Politico/Qatargate: Υποψίες για εμπλοκή Βρετανών βουλευτών στο σκάνδαλο – Τα ταξίδια και οι δηλώσεις

 Politico/Qatargate: Υποψίες για εμπλοκή Βρετανών βουλευτών στο σκάνδαλο – Τα ταξίδια και οι δηλώσεις

Στο μικροσκόπιο σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς «Qatargate» που έχει συγκλονίσει εδώ και μήνες το Ευρωκοινοβούλιο μπαίνουν πλέον και Βρετανοί βουλευτές. Σύμφωνα με το Politico, έπειτα από πληρωμένα ταξίδια στο εξωτερικό, αξίας χιλιάδων ευρώ, πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου επαίνεσαν δημοσίως στο βρετανικό κοινοβούλιο την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, την ώρα που εκφράζονταν έντονες ανησυχίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για φριχτές συνθήκες εργασίας αλλά και για θανάτους μεταναστών εργατών.

Τα συγκεκριμένα ταξίδια συνιστούν ουσιαστικά ένα ακόμη κομμάτι του παζλ, αποκαλύπτοντας ένα εκτεταμένο λόμπι που δρούσε για χάρη του Κατάρ από πολιτικούς Δύσης, κι ενώ η χώρα φιλοξένησε και το Μουντιάλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Βρετανοί Πολιτικοί έλαβαν μέρος σε αντιπροσωπείες που φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ (NHRC), που τώρα βρίσκεται υπό έλεγχο ως ένας από τους κύριους παράγοντες στην υπόθεση Qatargate.

Πρόκειται για τον Qurban Hussain, μέλος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, και την Pola Uddin, που ταξίδεψαν στο Κατάρ τον Οκτώβριο του 2022, σε ένα ταξίδι που πληρώθηκε από την NHRC. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Hussain συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναφέρθηκε στην «πρόοδο» του Κατάρ αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιστρέφοντας μάλιστα στο Λονδίνο, ο ίδιος σημείωσε σε μια συζήτηση της Βουλής των Λόρδων ότι οι ξένοι εργάτες στο Κατάρ είχαν «φωτισμό, θέρμανση και τρεις φορές καθημερινά μαγειρεμένο φαγητό». Επίσης, ανέφερε ότι «η ομάδα επισκεπτών συμφώνησε ομόφωνα ότι το Κατάρ έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις του».

Χαρακτήρισε επίσης ενθαρρυντικό «το γεγονός ότι το Κατάρ υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας» με την ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως σημειώνει όμως το Politico, η συμφωνία υπεγράφη το 2018 από την NHRC και την Παντσέρι, αλλά το Κοινοβούλιο έχει από τότε αποστασιοποιηθεί από το έγγραφο, επιμένοντας ότι δεν ήταν ποτέ επίσημη συμφωνία.

Επιπλέον, η Uddin, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ το 2022, έκανε λόγο για την «ιδιαίτερα αποτελεσματική διαχείριση των οπαδών» από τις αρχές.
Αμφότεροι δήλωσαν τα ταξίδια σύμφωνα με τους κανόνες της Βουλής των Λόρδων, αλλά δεν ήταν υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν την αξία τους. Παρόμοιες επισκέψεις πάντως που πραγματοποιήθηκαν από βουλευτές εκτιμήθηκαν σε περισσότερες από 3.000 λίρες η κάθε μία.

Σε ένα ξεχωριστό ταξίδι το 2020 που πληρώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, το NHRC άσκησε επίσης πίεση σε μια ομάδα Βρετανών βουλευτών — αρκετοί από τους οποίους συνέχισαν να επαινούν τις προσπάθειες του Κατάρ να βελτιώσει τις συνθήκες για τους εργαζόμενους σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση.

Η αντιπροσωπεία ηγείτο από τον εκπρόσωπο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για εσωτερικές υποθέσεις Alistair Carmichael, τους συντηρητικούς βουλευτές Alun Cairns, Adam Holloway and Jackie Doyle-Price, αλλά και τον βουλευτή των Εργατικών Justin Madders.

Το Politico αναφέρει ότι έχει επίσης βρει στοιχεία προηγούμενων επισκέψεων στις οποίες Βρετανοί βουλευτές συναντήθηκαν με το NHRC το 2017 και το 2018.

Σημειώνεται πως ο άνδρας που ηγήθηκε της Επιτροπής (NHRC) για πάνω από μια δεκαετία μέχρι το 2021, ο Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μαρί, περιγράφεται σε ένταλμα σύλληψης από τις βελγικές αρχές ως ο «ελεγκτής» ενός δικτύου δωροδοκίας Ευρωβουλευτών, επικεφαλής του οποίου φαίνεται πως ήταν ο πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι.

Ο Daniel Bruce, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Διαφάνειας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε τα εξής για τις τελευταίες εξελίξεις: «Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα του γιατί οι βουλευτές και οι Λόρδοι δεν πρέπει να δέχονται πληρωμένα ταξίδια που χρηματοδοτούνται από ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς. Είναι πολύ εύκολο για τα καταπιεστικά κράτη να προσεγγίζουν βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου για να ξεπλύνουν τη φήμη τους».

Πρόσθεσε ότι οι κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να πληρώσει για ταξίδια στο εξωτερικό χρειάζεται να γίνουν επειγόντως αυστηρότεροι.

Σχετικά Άρθρα