Πρωθυπουργός Κοσόβου: Παρουσίασε σχέδιο εκτόνωσης των εντάσεων με τους Σέρβους

 Πρωθυπουργός Κοσόβου: Παρουσίασε σχέδιο εκτόνωσης των εντάσεων με τους Σέρβους

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, παρουσίασε σήμερα σχέδιο για την εκτόνωση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα της περιοχής όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία, το οποίο περιλαμβάνει τη διενέργεια νέων αυτοδιοικητικών εκλογών και μειώσεις στην ειδική αστυνομία, έπειτα από πιέσεις από κρίσιμους Δυτικούς υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της περιοχής από τη Σερβία.

Όμως η σύλληψη την ίδια ημέρα ενός Σέρβου ο οποίος ταυτοποιήθηκε από τον Κοσοβάρο υπουργό Εσωτερικών ως υποκινητής των επιθέσεων σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη διάρκεια ταραχών με τους Σέρβους τον περασμένο μήνα πυροδότησε νέο κύμα οργής στην εύθραυστη περιοχή.

Περίπου 200 Σέρβοι συγκεντρώθηκαν στη Βόρεια Μιτρόβιτσα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη, με την αστυνομία του Κοσόβου με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων να στέκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Αμερικανοί στρατιώτες της KFOR βρίσκονται επίσης εκεί κοντά.

Στη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψη του Μίλουν Μιλένκοβιτς, τρεις αλβανικής εθνότητας αστυνομικοί του Κοσόβου τραυματίστηκαν ελαφρά, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβετσλία στη σελίδα του στο Facebook.

Περίπου 30 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης και 52 Σέρβοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στα τέλη του περασμένου μήνα όταν αλβανικής εθνότητας δήμαρχοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους έπειτα από τοπικές εκλογές όπου η συμμετοχή έφθασε μόλις το 3,5% καθώς οι Σέρβοι, που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού στην περιοχή αυτή, μποϊκόταραν τις εκλογές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι να αποσύρει τους δημάρχους, να απομακρύνει την ειδική αστυνομία που επιστρατεύθηκε για να τους εγκαταστήσει και να τηρήσει συμφωνία του 2013 για τη σύσταση ένωσης αυτόνομων σερβικών δήμων στην περιοχή.

Ο Κούρτι είπε πως “βίαιες ομάδες (Σέρβων) αποσύρθηκαν από το έδαφος του Κοσόβου (και ως εκ τούτου) η παρουσία αστυνομικών του Κοσόβου σε τρία δημοτικά κτήρια θα μειωθεί”.

“Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσόβου θα συντονιστεί με όλους τους παράγοντες και ανακοινώνει πρόωρες εκλογές σε τέσσερις δήμους στον βορρά”, δήλωσε ο Κούρτι σε συνέντευξη Τύπου αφού συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Είπε πως παρουσίασε το σχέδιό του στους απεσταλμένους της ΕΕ και των ΗΠΑ και ζήτησε να ακολουθήσει συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους της Σερβίας και του Κοσόβου στις Βρυξέλλες, έδρα της ΕΕ.

Ο Κούρτι δεν είπε τίποτα για σύσταση της ένωσης σερβικών δήμων που θα διασφάλιζε μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή με σερβική πλειοψηφία. Φαίνεται απρόθυμος να εφαρμόσει τη συμφωνία, επικαλούμενος φόβους ότι θα μπορούσε να ωθήσει την περιοχή να επιδιώξει την επανένταξη στη Σερβία.

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς, το 2008, σχεδόν μία δεκαετία μετά την εξέγερση των αλβανικής εθνότητας κατοίκων της περιοχής, που αποτελούν το 90%, κατά της καταπιεστικής σερβικής διακυβέρνησης. Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εκδίωξαν τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας, όμως το Βελιγράδι εξακολουθεί να θεωρεί πως το Κόσοβο αποτελεί νότια επαρχία του.

Σχετικά Άρθρα