Ζαχαράκη στο libre: Πρέπει να συζητούμε τη συμβολή της νόμιμης μετανάστευσης στην αντιμετώπιση του δημογραφικού 

 Ζαχαράκη στο libre: Πρέπει να συζητούμε τη συμβολή της νόμιμης μετανάστευσης στην αντιμετώπιση του δημογραφικού 

«Ο πρώτος στόχος είναι να σταθεροποιήσουμε τον αριθμό των γεννήσεων», τονίζει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Όπως εξηγεί «δεν είναι εύκολος στόχος, ούτε θα επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι ενισχύοντας το αίσθημα σταθερότητας και ασφαλούς προοπτικής της χώρας, θα επιτρέψουμε στους νέους ανθρώπους εάν το επιθυμούν να κάνουν οικογένεια».

Στην ίδια συνέντευξη μιλά για όσα κάνει το υπουργείο που ηγείται για σειρά ζητημάτων της ευθύνης του όπως η βία κατά των γυναικών. «Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διαρκώς ενισχύουμε τα μέσα και τις δομές που παρέχουν προστασία κυρίως στις γυναίκες με παιδιά που αποζητούν ασφάλεια», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη

Κυρία υπουργέ, καθώς πολλοί μιλούν για υπαρξιακό κίνδυνο για την Ελλάδα λόγω της δημογραφικής κατάρρευσης, τι είναι αυτό που προβλέπετε ότι μπορεί να συμβεί; Σταδιακή μείωση του πληθυσμού και «αλλοίωσή του»; Εξαφάνιση της χώρας από τον χάρτη;

Κατηγορηματικά όχι! Αλίμονο εάν λειτουργήσουμε ως λαός με το σύνδρομο της καταστροφής. Το δημογραφικό εξάλλου, δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ταλανίζει σχεδόν ολόκληρο το δυτικό κόσμο. Περισσότερες από τις μισές χώρες παγκοσμίως παρουσιάζουν ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, το οποίο σηματοδοτεί ένα ευρύτερο αίσθημα ανασφάλειας περί διατήρησης του πληθυσμού τους. Η κυβέρνησή μας, ήδη από το 2019 ήταν η πρώτη που ανέδειξε ως προτεραιότητα το δημογραφικό και προχώρησε σε ένα πλέγμα στοχευμένων μέτρων. Το επόμενο ορόσημο στη δημογραφική πολιτική μας θα είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, που θα παρουσιάσουμε στον Πρωθυπουργό λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.  Κωδικοποιώντας τους βασικούς πυλώνες θα στοχεύσουμε στην πολύπλευρη υποστήριξη των οικογενειών, στην αύξηση του εργατικού δυναμικού, στην ανάπτυξη της περιφέρειας, στο brain gain, και στην ενεργό γήρανση.  Ο πρώτος στόχος είναι να σταθεροποιήσουμε τον αριθμό των γεννήσεων. Δεν είναι εύκολος στόχος, ούτε θα επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι ενισχύοντας το αίσθημα σταθερότητας και ασφαλούς προοπτικής της χώρας, θα επιτρέψουμε στους νέους ανθρώπους εάν το επιθυμούν να κάνουν οικογένεια.

Μέχρι στιγμής το ζήτημα της δημογραφικής κατάρρευσης αντιμετωπίζεται με επιδόματα για την οικονομική ενίσχυση των νέων ζευγαριών αν και η ακρίβεια κατατρώει τα εισοδήματα όλων χωρίς διακρίσεις. Αυτά πόσο έχουν αποδώσει;

Δεν είναι καθόλου ακριβές ότι η δημογραφική πολιτική που ήδη υλοποιούμε βασίζεται στα επιδόματα. Το αντίθετο θα σας έλεγα. Είναι δομημένη στη λογική ότι τα νέα ζευγάρια θα πρέπει να στηρίζονται στους καλούς μισθούς, στο υποστηρικτικό πλέγμα που ξεκινάει από τους πολλούς καλούς  βρεφονηπιακούς και φτάνει μέχρι το καλό δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, τα καλά νοσοκομεία, τα καλά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

  • Είναι ξεκάθαρο ότι για να κάνει κάποιος παιδί  ή να διευρύνει την οικογένεια του, δεν παρακινείται από τα επιδόματα. Από την άλλη πλευρά βεβαίως η κυβέρνηση της ΝΔ εμπράκτως στηρίζει τις οικογένειες με παιδιά, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της συνεχιζόμενης ακρίβειας, του εισαγόμενου πληθωρισμού αλλά και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που προσπαθούμε σκληρά να πατάξουμε.  

Θυμίζω όμως ότι η κυβέρνηση μας θεσμοθέτησε το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται και το οποίο πριν από λίγους μήνες αυξήσαμε από 400 έως 3.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Έχουμε ήδη αυξήσει το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά και όφελος για περίπου 1,34 εκατ. φορολογούμενους. Αυξήσαμε επίσης το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες και στο ύψος του κατώτατου μισθού. Προσαυξήσαμε τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης σε 5.000 ευρώ από 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, εισήχθη κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων, αυξήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους.  Βάλαμε πλαφόν στο βρεφικό γάλα.

Ήδη από το 2019 μπήκαν σε χαμηλό συντελεστή οι βρεφικές πάνες και άλλα βρεφικά ήδη. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε την τέταρτη κατά σειρά αύξηση στον κατώτατο μισθό που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου. Μια αύξηση 27,7% σε σχέση με το 2019  με τον μισθό να φτάνει πλέον στα 830€. Αλλά έχουμε παράλληλα και μια σημαντική αύξηση του μέσου μισθού στην Ελλάδα που φτάνει στα 1.250 € για το 2023 με συνεχή ανοδική τάση κάθε χρόνο.

Στόχος μας για το τέλος τετραετίας είναι να φτάσουμε τον κατώτατο μισθό 950 € ενώ ο μέσος μισθός να κυμαίνεται στα 1.500€. Όπως αντιλαμβάνεστε απ’ όλα αυτά η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος ειδικά των οικογενειών με παιδιά είναι στην προμετωπίδα της μάχης που δίνουμε.  Όμως όπως σας ανέφερα και νωρίτερα το δημογραφικό δεν είναι ζήτημα απλώς εισοδηματικής ενίσχυσης.

Τι άλλο όμως θα μπορούσε να γίνει; Είναι μόνο οικονομικό το θέμα; Για παράδειγμα δεν θα μπορούσαν να γίνουν ελληνόπουλα όλα εκείνα τα παιδιά που έχουν έρθει στην Ελλάδα από εμπόλεμες ζώνες είτε μόνα τους, είτε με τις οικογένειές τους;

Στο δημογραφικό συγκλίνουν όλες οι μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Σας είπα και νωρίτερα ότι σχεδόν οι μισές χώρες παγκοσμίως με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση αντιμετωπίζουν πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα.  Θεωρώ ως εκ τούτου εντελώς απλουστευτική έως και επικίνδυνη μια τέτοια θεώρηση. Χωρίς να υπονοώ ότι η Ελλάδα όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει να συζητούν την παράμετρο της συμβολής της νόμιμης μετανάστευσης στην αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Το υπουργείο έχει μια ευρεία ατζέντα θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία. Μεταξύ αυτών και η ενδοοικογενειακή βία. Είστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

Η ενδοοικογενειακή βία στην έκταση και στην ένταση, που αποκαλύπτεται το τελευταίο διάστημα απαιτεί μια συλλογική μάχη που υπερβαίνει το στενό πλαίσιο της αυτονόητης και εξαιρετικά καλής συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων. Οφείλουμε να δράσουμε πιο οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά όπως είδαμε στην περίπτωση της τραγικής δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα. Είναι σημαντικό η Πολιτεία να εκπέμψει αξιόπιστα το μήνυμα ότι μπορεί να προστατέψει κάθε πρόσωπο που υφίσταται βία μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο. Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διαρκώς ενισχύουμε τα μέσα και τις δομές που παρέχουν προστασία κυρίως στις γυναίκες με παιδιά που αποζητούν ασφάλεια.

Η γραμμή 15900, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο με εξειδικευμένο προσωπικό. Πρόσφατα ανανεώσαμε για τα επόμενα 4 χρόνια τις συμβάσεις όλων των εργαζόμενων, ώστε να απαλείψουμε οποιοδήποτε αίσθημα εργασιακής ανασφάλειας. Ενδυναμώνουμε τα 44 συμβουλευτικά κέντρα, που είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και βρίσκονται σε όλη τη χώρα, ενώ στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που θέλουν να απομακρυνθούν από το σπίτι τους, παρέχεται διαμονή σε ξενώνες μαζί με τα παιδιά τους. Λειτουργούν  20 ξενώνες σε ολόκληρη τη χώρα. Όταν αισθανθούν έτοιμες μπορούν να μεταφερθούν σε διαμερίσματα στα οποία καλύπτεται το ενοίκιο και δίνεται η δυνατότητα εύρεσης εργασίας. 

Θα ήθελα ωστόσο να μου απαντήσετε και σε κάτι που είναι σοβαρό ζήτημα για το υπουργείο σας. Καθώς ασχολείστε και με θέματα ισότητας και δικαιωμάτων, πως μπορεί η υπουργός να εισηγείται θετικά και η υφυπουργός να αρνείται να ψηφίσει; Και μιλώ για τον νέο νόμο του κράτους για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών; Πως θα συνεχίσει η κυβέρνηση αν ο καθένας ψηφίζει βάσει της δικής του, προσωπικής κοσμοθεωρίας;

Το νομοσχέδιο εξίσωσης δικαιωμάτων πολιτών και παιδιών, εκλήθησαν να το ψηφίσουν κατά συνείδηση, εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού.  Όχι υπουργικά στελέχη ή κομματικά στελέχη. Τους νόμους τους ψηφίζει η Βουλή. Η Βουλή λοιπόν έκανε το χρέος της.

  • Δεν βλέπω λοιπόν σε τι χρησιμεύει τόσους μήνες μετά να συντηρούμε τη συζήτηση ρωτώντας ενδεχομένως γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης δεν έλαβε μέτρα κατά του στενότατου συνεργάτη του Παύλου Πολάκη που απείχε, παρά την κομματική πειθαρχία και τις προειδοποιήσεις του. 

Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας όλες και όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση είμαστε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των πολιτών που απορρέουν από το χαρτοφυλάκιο του.

Σχετικά Άρθρα