίο η… ξαφνική (;) θύελλα κυβέρνησης – Πατούλη – Ιωακειμίδης στο libre: Είμαι οργισμένος με την κατάσταση

Την ώρα που η μάχη για την Περιφέρεια Αττικής κορυφώνεται, με τον Γιώργο Ιωακειμίδη να έχει μπει για τα καλά στο κάδρο της διεκδίκησης απέναντι στο φαβορί Γιώργο Πατούλη (τα όσα έγιναν το τελευταίο 24ωρο με το …ζεϊμπέκικο του Ζαππείου θεωρείται από αρκετούς ότι αλλάζουν τα δεδομένα, ωστόσο φαίνεται πως ο περιφερειάρχης διατηρεί την πρωτοβουλία) πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως η συγκεκριμένη αυτοδιοικητική μάχη θα στείλει και πολιτικά μηνύματα.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Πατούλη του καταλογίζεται ότι η διοίκηση του: δεν τήρησε καμία προεκλογική δέσμευση, τα έργα που θα παραδώσει είναι κυρίως επικοινωνιακά, έχασε ευκαιρίες, δεν ανέλαβε ευθύνες, με λίγα λόγια πως δεν ήθελε να τα καταφέρει ακριβώς επειδή δεν ήταν ικανή να το πράξει.

Καταρχάς να πιάσουμε το νήμα από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Οι πυρκαγιές στην Αττική, ανέδειξαν το «ρήγμα» όπως φαίνεται μεταξύ διοίκησης Πατούλη και Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Πατούλης σήκωσε το γάντι που πέταξε η Κυβέρνηση, υπονοώντας ότι η Αυτοδιοίκηση φέρει ευθύνες για τις πυρκαγιές.

  • Η δυσαρέσκεια από πλευράς κυβέρνησης έγινε ακόμη πιο αισθητή μετά το… ζεϊμπέκικο Πατούλη και τον σάλο που προκλήθηκε στα social media, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για απόσυρση της υποστήριξης από τη ΝΔ. (σημ: κάποια σάιτ όπως το newsit εξακολουθούν σε σημερινά ρεπορτάζ να υποστηρίζουν ότι το θέμα παραμένει).

Ο περιφερειάρχης Αττικής μετά τις αντιδράσεις έσπευσε να απολογηθεί κάνοντας λόγο για μια «κακιά στιγμή». Στη δήλωσή του ανέφερε αρχικά ότι έδωσε το παρών σε μία εκδήλωση γυναικών της ομογένειας στο Ζάππειο και ότι «κάποιες από τις παρευρισκόμενες μου ζήτησαν να χορέψω μαζί τους».

Η συγκεκριμένη πρόταση λίγο αργότερα έγινε «κάποιες από τις παρευρισκόμενες μου ζήτησαν να τιμήσω την εκδήλωση τους με ένα χορό».

Πέραν τούτων η κόντρα Πατούλη – Μαξίμου που εκδηλώνεται με τις πυρκαγιές, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης εκτός από τον Μηταράκη να παρουσιάσει ως βασικό υπαίτιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με προεξάρχουσα την Περιφέρεια, ενδεχομένως να κρύβει και βαθύτερα πολιτικά αίτια.

  • Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Πατούλης με απανωτές παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ τόνισε ότι οι ευθύνες τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση της κατάσβεσης των πυρκαγιών ανήκουν στην κυβέρνηση.  Άφησε επίσης υπονοούμενα για διαχειριστική ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα από πλευράς κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι φωτιές θα μπορούσε να είχαν σβηστεί πιο γρήγορα και με λιγότερες απώλειες. 

 Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής προχώρησε ακόμη ένα βήμα, αποδίδοντας πολιτικές σκοπιμότητες σε αυτούς που βάζουν την Περιφέρεια στο κάδρο των ευθυνών για τις πυρκαγιές.

Με άλλα λόγια, Κυβέρνηση και Περιφέρεια είναι μια… “ωραία ατμόσφαιρα” σε μια κρίσιμη στιγμή ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Και ενδοπαραταξιακές τριβές

Οι αντιδράσεις όμως για τη μη ανάληψη ευθυνών δεν απορρέουν μόνο από την κυβέρνηση, διότι όπως μαθαίνουμε τα παράπονα των πολιτών, έχουν εξαγριώσει και ορισμένα μέλη της παράταξης Πατούλη στην Περιφέρεια, τα οποία γίνονται δέκτες της αγανάκτησης.

Οι αντιδράσεις μάλιστα ήταν τόσο εκτεταμένες που έφτασαν μέχρι την τηλεοπτική εμφάνιση του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει για το πού εξαφανίστηκε αυτές τις μέρες. Ο περιφερειάρχης, εμφανίστηκε ξαφνικά για να ισχυριστεί πως εργάζεται αθόρυβα από την πρώτη στιγμή.

  • Μαζί με την εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ήρθε και η άβολη στιγμή όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει όσα λέγονται από εκείνους που παρατήρησαν ότι εξαφανίστηκε όλες αυτές τις ημέρες.

«Τι εννοείτε;», απάντησε μάλιστα με ένα αμήχανο γέλιο, «πού πήγα δηλαδή»;

«Δε σας έβλεπε ο κόσμος, προφανώς και γι΄αυτό το λέει», απάντησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ:

  • «Απλώς κατά τη διάρκεια της προσπάθειας δε βγαίναμε στα μέσα, διότι επιχειρούσαμε για να μπορέσουμε για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Έκλεισαν τα πάρκα εν μέσω λίβα

Και ενώ δύο εβδομάδες τώρα το θερμόμετρο ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, έκλεισε τα πάρκα, ξεσηκώνοντας νέο κύμα αντιδράσεων στους πολίτες, που τους αφαιρέθηκε βίαια το δικαίωμα να βρεθούν κοντά στο πράσινο της γειτονιάς τους.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει στο κλείσιμο των Πάρκων που είναι στην αρμοδιότητας της, όπως το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και τον Λόφο Φινόπουλου, με την αιτιολογία ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος και θα πρέπει τα άλση να προστατευτούν από ενδεχόμενη φωτιά.

Αντιδράσεις και από Σγουρό

Στην απόφαση αυτή ακόμη και ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, τάχθηκε απέναντι, κάνοντας μάλιστα λόγο για ακατανόητο και αδικαιολόγητο κλείσιμο των πάρκων στην Περιφέρεια Αττικής.  Ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής και νυν υποψήφιος κάνει λόγο για «υπεκφυγή ευθυνών» με τη δικαιολογία του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Γιώργος Ιωακειμίδης στο LIBRE: «Τα δύσκολα δεν αρέσουν στον κ. Πατούλη»

Για όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Αττική αλλά και για τις αντιδράσεις των πολιτών που είδαμε στα τηλεοπτικά κανάλια απέναντι στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, μίλησε στο libre ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης:

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

-Κύριε Ιωακειμίδη, τόσο οι πολίτες, όσο και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, διαμαρτύρονται σήμερα για τη στάση της διοίκησης Πατούλη και προσωπικά του νυν Περιφερειάρχη, στο ζήτημα των πυρκαγιών και στο γεγονός της ηχηρής απουσίας του από το πεδίο, όσο και στην απόφαση εν μέσω καύσωνα να κλείσουν τα πάρκα της Αττικής. Εκτιμάτε ότι πρόκειται για λανθασμένες αποφάσεις, για αδιαφορία ή για αδυναμία σωστής διαχείρισης κρίσεων;

Τα δύσκολα δεν αρέσουν στον κ. Πατούλη. Ντρέπομαι που μιλάω γι αυτό, την ώρα που οι πολίτες δοκιμάζονται, αλλά να κρύβεις με photoshop το ρολόι σου και να χορεύεις ζεϊμπέκικα,  δείχνει που χτυπάει η καρδιά σου, τι σε νοιάζει. Δεν είναι η πρώτη φορά. Αλλά δεν είναι  η στιγμή να ασχολούμαστε με καμώματα ασήμαντων αρχόντων.

Είμαι οργισμένος με την κατάσταση κι αποφασισμένος να την αλλάξουμε.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα σοβαρά. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Η Αττική δεν μπορεί να χάσει άλλο δάσος γιατί όπως λένε οι επιστήμονες το οικοσύστημα καταρρέει.

Η δασοπροστασία , σε ότι απέμεινε, είναι επιτακτική ανάγκη. Όλο το χρόνο και συστηματικά. Όπως και η διαχείριση των υδάτων , που θα μας απασχολήσει πολύ σύντομα.

Μέρος της ισορροπίας του οικοσυστήματος είναι τα σχέδια πόλης για την Ανατολική και Δυτική Αττική. Έχουμε γεμίσει «αόρατες πόλεις» ανατολικά και αποθήκες Δυτικά. Χτίζουμε μια αβίωτη ανάπτυξη, αυτό δεν πάει άλλο.

Ότι συμβαίνει στην Αττική αφορά στην περιφέρεια, είτε έχει την αρμοδιότητα είτε όχι. Αλλά αφορά και στην κυβέρνηση που έχει το γενικό πρόσταγμα.

-Η εμπειρία σας στην αυτοδιοίκηση είναι τεράστια. Έχετε ήδη μιλήσει για όσα εκτιμάτε ότι πρέπει να αλλάξουν για να μπορέσει η Περιφέρεια να παράγει έργο για τους πολίτες. Πως μπορούν όμως όλα αυτά να υλοποιηθούν εάν το Κεντρικό Κράτος έχει άλλη πολιτική; Έχει δυνατότητες μία διοίκηση Περιφέρειας να τραβήξει έναν πιο παραγωγικό δρόμο;

Σας το είπα ήδη. Τα προβλήματα αποκτούν δραματικό χαρακτήρα, γιατί ο δρόμος που ακολουθούμε παράγει αδιέξοδα. Η κυβέρνηση και το κεντρικό κράτος δεν είναι ο εχθρός μας. Πρέπει να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε τη συνεργασία στις προτεραιότητες  που αυτονόητα προκύπτουν στην Αττική. Αυτό σημαίνει εταίρος διακυβέρνησης.

Οικοσύστημα, δασοπροστασία, κυκλοφοριακό, νερό, πολιτισμός είναι το ίδιο πράγμα. Μια ισορροπημένη προσπάθεια ο τρόπος που ζούμε να μην δυσκολεύει την ύπαρξη μας. Αυτό είναι η εμπειρία μου από την αυτοδιοίκηση.

Οι σχέσεις της αυτοδιοίκησης με το κεντρικό κράτος είναι του 20ου αιώνα, άλλης εποχής. Εδώ που φτάσαμε , είναι εγκληματικό να τσακωνόμαστε για λίγη ανόητη εξουσία. Η μισή Ελλάδα ζει στην Αττική και δεν τα πάει καλά. Αυτό είναι το θέμα.

-Σήμερα η Ελλάδα θρηνεί. Θρηνεί τα αδικοχαμένα παιδιά της, θρηνεί το φυσικό περιβάλλον και τις ζωές εκατοντάδων συμπολιτών μας που είδαν κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη από τη φωτιά. Αύριο, ίσως να είστε εσείς στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής. Ποιο το μήνυμα που στέλνετε σήμερα στους πολίτες της Περιφέρειάς μας.

Τα γενικά σας τα είπα. Τα συγκεκριμένα είναι :

1 Αποζημιώσεις και αποκατάσταση , όσο γίνεται, του περιβάλλοντος. 

2. Να μπει στο Σύνταγμα το όριο της κλιματικής φροντίδας. Όχι απλά η προστασία περιβάλλοντος. Έχουμε γεμίσει ανεξάρτητες αρχές αλλά το μείζον εργαλείο διοίκησης  είναι ένα πλέγμα θεσμών που θα ελέγχει την ανάπτυξη από άποψη κλιματικής αλλαγής. Από την κυβέρνηση μέχρι τους δήμους

3. Δασοπροστασία, όλο το χρόνο. Όπως στην υγεία , όπως στην προστασία η καταστολή δεν είναι λύση. Η πρόληψη σώζει. Όπως σωστά λέγεται οι πυρκαγιές σβήνουν το χειμώνα. Τότε υλοτομείται το δάσος, καθαρίζεται, ανοίγονται οι αντιπυρικές ζώνες. Αν περιμένουμε το καλοκαίρι  τότε  θα χάνουμε κάθε φορά τον πόλεμο, κάθε φορά με περισσότερες απώλειες. Τα Canadair, παρά τον ηρωισμό των παλληκαριών μας, δεν φτάνουν, και βάσει των πιθανοτήτων θα έχουμε κι απώλειες.

4. Γενναίο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης. Από τα μικρά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τη θερμοπρόσοψη  μέχρι την κυκλική οικονομία και το  κυκλοφοριακό. Είναι καθαρά αναπτυξιακό πρόγραμμα, και είναι μεγάλος σύμμαχος μας η τεχνολογία. Στα νέα υλικά, στον συνυπολογισμό των παραγόντων και επιπτώσεων δόμησης και ανάπτυξης, στην δασοπροστασία , στο κυκλοφοριακό.

5. Οι δήμοι πρέπει να ενωθούν σε αυτή την κατεύθυνση , είναι η εμπροσθοφυλακή μιας τέτοιας κοινής προσπάθειας. Να ονειρευτούν τις πόλεις τους με ισορροπία, νοιάξιμο για τους ανθρώπους και το μέλλον των παιδιών μας.

6. Να τελειώσει το αστείο, το απαράδεκτο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Μιλάμε για περιβάλλον και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τα σκουπίδια. Έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και γι αυτό.

Και κάτι τελευταίο. Πρέπει να το σκεφτούν καλά και οι πολίτες. Ξεκινώντας από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Να στείλουν το μήνυμα της αλλαγής, της στροφής στο πως βλέπουμε τα πράγματα. Να εκλέξουν καλούς δημάρχους και περιφερειάρχες.

Οι συλλογικοί εκπρόσωποι πρέπει να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Όλοι έχουμε συμφέρον να μην είναι στάχτη και καυτό τσιμέντο η Αττική, να μην κάνουμε απειλή τη φύση γύρω μας και τον ήλιο πάνω μας.

Σχετικά Άρθρα