Απειλές ISIS για τρομοκρατικά χτυπήματα το καλοκαίρι στο Euro -Τρεις συλλήψεις ισλαμιστών στη Γερμανία που σχεδίαζαν επιθέσεις

 Απειλές ISIS για τρομοκρατικά χτυπήματα το καλοκαίρι στο Euro -Τρεις συλλήψεις ισλαμιστών στη Γερμανία που σχεδίαζαν επιθέσεις

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στη Γερμανία για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS, κατά τη διάρκεια του Euro 2024 που θα φιλοξενήσει η χώρα το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την Bild, το τελευταίο τεύχος του «Voice of Khorasan», προπαγανδιστικού μέσου του ISIS-K, περιέχει και ένα κάλεσμα για τρομοκρατικές επιθέσεις, που σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας βάζει στο στόχαστρο το Euro 2024.

Στο τεύχος περιλαμβάνεται και μια σειρά από φωτογραφίες. Σε μία από αυτές, φαίνεται ένας ένοπλος τρομοκράτης με στολή παραλλαγής μέσα σε συρμό γερμανικού προαστιακού σιδηρόδρομου με τη λεζάντα: «Τελευταία κλήση πριν την έξοδο». Στο κάθισμα δίπλα βρίσκεται ένα κουτί με δυναμίτη κάτω από μια πινακίδα που γράφει «Καλώς ήρθατε στην Ευρώπη».

Σε μια άλλη φωτογραφία βλέπουμε ένα drone να πετά πάνω από το στάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου, της Ρεάλ Μαδρίτης, με τη λεζάντα: «Αν σας περιορίζουν και σας καταπιέζουν στο έδαφος, χτυπήστε τους από τον ουρανό. Αν οι εχθροί της θρησκείας του Αλλάχ μπλόκαραν τον δρόμο της Εγίρας (Χίτζρα στα αραβικά – η φυγή του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα το 622 μ.Χ.), δεν μπορούν να μπλοκάρουν τον δρόμο της πάλης».

Το κείμενο του ISIS συνεχίζει: «Πατήστε τους άπιστους με το όχημά σας, τρυπήστε τους με μαχαίρια, δηλητηριάστε τις τροφές τους, ανατινάξτε με σφαίρες τα μυαλά τους και πυρπολήστε τα σπίτια τους». Ειδικό κάλεσμα απευθύνεται στους νέους οπαδούς του ISIS, σημειώνοντας ότι «η ευθύνη των νέων είναι μεγαλύτερη από οπουδήποτε αλλού».

Γερμανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας θεωρούν πως ο βραχίονας ISIS-K (Ισλαμικό Κράτος – Επαρχία Χορασάν) διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο άνω των 100 τζιχαντιστών στη Δυτική Ευρώπη, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στη Γερμανία.

«Αυτό (το προπαγανδιστικό άρθρο) δείχνει ότι το ISIS-K θέλει να πραγματοποιήσει πάση θυσία σφοδρές επιθέσεις, ανεξάρτητα από το πώς ή από ποιον. Γι’ αυτόν τον λόγο καλούνται τώρα να εξαπολύσουν επιθέσεις όλοι οι πιθανοί δράστες, περιλαμβανομένων ριζοσπαστικοποιημένων ατόμων και των λεγόμενων “μοναχικών λύκων”», δήλωσε στην Bild αξιωματούχος.

Να σημειωθεί πως λόγω των απειλών του ISIS για επιθέσεις στα γήπεδα που φιλοξένησαν αυτή την εβδομάδα τα παιχνίδια των προημιτελικών του Champions League, ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι, στη Μαδρίτη και στο «Emirates» της Άρσεναλ.

Συναγερμός στη Γερμανία – Συνελήφθησαν τρεις έφηβοι ισλαμιστές που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε ναούς

Δεν σταματούν στη Γερμανία οι συλλήψεις ισλαμιστών τον τελευταίο καιρό, με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και το υπουργείο Εσωτερικών να θεωρούν «νούμερο ένα» κίνδυνο την ισλαμιστική απειλή.

Σήμερα το πρωί σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία του Ντίσελντορφ συνελήφθησαν τέσσερις έφηβοι από 13 έως 16 ετών. Πρόκειται για τρία νεαρά κορίτσια και ένα νεαρό αγόρι.

Εγκέφαλος του ισλαμιστικού τρομοκρατικού πυρήνα φέρεται να είναι 16χρονη από το Χάγκεν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, με καταγωγή από το Μαρόκο και πατέρα γνωστό για ισλαμιστική δράση στις γερμανικές αρχές.

Οι υπόλοιποι μαθητές, μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα, κατάγονται από το Μόναχο και το Ντίσελντορφ, όλοι στρατολογημένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που έφεραν μάλιστα όπλα.

Στόχος εκκλησίες, συναγωγές, αθλητικοί χώροι

Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία ο ισλαμιστικός τρομοκρατικός πυρήνας σχεδίαζε τρομοκρατικά χτυπήματα κυρίως σε εκκλησίες και συναγωγές κατά των «απίστων», αλλά ακόμη και σε αθλητικές εγκαταστάσεις στις πόλεις Ντίσελντορφ, Ντόρτμουντ και Κολωνία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο πυρήνας εξαρθρώθηκε από τις γερμανικές αρχές μέσω διαλόγων σε εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα, όπου έλεγαν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Ήδη φέρονται να είχαν ξεκινήσει προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Σχετικά Άρθρα