Qatargate: Το Politico δείχνει την Γερμανία για στενές σχέσεις με Κατάρ – Επενδύσεις άνω των 25 δις – Καταριανοί σε γερμανικούς κολοσσούς

 Qatargate: Το Politico δείχνει την Γερμανία για στενές σχέσεις με Κατάρ – Επενδύσεις άνω των 25 δις – Καταριανοί σε γερμανικούς κολοσσούς

Οι κατηγορίες για τον χρηματισμό των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που οδήγησαν σε τέσσερις συλλήψεις, εξέθεσαν τελικά ένα ολόκληρο δίκτυο επιρροής του Κατάρ στην καρδιά της Ευρώπης.

Το Κατάρ, όπως φαίνεται έχει απλώσει τα πλοκάμια της επιρροής του όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και σε ολόκληρες χώρες. Η μεθοδολογία κοινή: προσέγγιση στρατηγικά τοποθετημένων προσώπων και συναντήσεις για μερικές θετικές κουβέντες από πρόσωπα με επιρροή.

Το Politico σε εκτενές ρεπορτάζ καταγράφει τις σχέσεις του Κατάρ με τη Γερμανία, με την οποία συστηματικά έχει καλλιεργήσει στρατηγικές επαφές και έχει επενδύσει περί τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια.

«Όχημα» του Κατάρ ήταν η διεκδίκηση και ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Μια παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωση έστρεψε τα βλέμματα πάνω στη χώρα και της έδωσε τη δυνατότητα να καλλιεργήσει την εικόνα που θέλει για τον εαυτό της.

Το ρεπορτάζ εστιάζει σε δύο πρόσωπα: τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, από τους Σοσιαλδημοκράτες και τον Κρίστοφ Χάουσγκεν, ο οποίος για χρόνια ήταν σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Άνγκελα Μέρκελ και, ως το 2021, πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Διείσδυση μέσα από το χρηματιστήριο

Το Κατάρ, στην περίπτωση της Γερμανίας, κινήθηκε με όπλο τις στενές οικονομικές σχέσεις, αλλά και την επιρροή σε ζητήματα «σκληρής πολιτικής».

Αν και οι επενδύσεις του Κατάρ στη Γαλλία και τη Βρετανία είναι και αυτές αξιοσημείωτες (από το ξενοδοχείο Ritz στο Λονδίνο στην εξαγορά της Παρί Σεζ-Ζερμέν), μόνο στη Γερμανία πήραν τον χαρακτήρα της επένδυσης σε υποδομές.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο Qatar Investment Authority αλλά και μέλη της οικογένειας που κυβερνά τη χώρα είχαν τοποθετηθεί σε γερμανικές εταιρείες-κολοσσούς όπως τη VW και την Deutsche Bank (11% και 6% αντίστοιχα), όπως και την Porsche (5%).

Παράλληλα, το Κατάρ έγινε καλός πελάτης της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας. Ακόμη πιο πρόσφατα, έγινε και βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου για τη Γερμανία, από τη στιγμή που «στέρεψε» η ροή από τη Ρωσία. Η βαθιά υπόκλιση του Πράσινου αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ στον υπουργό Εμπορίου του Κατάρ την περασμένη άνοιξη είναι εξόχως συμβολική.

Σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα, ο Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομίας από το 2013 έως το 2017, καλλιεργούσε στενούς δεσμούς με το Κατάρ, καταφθάνοντας στη χώρα με δεκάδες στελέχη και επενδυτές το 2015. Η σχέση παρέμεινε και μετά την αποχώρησή του από το δημόσιο αξίωμα: το 2020 έγινε μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Deutsche Bank, με εντολή του Κατάρ.

Από την άλλη πλευρά, το Κατάρ είχε εμπλακεί στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου (MSC), το ετήσιο συνέδριο που συγκεντρώνει ηγέτες, πολιτικούς και διπλωμάτες με παγκόσμιο κύρος. Το Κατάρ φιλοξένησε και βοήθησε στη χρηματοδότηση και την οργάνωση δύο συναντήσεων της Διάσκεψης στη Ντόχα.

Παρά ταύτα, η γερμανική κοινή γνώμη δεν μοιάζει να πείθεται, ούτε φαίνεται να έχει μεταβάλει προς το καλύτερο τη γνώμη του. Είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που «χτυπούν» άσχημα στα αυτιά.

Είναι ακόμη η αναφορά ότι το Κατάρ κατασκόπευε τον Τέο Τσβάντσιγκερ, τον πρώην επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γερμανίας που είχε επικρίνει σφοδρά τη διοργάνωση του Μουντιάλ από το Κατάρ. Ο Τσβάντσιγκερ είχε χαρακτηρίσει το Κατάρ «καρκίνο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου», προκαλώντας την οργή και μια μήνυση από την ποδοσφαιρική ένωση του Κατάρ. Το εμιράτο έχασε τη δίκη, αλλά ανήσυχο μήπως χάσει και το Μουντιάλ πλήρωσε πάνω από 10.000.000 δολάρια σε εταιρεία που διοικείται από πρώην πράκτορες της CIA για να τον κατασκοπεύσει και να τον χειραγωγήσει, σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε το Associated Press.

Πάντως, αν και οι οικονομικές σχέσεις να είναι στενές, οι Γερμανοί αξιωματούχοι σνόμπαραν επιδεικτικά το Μουντιάλ, παρά το ότι μετείχε η εθνική ομάδα. Μόνο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ παρέστη σε έναν μόνο αγώνα. Φρόντισε μάλιστα να φορέσει ένα περιβραχιόνιο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ. Την ίδια ώρα στο Κατάρ ήταν ο Χάουσγκεν – αλλά για «ιδιωτική επίσκεψη».

Σχετικά Άρθρα