Politico/Ιράν:Πώς σχεδιάζεται η επίθεση στο Ισράηλ -Θέλει να αποφύγει αντίποινα από ΗΠΑ -Κινητικότητα Νετανιάχου

 Politico/Ιράν:Πώς σχεδιάζεται η επίθεση στο Ισράηλ -Θέλει να αποφύγει αντίποινα από ΗΠΑ -Κινητικότητα Νετανιάχου

Η απειλή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ένταση στη Μέση Ανατολή, προκαλεί εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, την ώρα που μένει να απαντηθεί το εάν θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια να σιγήσουν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον προσωρινά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico, οι ΗΠΑ εκτιμούν πως το Ιράν θέλει να χτυπήσει το Ισραήλ αποφεύγοντας όμως, τα αντίποινα από την Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει την απάντηση της Τεχεράνης εντός των επόμενων ημερών, ίσως και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η ιρανική κυβέρνηση σχεδιάζει αντίποινα εναντίον του Τελ Αβίβ προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στον Νετανιάχου, όχι όμως να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο που θα αναγκάσει την Ουάσιγκτον να απαντήσει, σύμφωνα με πηγές των ΗΠΑ που δεν κατονομάζονται.

Wall Street Journal: To Ισραήλ ετοιμάζεται για επίθεση από το Ιράν ακόμα και μέσα στο επόμενο 48ωρο

Η ανάλυση του Politico αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ προετοιμάζεται για «μια άμεση επίθεση από το Ιράν» στο νότιο ή βόρειο τμήμα της χώρας, μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πάντως, επικαλούμενη πρόσωπο που ενημερώθηκε από το ιρανικό καθεστώς ότι, ενώ οι αξιωματούχοι της Τεχεράνης απεργάζονται σχέδια για επίθεση, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. 

Το Ιράν έχει απειλήσει δημοσίως με αντίποινα για μια επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη Δαμασκό της Συρίας που σκότωσε κορυφαίους Ιρανούς στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου στελέχους της επίλεκτης δύναμης Κουντσς (Quds), του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «WSJ», ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξετάζει διάφορα σενάρια που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και άμεση επίθεση στο Ισραήλ με εξελιγμένους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

Πόσο πιθανό είναι να αποτύχει μια άμεση επίθεση

Ωστόσο, ο Χαμενεΐ δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τα σχέδια, προσθέτει η WSJ. Αναφέρει ακόμα ότι υπάρχει ανησυχία στην Τεχεράνη πως, μια άμεση επίθεση θα μπορούσε να αποτύχει, με τους πυραύλους να αναχαιτίζονται και το Ισραήλ να απαντά με μαζικά αντίποινα στη στρατηγική υποδομή του Ιράν. Την ίδια ώρα, για τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως γράφει το Politico, το Ιράν σχεδιάζει μια αεροπορική επίθεση μεγαλύτερη από αυτή που συνηθίζει να εξαπολύει κατά του Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

Πώς θα γίνει η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πιθανότατα αυτή θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό πυραύλων και επιθέσεων με drones, δήλωσαν οι δύο Αμερικάνοι αξιωματούχοι. Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι δεν είπαν ότι ήταν απολύτως βέβαιοι πως το Ιράν θα καταφέρει να χτυπήσει το Ισραήλ με τρόπο που να μην ωθήσει τις ΗΠΑ να απαντήσουν στρατιωτικά, καθώς οποιαδήποτε επίθεση αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Τεχεράνης δεν επιδιώκει να επεκτείνει περαιτέρω την περιφερειακή κρίση, όπως εκτιμά η κυβέρνηση Μπάιντεν. Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις των δύο Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας προχθές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παραδέχθηκε ότι το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε ο 81χρονος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ρητά τις τελευταίες ημέρες ότι η χώρα θα αντιδράσει σθεναρά στη θανατηφόρα επίθεση της 1ης Απριλίου στο προξενείο της Δαμασκού. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είπε ότι το Ισραήλ «πρέπει και θα τιμωρηθεί». «Όταν επιτίθενται στο προξενείο, είναι σαν να επιτέθηκαν στο έδαφός μας», είπε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ την Τετάρτη.

Πώς επικοινωνούν ΗΠΑ και Ιράν

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνήθως επικοινωνούν μέσω άλλων χωρών με το Ιράν, με το οποίο η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις πάνω από 40 χρόνια. Ωστόσο, είναι δυνατή η επικοινωνία των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, μέσω της αποστολής της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη», υποστηρίζει το Politico.

Ο Νέιτ Έβανς, εκπρόσωπος της αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι το γραφείο του δεν συζητά ουδέποτε διπλωματικές συνομιλίες.

Να σημειωθεί πως η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ, όπως και η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλιο, σύμφωνα με ό,τι υπογραμμίζει το Politico.

Ανησυχία στο Ισραήλ και κινητικότητα Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται τον τοπικό Τύπο, θα συναντηθεί με μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του στελέχους της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ.

Το ενδεχόμενο μιας ιρανικής επίθεσης έχει προκαλέσει ανησυχία και αγωνία στο Ισραήλ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει απευθύνει κάποια νέα σύσταση προς τον πληθυσμό, πέραν των υφιστάμενων οδηγιών για την προμήθεια νερού, τροφίμων για τρεις ημέρες και βασικών φαρμάκων.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο, ωστόσο, μετέδωσε ότι οι τοπικές αρχές ενημερώθηκαν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης, μεταξύ άλλων αξιολογώντας την κατάσταση των δημόσιων καταφυγίων.

Την περασμένη εβδομάδα, δε, εν μέσω των πρώτων ενδείξεων ότι μια ιρανική αντίδραση ήταν πιθανή, ο ισραηλινός στρατός ακύρωσε τις άδειες για τα μάχιμα στρατεύματα, ενίσχυσε την αεράμυνα και κάλεσε εφέδρους.

Σχετικά Άρθρα