Τσίπρας/Στρατηγική επανασύνδεσης με την εκλογική βάση – Ποιοι συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στην Κουμουνδούρου

 Τσίπρας/Στρατηγική επανασύνδεσης με την εκλογική βάση – Ποιοι συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στην Κουμουνδούρου

Μετά το στοίχημα της σοβαρότητας το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η επανασύνδεση με την εκλογική βάση. Συσπείρωση κάτω από τη σημαία, αριστερή ταυτότητα και ενότητα το τρίπτυχο που προτάσσει η Κουμουνδούρου. Αναμέτρηση για δυο κυβερνητικές προτάσεις μεταξύ δυο κομμάτων η στρατηγική της επόμενης κάλπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πιάσει το νήμα από την αρχή και οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο κορυφής συνεχίζονται με κάθε ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εμπλουτισμό της εκλογικής δράσης με νέες ιδέες.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος του κόμματος κάλεσε δίπλα του όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη. Δεν ήταν απλά το διευρυμένο εκτελεστικό γραφείο με τη συμμετοχή της task force του εκλογικού σχεδιασμού και της εκλοιγκής επιτροπής.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στον 6 όροφο της Κουμουνδούρου και τους κυρίους Ξανθό και Σκουρλέτη ενισχύοντας την τάση της Ομπρέλας στην εκλογική μάχη αλλά και τους Χαρίτση και Σπίρτζη. Το μίγμα που επιχειρεί να επιτύχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύσκολη χημική εξίσωση σε δύσκολες συνθήκες.

Στόχος να ανακτηθεί η αριστερή ταυτότητα της εικόνας του κόμματος και ταυτόχρονα να ενισχυθεί με έντονα στοιχεία πραγματισμού και τεχνοκρατικής επάρκειας ο προγραμματικός λόγος.

Συναίσθημα και πατριωτισμός

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση θα επιχειρήσει όπως όλα δείχνουν ταυτόχρονα με το ρεαλισμό να ακουμπήσει και στο συναίσθημα των ψηφοφόρων που έχασε στις περασμένες κάλπες.

Εκεί εκτός από την επίκληση του κομματικού πατριωτισμού φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα και το αίσθημα αυτοσυντήρησης των προοδευτικών πολιτών. Στα δύσκολα κυριαρχεί η συσπείρωση κάτω από τη σημαία και εν προκειμένω αυτός που εξακολουθεί να κρατά τα ινία του χώρου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

  • Η υπενθύμιση των πανηγυρισμών στη Χαριλάου Τρικούπη για το ισχνό διψήφιο ποσοστό της 21ης Μαΐου την ώρα που και η ίδια η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη απέτυχε να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις που είχαν φύγει προς της ΝΔ, θα είναι μια μομφή που θα ακουστεί το επόμενο διάστημα με σαφώς πιο δηκτικό τόνο από την πλευρά της Κουμουνδούρου.

Γιατί όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φέρει και το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την απίσχναση του προοδευτικού χώρου και την ενίσχυση αντίστοιχα της κεντροδεξιάς παρά τις τραγικές πολιτικές και τα «κατορθώματα» της ΝΔ.

Κυβερνητική πρόταση

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει να το βάζει κάτω. Αναμετράται πρωτίστως με τον ίδιο του το εαυτό και ο πήχης που έβαλε είναι πολύ ψηλά, γεγονός που προδίδει σε ένα βαθμό και τις προθέσεις του. Δυο προτάσεις και δυο κόμματα αναμετρώνται. Αυτή είναι η στρατηγική που επαναβεβαιώθηκε και από το διευρυμένο όργανο της Παρασκευής.

Σε αυτό το πλαίσιο το σημαντικότερο καθήκον που θέτει και στα μέλη ο Αλέξης Τσίπρας είναι να συσπειρωθούν και να επαναπατριστούν στο ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατό περισσότεροι ψηφοφόροι που έφυγαν σε άλλα κόμματα ή ακόμη και στη ΝΔ.

  • Το δίλημμα που τίθεται τώρα είναι να υπάρξει μια ισχυρή δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι εκείνη που θα αναμετρηθεί με τη Δεξιά για να αποτύχει και το σχέδιο Μητσοτάκη να έχει απέναντί του μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

Μια στρατηγική στη οποία επένδυσε η ΝΔ και όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου νερό στο μύλο αυτό έριξε και το ΠΑΣΟΚ συντηρώντας ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στον προοδευτικό χώρο. Σε αυτό το κλίμα η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί και σε συγκεκριμένα ακροατήρια δεν είναι ασύνδετη και με το γενικότερο πρόταγμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου.

  • Γιατί η επανασύνδεση με τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δεν αποκόβεται και από τον κίνδυνο οι πολιτικές της ΝΔ να επεκταθούν σε όλες πλέον τις επαγγελματικές ομάδες ακόμη κι εκείνες που θεώρησαν ότι αξιωματικά τυγχάνουν εύνοιας σε αυτή τη φάση.

Πρώτο δείγμα των προθέσεων της ΝΔ ήταν η εξαίρεση των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη μη δίνοντας παράταση στην κάλυψη τους. Ακόμη μεγαλύτερο δείγμα η ΝΔ έδωσε καθ’ όλη την τετραετία εξαιρώντας από το Ταμείο Ανάκαμψης το σύνολο των ΜμΕ.