Γιατρομανωλάκης: Καλεί σε διάλογο τους καλλιτέχνες

  Γιατρομανωλάκης: Καλεί σε διάλογο τους καλλιτέχνες

Πρόσκληση σε διάλογο για την αντιμετώπιση του ζητήματος των καλλιτεχνών απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου με θέμα «Άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/2022».

Όπως είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης, οι ευθύνες της Πολιτείας είναι πολλές και διαχρονικές και τα προβλήματα των καλλιτεχνών είναι «βαθιά συστημικά». Σημείωσε επίσης ότι το πρόσφατο ΠΔ δεν προκάλεσε το ζήτημα, όμως έριξε αλάτι στις πληγές δεκαετιών, και, χωρίς να είναι αυτή η πρόθεση, έθιξε σε ηθικό επίπεδο τον κλάδο των καλλιτεχνών ενώ προκάλεσε τη δυσπιστία τους απέναντι στην Πολιτεία και την κυβέρνηση. Τόνισε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι διατεθειμένη να βρει λύσεις. «Είναι η πρώτη κυβέρνηση που βάζει κάτω το θέμα, και η πρώτη που αναγνωρίζει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί» σημείωσςε.

Αναφερόμενος στις διυπουργικές ομάδες εργασίας που έχει συστήσει η κυβέρνηση για το θέμα των πανεπιστημιακών σπουδών παραστατικών τεχνών, είπε ότι θα προτείνει να προσκληθούν πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σωματεία και σύλλογοι καλλιτεχνών. «Δεν θα υπάρξει λύση για αυτούς χωρίς αυτούς» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, δε, ότι στις 31 Μαρτίου θα έχουμε έναν οδικό χάρτη με τεκμηριωμένη πρόταση προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας. Τόνισε μάλιστα ότι η επόμενη κυβέρνηση, «όποια και θα είναι αυτή», δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν: Θα έχει το πόρισμα των ομάδων εργασίας και θα το συνεχίσει το θέμα. «Μέχρι τότε για να μην υπάρχει καμία ανησυχία, γιατί έχουν ακουστεί και πολλά, θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι απόφοιτοι των δραματικών σχολών, είτε είναι κρατικές είτε είναι ιδιωτικές, έχουν ακόμα το δικαίωμα προφανώς να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις στο τρίτο εξάμηνο πανεπιστημίων» διαβεβαίωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Όσο για το αίτημα απόσυρσης του ΠΔ, είπε ότι με σχετική πρόσφατη τροπολογία «εξαιρούνται ρητά από το ΠΔ οι καλλιτέχνες στο δημόσιο […] Το αίτημα έχει ικανοποιηθεί και δια νόμου πλέον».

Για τα επόμενα βήματα (της πρόσληψης και των μισθολογικών), «κυρίως για δήμους και για μέρη του δημοσίου που αυτά δεν είναι λυμένα -γιατί στους δικούς μας φορείς είναι λυμένα», είπε ότι στόχος είναι η επίλυση. Εξέφρασε ακόμα την προσωπική γνώμη ότι «ΔΕ Ηθοποιών είναι λάθος και ΤΕ Ηθοποιών είναι λάθος, γιατί οι ηθοποιοί είναι κάτι άλλο και αλλιώς πρέπει να αξιολογούνται, να αμείβονται και να προσλαμβάνονται».

Τέλος είπε ότι «εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί» και ότι «καλούμε όλους σε διάλογο, να καθίσουμε να δούμε τις εκκρεμότητες και να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου είπε (α) ότι «ζητάω, και δεσμεύομαι συγχρόνως ως αξιωματική αντιπολίτευση, την άμεση απόσυρση της κατηγορίας ΔΕ στο ΠΔ, και της τροπολογίας που αφορά τους καλλιτέχνες όταν προσφέρουν όχι μόνο καλλιτεχνικό έργο αλλά και εκπαιδευτικό και διοικητικό» και (β) ανωτατοποίηση, δηλαδή «ανώτατη δημόσια σχολή για να έχουμε, επιτέλους, καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα».

Μιλώντας για τις διυπουργικές ομάδες που συνέστησε η κυβέρνηση, είπε ότι οι περισσότεροι μετέχοντες είναι υπηρεσιακοί παράγοντες, ότι δεν συμμετέχουν σωματεία και ότι «τους έχετε ζητήσει σε έναν μήνα να έχουν πόρισμα […]» ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε στην ώρα μηδέν, και δεν πρέπει οι σπουδαστές να χάσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά. […] Πρέπει να γίνουν κινήσεις γρήγορα, για να αισθανθούν ότι ο αγώνας τους έπιασε τόπο: Απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το ΠΔ. Αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων ως ΤΕ και από εκεί και πέρα όλα τα άλλα τα συζητάμε».

Σχετικά Άρθρα