Προγραμματικές/Τα βασικά συμπεράσματα: Ψήφος εμπιστοσύνης από τη ΝΔ, χαμηλοί τόνοι, αιχμές και το πρώτο νομοσχέδιο για απόδημους

 Προγραμματικές/Τα βασικά συμπεράσματα: Ψήφος εμπιστοσύνης από τη ΝΔ, χαμηλοί τόνοι, αιχμές και το πρώτο νομοσχέδιο για απόδημους

Παρά τους χαμηλούς τόνους, που επικράτησαν την τελευταία μέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν έλειψαν οι αιχμές και οι αλληλοεπιθέσεις, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να καταδείξει πως η κυβέρνησή του και το πρόγραμμά της δεν έτυχαν σοβαρού αντίλογου από την αντιπολίτευση συνολικά. «Η Ελλάδα έχει περάσει πια σε μία άλλη εποχή. Σε μια εποχή των μεγάλων αλλαγών» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, στο τέλος της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ειδικότερα ο  Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η εντολή την οποία έχει πάρει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα και τολμηρά στην υλοποίηση αυτών των αλλαγών».   Έδωσε μάλιστα ένα σαφές στίγμα των επόμενων κινήσεων και έκανε εκ νέου αναφορά σε έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» που όπως είπε «δεν είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα».

Ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει πως μία μεταρρυθμιστική ατζέντα θα μπει μπροστά, ενώ στόχος είναι να μιλήσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και τα «ανοίγματα» θα συνεχιστούν.

Το επόμενο διάστημα έμφαση θα δοθεί σε δύο κρίσιμα θέματα, που δίνουν και ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση: 

  1. Το πρώτο νομοσχέδιο – που θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο-  θα περιλαμβάνει  μια σειρά από προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας  στην οικονομία (αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, αυξήσεις μισθωτών στο δημόσιο κ.α.). Το «γαλάζιο» μήνυμα  είναι «το είπαμε – το κάναμε», ενώ αυτό που τονίζεται είναι πως όλα τα μέτρα είναι κοστολογημένα και δεν τίθεται εν κινδύνω η δημοσιονομική ισορροπία. Άλλωστε κεντρικός στόχος είναι  η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους και εκπέμπεται σήμα σταθερότητας στις αγορές. Μάλιστα στο εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση που προβλέπει πως  τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων θα κοστολογούνται από ανεξάρτητη αρχή. 
  2. Την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο (με ένα μόνο άρθρο) που θα προβλέπει πως οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ρύθμιση απαιτεί 200 ψήφους για να μπει σε εφαρμογή.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδείξουν πόση συνέπεια έχουν μεταξύ λόγων και πράξεων, ζητώντας να το ψηφίσουν και οι 300 της Βουλής.

Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και, δευτερευόντως, στον ΣΥΡΙΖΑ, με ονομαστικές αναφορές τόσο στον Σωκράτη Φάμελλο, όσο όμως και στον Αλέξη Τσίπρα – ο οποίος κάθισε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ώρα που θα ξεκινούσε τη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

  • «Πρώτος εγώ μίλησα για τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά πειστικά σχόλια δεν άκουσα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Και τόνισε χαρακτηριστικά:

  • «Εάν πιστεύετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ ότι βρισκόμαστε στο χείλος της δημοσιονομικής καταστροφής να μας πείτε: Τελικά χρειαζόμαστε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ή έχουμε τράτο για να δώσουμε περισσότερα; Αποφασίστε!».

Στη συνέχεια, μάλιστα, απευθύνθηκε με ειρωνικό τρόπο στον Νίκο Ανδρουλάκη για το θέμα της κοινωνικής κατοικίας που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, λέγοντάς του πως τον άκουσε να μιλάει για ανάγκη κατασκευής 150.000 κοινωνικών κατοικιών.

«Να βάλω 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για την κατασκευή; Μιλάμε για 15 δισ. ευρώ. Μα είμαστε σοβαροί; Θα υποστείτε τη βάσανο των επιχειρημάτων, εδώ δεν είναι Ευρωβουλή», είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

  • Πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει αυτές οι κατοικίες να κατασκευαστούν με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλους πόρους, κάτι που έχουν ήδη αξιοποιήσει οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας, ενώ η ΝΔ ενέταξε – όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ – «μόλις 100 κατοικίες στο Ταμείο Ανάκαμψης». 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο δήλωσε πως δεν… έχει και πολλά να πει. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως αυτό το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης άκουσε τον Σωκράτη Φάμελλο να λέει ό,τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν από τρεις μήνες.

  • «Έγιναν εκλογές και πήγατε στο 17%. Καταλαβαίνω τη σύγχυση και την αναζήτηση προσανατολισμού, αλλά αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο, που δεν υπήρχε – το έλεγα και στον κ. Τσίπρα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για να καταλήξει πως «ο ελληνικός λαός, όμως, έβλεπε κάτι άλλο» – από αυτό που έβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ – «και επιβράβευσε τη ΝΔ, δίνοντάς της ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στους δέκα βασικούς στόχους της κυβέρνησής του, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, αυξήσεις μισθών, παρεμβάσεις στην Υγεία με έμφαση στο ΕΚΑΒ, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και «στιβαρή» εξωτερική πολιτική.

Φάμελλος: Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το ακαταδίωκτο για «δάνεια με αέρα».

«Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν η ακρίβεια. Αν ήταν τόσο καλός ο κ. Μητσοτάκης στην οικονομία, δεν θα έπρεπε να κάνει και κάτι για τα δάνεια του κόμματός σας;», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος στη δική του δευτερολογία. Και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μηδένισε τα δικά του χρέη, υπογραμμίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το ακαταδίωκτο για «δάνεια με αέρα».

  • «Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις μάς είπε δύο πράγματα: ότι τα έκανε όλα τέλεια την περίοδο 2019-2023 και ότι αντιμετώπισε πολλές εξωγενείς κρίσεις νικηφόρα και ότι τώρα ετοιμάζει το 4ο κύμα του εκσυγχρονισμού», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι μπορεί οι εκλογές να ήταν νικηφόρες για τη Νέα Δημοκρατία, όμως «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία».

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000. Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες. Αυτή είναι πράγματι αριστεία!», είπε χαρακτηριστικά.

Και αναρωτήθηκε, «η ΝΔ δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών;».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για το κύμα ακρίβειας που υπάρχει στη χώρα, λέγοντας ότι η Ελλάδα κατέγραψε την πρώτη θέση στην ακρίβεια στο ρεύμα μέσα στο 2022, ενώ τόνισε ότι τα νοικοκυριά υποφέρουν από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα »για 15 συνεχόμενους μήνες», κάνοντας λόγο για «πληθωρισμό απληστίας από τις επιχειρήσεις».

Ανδρουλάκης: μιλάτε για άριστους, αλλά επιλέγετε τους αρεστούς

«Μία ανοιχτή συμμετοχική δημοκρατία δεν κάνει διακρίσεις», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «μιλάτε για άριστους, αλλά επιλέγετε τους αρεστούς». Και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε χαρακτηριστικά ότι «η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σας, γι’ αυτό σπάσατε κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων».

«Διαφωνούμε ευθέως με το επιτελικό κράτος, γιατί είναι βαθιά παλαιοκομματικό», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσει «η εγχώρια πολιτική ελίτ να αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «δεν τον απασχολεί» το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και επανέλαβε ότι το κόμμα του θα είναι «η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός» – χωρίς αυτή τη φορά να αναφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ

  • «Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση για μάχες δίπλα στον πολίτη. Με δημιουργική κριτική και αντιπροτάσεις. Κριτήριο θα είναι πάντα το εθνικό συμφέρον και ο σεβασμός στους θεσμούς», δεσμεύτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το κίνημα

Καταρχάς ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τρόμαξε τους πάντες λόγω μιας ξαφνικής αδιαθεσίας που ένιωσε την ώρα της δευτερολογίας του. Όλοι ανησύχησαν, ωστόσο ο ίδιος επέστρεψε μέσα σε λίγα λεπτά για να συνεχίσει… ακάθεκτος, κάνοντας και χιούμορ ότι εισέπραξε τόσο θερμό χειροκρότημα, επειδή… «έπεσε».

Βολές στο «αντιλαϊκό» κυβερνητικό πρόγραμμα εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το κίνημα και πως το ΚΚΕ πιο δυνατό, μπαίνει μπροστά απέναντι σε αυτή την επίθεση.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην ομιλία που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των προγραμματικών δηλώσεων, είπε χαρακτηριστικά πως «είχε λίγο από όλα: και λίγο από Κένεντι, και λίγο από Μπάιντεν!».

  • «Θα έλεγε κανείς πως δεν κρατιόσαστε. Έρχεστε και εσείς με φόρα για να υλοποιήσετε το αντιλαϊκό σας πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας – δανειζόμενος την γνωστή ατάκα Τσαπανίδου στον Αλέξη Τσίπρα – και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στην ομιλία του, την Πέμπτη, «παρουσιάστηκε περίπου σαν ένας νέος εθνάρχης».

«Κρατηθείτε λίγο κ. Μητσοτάκη! Δεν χρειάζεται τόση έπαρση. Είπατε ότι ο λαός θα δείξει συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και ότι τις επιζητά. Σε λίγο θα μας πείτε ότι οι άνθρωποι του μόχθου απολαμβάνουν την ακρίβεια, την εργασιακή ζούγκλα, την έλλειψη ασθενοφόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Σχετικά Άρθρα