Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση η λίρα, αξιοπρεπή κατώτατο μισθό ζητούν οι εργαζόμενοι

 Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση η λίρα, αξιοπρεπή κατώτατο μισθό ζητούν οι εργαζόμενοι

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία της τουρκικής λίρας την ώρα που ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 39,5%. Η λίρα συνεχίζει την καθοδική της πορεία έναντι του δολαρίου με το αμερικανικό νόμισμα να συναλλάσσεται σήμερα το μεσημέρι κοντά στις 24 λίρες και πάνω από 25,5 ευρώ και χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν ένα τέλος στην ελεύθερη πτώση.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 39,5%, σύμφωνα με την επίσημη Στατιστική Υπηρεσία TÜIK, ενώ ανεξάρτητα οικονομικά ινστιτούτα κάνουν λόγο για 105,45%.

Ο οικονομικός εμπειρογνώμονας Μαχφί Εγκιλμέζ επέκρινε μάλιστα τα κυβερνητικά στοιχεία για το ύψος του πληθωρισμού: «Το πρώτο βήμα για τον εξορθολογισμό της οικονομικής πολιτικής είναι η χρήση αντικειμενικών και αξιόπιστων στοιχείων για τον υπολογισμό και την εξήγηση του πληθωρισμού», έγραψε ο Εγκιλμέζ στο twitter. «Μόνο βλέποντας την αλήθεια, έχεις τη σωστή διάγνωση. Και η σωστή διάγνωση φέρνει τη σωστή θεραπεία. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια σωστή οικονομική πολιτική χωρίς να γνωρίζουμε τον πραγματικό πληθωρισμό», τονίζει ο Τούρκος οικονομολόγος. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 17,6% σε σύγκριση με πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ η απώλεια από την αρχή του έτους έως σήμερα ήταν περίπου 21,3%. Η λίρα έχει χάσει τα τελευταία πέντε χρόνια είναι πάνω από 80%

Πρόγραμμα εσωτερικού δανεισμού

Το Υπουργείο Οικονομικών, ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα εγχώριου δανεισμού για τον Ιούνιο και δανείστηκε περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες με σταθερό επιτόκιο 17,05% ως το 2025. Σήμερα, θα εκδώσει επίσης το πρώτο 7ετές ομόλογο κυμαινόμενου επιτοκίου .Ο στόχος δανεισμού για τον Ιούνιο είναι 50 δισ. λίρες.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει βέβαια πώς θέλει να εξορθολογίσει την οικονομία της χώρας. Ο διορισμός του Μεχμέτ Σιμσέκ ως Υπουργού Οικονομικών και της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας ,θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν πριν από τις εκλογές θα εγκαταλειφθούν.

Οι αγορές παρακολουθούν για να δουν πόσο χώρο θα δώσει στον Σιμσέκ ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος έχει έντονη ευαισθησία στα χαμηλά επιτόκια, αλλά και πόσα περιθώρια ανεξαρτησίας στην Ερκάν για να οδηγήσει τη νομισματική πολιτική σε ορθολογική βάση. Οι αγορές περιμένουν στις 22 Ιουνίου την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για το επιτόκιο, αλλά και αν θα υπάρξουν αλλαγές και στις διοικήσεις των δημόσιων τραπεζών. Η JPMorgan αναμένει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια από 8,5% σε 25% αυτόν τον μήνα.

Οι επενδυτές θέλουν μια σαφέστερη πορεία της νομισματικής πολιτικής, ένα κρίσιμο στοιχείο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Παλιά πρόσωπα

Ερωτήματα έχει προκαλέσει πάντως, η απόφαση του Ερντογάν να διατηρήσει «παλιά πρόσωπα» στην ρυθμιστική αρχή των τραπεζών. Τοποθέτησε μάλιστα ως επικεφαλής στον Οργανισμό Τραπεζικής Ρύθμισης και Εποπτείας( BRSA) τον Σαχάπ Καβτσίογλου. Πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας ο Καβτσίογλου πρωτοστάτησε στην εφαρμογή των λεγόμενων «Erdonomics», μιας ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής που βύθισε τη χώρα στην οικονομική κρίση.

Οι αγορές αναμένουν επίσης τη συνάντηση προς το τέλος αυτής της εβδομάδας που θα έχει ο Σιμσέκ με τους γενικούς διευθυντές των τραπεζών.

Ο Σιμσέκ έχει ορίσει ως πρώτη προτεραιότητα «να ενισχύσει την ομάδα του και να σχεδιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα». Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Σεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε επίσης χθες ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική».

Στο επίκεντρο ο κατώτατος μισθός

Με το δολάριο να συναλλάσσεται το μεσημέρι στις 23,68 λίρες και το ευρώ στις 25,69 ,ξεκίνησαν στην Αγκυρα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης, εργοδοσίας και συνδικάτων για τον κατώτατο μισθό ,που θα ισχύσει από τον Ιούλιο.

Τα βλέμματα των Τούρκων πολιτών είναι στραμμένα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ,όπου συνεδριάζει η Επιτροπή Καθορισμού Κατώτατου Μισθού. Στην επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας TURK-İs που εκπροσωπεί την πλευρά των εργαζομένων και της η TİSK που εκπροσωπεί την πλευρά των εργοδοτών.

Σχετικά Άρθρα