WSJ: Ο Μπάιντεν ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για πώληση F-16 σε Τουρκία και F-35 σε Ελλάδα – Το “αντάλλαγμα” της Άγκυρας

 WSJ: Ο Μπάιντεν ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για πώληση F-16 σε Τουρκία και F-35 σε Ελλάδα – Το “αντάλλαγμα” της Άγκυρας

Την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ετοιμάζεται να ζητήσει η κυβέρνηση του Τζο Μπαίντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Παράλληλα, αναμένεται να ζητήσει και την έγκριση για μια ξεχωριστή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, η οποία θα είναι μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά και κιτ για την επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Η αίτηση για την έγκριση πιθανότατα να συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Οι αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι το εξοπλιστικό πακέτο στην Τουρκία θα περιλαμβάνει επίσης πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Wall Street Journal, η κίνηση αυτή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι μια προσπάθεια να «μαλακώσει» τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.

Όσο για την παράδοση των μαχητικών στην Ελλάδα, οι πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα θα παραλάβει πάνω από 30 νέα μαχητικά F-35, όπως είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022.

Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την ταυτόχρονη παράδοση μαχητικών και στις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, είναι συμπτωματική, παρ’ όλα αυτά επιφυλάσσονται για τις αντιδράσεις της Αθήνας, για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα