Πού “συμφωνούν” Τσίπρας Κασσελάκης και το διακύβευμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις Ευρωεκλογές

 Πού “συμφωνούν” Τσίπρας Κασσελάκης και το διακύβευμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις Ευρωεκλογές

Πριν από μια εβδομάδα ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκωδικοποιώντας το μήνυμα του 4ου Συνεδρίου μεταξύ άλλων πήρε σαφείς αποστάσεις από το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2019 έχει κλείσει. Με εμένα ανοίγει ένας νέος κύκλο”. Μια εβδομάδα μετά μιλώντας στο συνέδριο της εφημερίδας “Καθημερινή” με αφορμή τη φετινή επέτειο των 50 ετών από την Μεταπολίτευση ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε αποστάσεις από τη διακυβέρνησή του μιλώντας  με έντονη αυτοκριτική διάθεση για “λάθη και παραλείψεις”, αναφερομενος ιδιαίτερα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και το σκάνδαλο Novartis, κάνοντας λόγο για “ατυχή διαχείριση”. Τόνισε ωστόσο ότι κρατά τρια σημαντικά πράγματα: το τέλος των μνημονίων, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την εντιμότητα της δια-κυβέρνησης του.

Οι αναφορές Τσίπρα ήδη ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως και όλοι σχεδόν, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, διακρίνουν μια τάση απογαλακτισμού από το θυελλώδες κυβερνητικό παρελθόν της “πρώτης φοράς Αριστεράς”. Γεγονός το οποίο μάλλον βολεύει τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος πλέον επιχειρεί να “χτίσει” το προφιλ της “χρυσής εφεδρείας” της κεντροαριστεράς, αλλά και τον Στέφανο Κασσελάκη  στην προσπάθεια του να διαμορφώσει τον δικό του ΣΥΡΙΖΑ απαλλαγμένο από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποφασισμένος να ανατάξει το κόμμα με ορίζοντα το Καταστατικό Συνέδριο το φθινόπωρο. Μιλώντας στην εφημερίδα Realnews δήλωσε “Ο ρόλος μου και η εντολή που έχω λάβει είναι να ανατάξω ένα κόμμα που υπέστη μια οδυνηρή ήττα και, ακολούθως, μια “προαποφασισμένη” διάσπαση, που του στέρησε κοινοβουλευτική δύναμη. Αυτήν την αποστολή μου ανέθεσαν τα μέλη μας και θα την τιμήσω στο ακέραιο” σημειώνοντας ότι προέχει να προσδιοριστεί η στρατηγική και η θέση του κόμματος στο πολιτικό τοπίο. “Μετά τις ευρωεκλογές θα προχωρήσουμε στο καταστατικό μας συνέδριο, που θα έχει χαρακτήρα επανίδρυσης. Όλα τα ζητήματα θα αποφασιστούν από το Συνέδριό μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης” τόνισε στέλνοντας εκ νέου μηνύματα  που αναμένεται να δημιουργήσουν ενδεχομένως νέες εσωκομματικές εντάσεις.

  • Όπως όλα δείχνουν το επόμενο χρονικό διάστημα και αναλόγως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών η σχέση Κασσελάκη – Τσίπρα, θα είναι άκρως ανταγωνιστική. Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη στάση στο Συνέδριο και τα όσα είπε στον συνέδριο της “Καθημερινής” δεν είναι πλέον το “ιερό τοτέμ” και οι δηλώσεις του κρίνονται αυστηρά από τα στελέχη.

Ο Παύλος Πολάκης για παράδειγμα με αφορμή τη αυτοκριτική του πρωην πρωθυπουργού για την περίοδο 2015-2019 εγραψε στο λογαριασμό μου στο facebook “Λάθος σύντροφε Αλέξη Τσίπρα! Ατυχές ήταν πως δεν ήρθες στο συνέδριο να τα πεις αυτά, αλλά πήγες στο συνέδριο της Καθημερινής”, και σχολίασε:

“Ατυχής ήταν η αυταπάτη μεγάλου τμήματος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πως η “Δικαιοσύνη θα έκανε τη δουλειά της”. Η Δικαιοσύνη που αρχειοθέτησε με «αδιευκρίνιστα ποσά» το Γεωργιάδη και τον Αβραμόπουλο, που έβγαλε βούλευμα αθώωσης του Λοβέρδου παρά τα ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ στοιχεία, η Δικαιοσύνη που δεν έβαλε φυλακή το Λιγνάδη, η Δικαιοσύνη που ακόμα “κλώθει” για το Predator και τα Τέμπη, η Δικαιοσύνη που καταδίκασε το Νίκο Παππά γιατί ανάγκασε τους καναλάρχες να πληρώσουν!! (Μπορώ να πω κι άλλα αλλά όχι τώρα)», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης.

Ατυχής δεν ήταν ο διαγωνισμός για τα κανάλια του Νίκου Παππά και του Λευτέρη Κρετσου, αλλά η πολιτική επιλογή μετά την απόφαση του ΣΤΕ που έριξε το διαγωνισμό να ΜΗΝ ΞΑΝΑΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ με αλλαγή κανονισμού της Βουλής, αλλαγή σύνθεσης του σώματος των προέδρων της Βουλής και επιλογή νέου ΕΣΡ που θα έκανε ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!! Έτσι θα αποδεικνύαμε πως θα πηγαίναμε μέχρι ΤΕΛΟΥΣ όπως κάναμε με τους εργολάβους στα νοσοκομεία που μας έριξε τον πρώτο νόμο το ΣΤΕ αλλά ξανανομοθετησαμε και ΔΙΩΞΑΜΕ τους εργολάβους σε 77 νοσοκομεία ,κερδίζοντας και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο!!”.

Πάντως ο κ. Κασσελάκης το Σαββατοκύριακο παρά τις διαρροές για…”διήμερο αποφόρτισης” συνέχισε τις επισκέψεις και  συναντήσεις, καθώς επισκέφθηκε την έκθεση Οινόραμα, στηρίζοντας τον οινοποιητικό κλάδο, ενώ  βράβευσε ομάδα ποδοσφαίρου στον Άλιμο! Παράλληλα σχολίασε τη διαρροή προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων ενόψει ευρωεκλογών στη ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου λέγοντας “Φανταστείτε να είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ…”,ενω τόνισε  “Η άμεση απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και από την ευρωβουλεύτρια είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών; Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών;

Οι χιλιάδες απόδημοι Έλληνες κατά τον κ. Κασελάκη “δεν είναι περιφερόμενες mailing lists για τους πολιτευτές της ΝΔ. Κάνουν λάθος αν θεωρούν ότι δε θα δώσουν εξηγήσεις” και “Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρουμε άμεσα το θέμα στην Βουλή με επίκαιρη ερώτηση και θα καταθέσουμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλες τις καταγγελίες αποδήμων που έφθασαν στα γραφεία μας. Όλα στο φως!”.

  • Η σημερινή μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ ανήκει πάντως στην Βούλα Κεχαγιά. Την έμπειρη δημοσιογράφο στο ρεπορτάζ της κεντροαριστεράς, η οποία από σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της Δώρας Αυγέρη που θα είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο.

“Στο νέο κύκλο που αρχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δώρα Αυγέρη και η Βούλα Κεχαγιά θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μας. Η Δώρα Αυγέρη εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ άρτια σε μια δύσκολη περίοδο για το κόμμα μας. Ως σύμβουλός μου κοινωνικής διασύνδεσης θα συνεχίσει να με εκπροσωπεί μέσα στην κοινωνία, εκεί από όπου ξεκίνησε.” ανέφερε ο κ. Κασσελάκης στη συνάντηση που είχε τους δύο κυρίες στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και τόνισε “Η Βούλα Κεχαγιά αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο αναλαμβάνοντας τη θέση της Εκπροσώπου Τύπου και της εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά της. Ο νέος, ενωμένος, κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει εν κινήσει, διευρύνεται και αγκαλιάζει όλο τον προοδευτικό κόσμο.”.

Σχετικά Άρθρα