Ανάλυση/Παράλληλες εμφανίσεις… παράλληλα μηνύματα;

 Ανάλυση/Παράλληλες εμφανίσεις… παράλληλα μηνύματα;

Από τη μια ο Αλέξης Τσίπρας και από την άλλη ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έδωσε δικό του  πολιτικό του στίγμα, προσδιορίζοντας την πορεία του εφεξής, κόντρα ίσως σε κεντροαριστερές “θεωρίες συνωμοσίας” για το μέλλον του, εντός ή εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

“Παραιτήθηκα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, άρα παραιτήθηκα από αυτό που για 15 χρόνια έκανα σε πολύ έντονους ρυθμούς στην πρώτη γραμμή. Σας διαβεβαιώνω, δεν είναι πάντοτε εύκολο αυτό. Είναι εξαιρετικά δύσκολο και σε προσωπικό επίπεδο. Διότι έχει πάρα πολύ τοξικότητα και πολύ μεγάλη φθορά και πολύ μεγάλη πίεση και πολύ μεγάλο άγχος” τόνισε.

Ωστόσο επισήμανε “Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική όμως. Είμαι ενεργός πολιτικά. Είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι με τα λάθη και τα σωστά έχουμε μια παρακαταθήκη πίσω μας, σημαντική, την οποία στην οποία πρέπει να αναστοχαστούμε, συλλογικά και προσωπικά,  και να δω αυτοκριτικά στιγμές αυτής της περιόδου, αλλά και να εξηγήσω νηφάλια κάποιες στιγμές, οι οποίες στο δημόσιο διάλογο δεν εξηγήθηκαν ορθά ή παρερμηνεύτηκαν. Και σε κάθε περίπτωση να παρεμβαίνω για το κρίσιμο θέμα για την Κεντροαριστερά σήμερα. Δηλαδή τη παραγωγή πολιτικής και τη προσπάθεια επαναπροσέγγισης της σημασίας της πολιτικής”.

“Ξέρετε, έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο και κρίσης εκπροσώπησης αλλά και απαξίωσης της πολιτικής. Δεν είναι μόνο  το Tik-Tok πολιτική” σημείωσε με νόημα για να προσθέσει “Πρέπει να μιλήσουμε ξανά και να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους, τον κόσμο, με οράματα, με ιδέες, με αξίες. Εγώ λοιπόν δεν διεκδικώ για τον εαυτό μου κάτι παραπάνω, γιατί τα έχω ζήσει όλα πολύ νέος, αλλά θέλω να διεκδικήσω τον ρόλο της παραγωγής πολιτικής μέσα από ένα Ινστιτούτο που φτιάχνουμε με πολύ στενούς συνεργάτες, παλιούς και νέους.”.

Αλλά σίγουρα η πιο αιχμηρή αναφορά  του Αλέξη Τσίπρα προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο ήταν η διαπίστωση του ή αν προτιμάτε η πρόβλεψή του για τις πολιτικές εξελίξεις δηλαδή ότι “Η εικόνα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του, χωρίς αντίπαλο, και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος”!

  • Τα περί tik tok “φωτογράφιζαν” πιθανότατα και τον νυν πρόεδρο, ο οποίος πραγματικά  και αναγνωρίζεται από όλους, συμφωνούντες και διαφωνούντες, κυριολεκτικα σαρώνει στο ψηφιακό κόσμο των social media σε σημείο να έχει σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου και στο επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Γκρίνμπεργκ.

Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στους Δελφούς ο κ. Κασσελάκης σε εντελώς διαφορετική γλώσσα και ύφος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι “απολύτως εφικτό” ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές. “Αν δεν είμαστε (…πρώτοι) στις Ευρωεκλογές θα είμαστε στις βουλευτικές” είπε.

Μιλώντας στο Live news (MEGA) με τον Νίκο Ευαγγελάτο, επιχείρησε  να ερμηνεύσει τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού στο Φόρουμ των Δελφών λέγοντας “Tι είπε ακριβώς; Πάμε λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε λίγο που βρισκόμαστε” ανέφερε με εμφανή αμηχανία σημειώνοντας για το Tik Tok ότι  ο κ. Μητσοτάκης το χρησιμοποίησε μετά το δυστύχημα των Τεμπών, για να ξεχαστεί η υπόθεση. 

“Εγώ έχω υποχρέωση να επικοινωνώ με όλα τα κοινά όταν έχω απέναντι μου μια λίστα Πέτσα” είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος ότι ο κ. Τσίπρας λαμβάνει αποστάσεις και  επισημαίνοντας “πιστεύω ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία” του κόμματος”. Και αφού είπε “Τον Αλέξη Τσίπρα τον αγαπάω. Κι αυτός με αγαπάει. Όλα αυτά έχουν αναλυθεί”, δήλωσε με νόημα “Το συνέδριο μίλησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμπαγής από ποτέ. Και κάθε μέρα βελτιωνόμαστε”.

Είναι προφανές ότι Τσίπρας και Κασσελάκης  δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Άλλωστε οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις τους για το πολιτικό γίγνεσθαι δεν έχουν καμία σχέση. Ο ένας γνήσιο τέκνο τη ριζοσπαστικής αριστεράς με ότι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται και ο άλλος, ο… “εισαγόμενος” κατά τη απαξιωτική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, προερχόμενος από τον κόσμο της οικονομίας και των επιχειρήσεων… επιχειρεί να κάνει τη έκπληξη, να κάνει την ανατροπή με τους όρους του.

Με ποιους και και για ποιους θα φανεί λίαν συντόμως, καθώς οι ευρωεκλογές αποτελούν το βάπτισμα του πυρός για τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως και για τον ΣΥΡΙΖΑ που όπως όλα δείχνουν δεν άλλαξε μόνο ηγεσία, αλλάζει σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο και συνάμα στο επίπεδο της κομματικής και εκλογικής του βάσης.

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στις 13.10′ στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ίσως είναι αποκαλυπτική των προθέσεων του.

Σχετικά Άρθρα