Politico: Γιατί ο Τραμπ “μίσησε” την Ουκρανία το 2019 -Το τηλεφώνημα Ζελένσκι

 Politico: Γιατί ο Τραμπ “μίσησε” την Ουκρανία το 2019 -Το τηλεφώνημα Ζελένσκι

Οι Ρεπουμπλικανοί σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο φρενάρουν συνεχώς τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο που αντεπιτίθεται στη Ρωσία και πολλοί, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό αναρωτιόντουσαν από που πηγάζει αυτή η κακή διάθεση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Το Politico, επιχειρώντας να εξηγήσει αυτόν τον αρνητισμό διαπίστωσε ότι τα αίτια του… κακού, έχουν βαθιές ρίζες και φτάνουν στο 2019.

Ήταν ένα τηλεφώνημα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι που οδήγησε τον Δεκέμβριο του 2019 στην πρώτη πρόταση μομφής ενάντια στον Πρόεδρο Τραμπ, μετά που κατηγορήθηκε ότι προσπαθούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2020 καλώντας τον Ουκρανό ηγέτη να πραγματοποιήσει έρευνες σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ. Για να γίνει αυτή η αποκάλυψη χρησιμοποιήθηκε η Οδηγία για Ξένες Παρακολουθήσεις, κάτι που εξόργισε τον Τραμπ και μέχρι σήμερα λέει πως χρησιμοποιήθηκε για να τον παρακολουθούν παράνομα.

Η εκλογή Τραμπ φέρνει σενάρια τρόμου

Το σενάριο εκλογής Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ φέρνει τρόμο στους Ουκρανούς, καθώς δεσμεύτηκε πως θα βάλει τέλος στον πόλεμο 24 ώρες μετά την εκλογή του. Πολλοί πάντως εκτιμούν ότι θα δώσει την Ουκρανία στη Ρωσία. Σε δηλώσεις του στο Politico, ο Ουκρανό-Αμερικανός επιχειρηματίας, Lev Parnas, τόνισε ότι ο Τραμπ μισεί την Ουκρανία, επισημαίνοντας πως ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες θεωρούν πως το ουκρανικό ήταν η αρχή όλων των προβλημάτων του.

Η ιστορία που συνέδεε τον Τραμπ με την Ουκρανία

Πριν ο Μάναφορτ αναλάβει την διεύθυνση της εκστρατείας του Τραμπ, εργάστηκε στην Ουκρανία για λογαριασμό του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Κατά τη διάρκεια τεράστιων κινητοποιήσεων, τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Γιανουκόβιτς πυρπολήθηκαν. Εκεί ένας Ουκρανός ακτιβιστής βρήκε ένα βιβλίο που έγινε γνωστό ως «Black Ledger». Το συγκεκριμένο βιβλίο περιελάμβανε μία χειρόγραφη λίστα μυστικών πληρωμών του κόμματος του Γιανουκόβιτς σε Ουκρανούς αξιωματούχους, τηλεπαρουσιαστές, βουλευτές και δημοσιογράφους. Το όνομα του Μάναφορτ εμφανιζόταν αρκετές φορές με συνολικές αμοιβές 12,7 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τις αρχές κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία, η συμπερίληψη του ονόματός του στο βιβλίο δεν σήμαινε ότι του δόθηκαν τα αναφερόμενα ποσά, τα οποία ο ίδιος ο Μάναφορτ αρνήθηκε ότι έλαβε.

Αυτή ήταν μια μια από τις πρώτες ιστορίες που συνέδεαν τον πάμπλουτο Αμερικανό με την Ουκρανία και πιθανώς με τη Ρωσία και τους συμμάχους της, ένα θέμα που θα τον ταλαιπωρούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Σχετικά Άρθρα