Μετά τη θύελλα αποσύρουν άρον-άρον την εγκύκλιο Γκάγκα για τις εφημερίες στα νοσοκομεία

 Μετά τη θύελλα αποσύρουν άρον-άρον την εγκύκλιο Γκάγκα για τις εφημερίες στα νοσοκομεία

H Μίνα Γκάγκα μετά τον σάλο που προκάλεσε η εγκύκλιος που εξέδωσε για τις εφημερίες στα νοσοκομεία προχώρησε σε διευκρινιστική εγκύκλιο. Όριζε ότι όλοι οι γιατροί θα εφημερεύουν ανεξάρτητα από την ειδικότητα τους. Σημειώνεται ότι η ΕΙΝΑΠ δια της Ματίνας Παγώνη είχε ζητήσει με εξώδικο στη Μίνα Γκάγκα να αποσύρει την εγκύκλιο, ενώ επιφυλάσσονται και για περαιτέρω νομικές ενέργειες.

Η εγκύκλιος Γκάγκα έθετε σε εφημερία όλους τους γιατρούς ενός τομέα ανεξάρτητα από την ειδικότητα που έχουν, οι οποίοι θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν όλα τα περιστατικά που θα προέκυπταν.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η Μίνα Γκάγκα με διευκρινιστική της εγκύκλιο είχε αναφέρει πως επρόκειτο για απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και ότι αντίστοιχο πρόγραμμα εφημεριών ακολουθείται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ματίνα Παγώνη κατά Μίνας Γκάγκα

Όπως μετέδωσε την Τρίτη (2/5) το iEidiseis, επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη απέστειλε η ΕΙΝΑΠ και η πρόεδρος Ματίνα Παγώνη αναφορικά με την εγκύκλιο της Αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα.

Συγκεκριμένα, η νέα εγκύκλιος που απέστειλε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των ΥΠΕ για τις εφημερίες προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ την οποία χαρακτηρίζει «άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για τους ασθενείς και τους συναδέλφους της, ιατρούς του ΕΣΥ».

Η επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η υπουργική εγκύκλιος που εισάγει το καθεστώς εφημερία τομέα έχει ωςμόνο σκοπό την συγκάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό που είναι παράνομο και επικίνδυνο για τις ζωές των ασθενών» ενώ προσθέτει ότι «πρόκειται για έγγραφο χωρίς νομική αξία».

«Οι ευθύνες οι δικές της μεταφέρονται στους συναδέλφους της ιατρούς, κάτι που θα οδηγήσει όσους ιατρούς έχουν απομείνει στο ΕΣΥ σε μαζικές παραιτήσεις επιπλέον!», δηλώνει στην συνέχεια.

  1. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου!
  2. Καλούμε τους συνάδελφους Προέδρους και μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας Τομέα. Η προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας τομέα συνιστά συμμετοχή τους στην έκθεση ασθενών σε κίνδυνο.
  3. Καλούμε όλους τους συνάδελφους ειδικούς και ειδικευόμενους να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα γιατί αυτό συνιστά αντιποίηση ειδικότητας.
  4. Προχωρούμε σε εξώδικο προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και θα προβούμε σε κάθε νομική ενέργεια.

Επίσης, ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας ανάκληση της σοβαρής αυτής Υπουργικής Εγκυκλίου που διαλύει τα νοσοκομεία της χώρας.

Οι γιατροί θα υπηρετήσουν την επιστήμη τους με τους κανόνες της ειδικότητάς τους», καταλήγει η επιστολή.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την εγκύκλιο που αφορά τις εφημερίες νοσοκομείων για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν πάντα γιατροί που εφημερεύουν στα επείγοντα. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον κεφαλαιώδη ρόλο της επείγουσας ιατρικής στην ασφαλή αντιμετώπιση κάθε επείγοντος περιστατικού, έδωσε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την εξειδίκευση αλλά και την απασχόληση στα ΤΕΠ.

Στα μικρότερα νοσοκομεία, ο οργανισμός συχνά προβλέπει μία ή δύο θέσεις ειδικών, επειδή και τα περιστατικά που δέχεται ένα μικρότερο νοσοκομείο είναι λίγα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΚεΣΥ – που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό όργανο – γνωμοδότησε ως εξής: όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο (πχ ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας.

Η πρόταση του ΚεΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό.

Εξασφαλίζει υπηρεσίες υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένου ότι προϋπόθεση είναι η εφημερία ετοιμότητας του ειδικού πχ παθολόγου ή πνευμονολόγου που καλείται άμεσα.

Εξασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια και τη δυνατότητα ανάπαυσης των ιατρών, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο.

Και τέλος η απόφαση του ΚεΣΥ συμβαδίζει με την συνεργατικότητα και την λειτουργία σε ομάδες που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας».

Η εγκύκλιος

WhatsApp Image 2023 05 01 at 15.34.23
WhatsApp Image 2023 05 01 at 15.34.09

Σχετικά Άρθρα