Qatargate: Οι διαρροές θέτουν σε κίνδυνο την υπόθεση προειδοποιεί ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης – Φοβάται “τρύπες” στην έρευνα

 Qatargate: Οι διαρροές θέτουν σε κίνδυνο την υπόθεση προειδοποιεί ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης – Φοβάται “τρύπες” στην έρευνα

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν δεσμεύεται να αφήσει «κανένας λίθος» στην έρευνα για διαφθορά που συγκλονίζει την ΕΕ, αλλά προειδοποιεί ότι η επανειλημμένη διαρροή πληροφοριών από την έρευνα είναι «επικίνδυνη» για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης.

Το Βέλγιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης έρευνας για τη διαφθορά στην ΕΕ εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, εν μέσω ισχυρισμών ότι το Κατάρ και το Μαρόκο αγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία διεξήγαγε μια σειρά από τουλάχιστον 20 επιδρομές σε σπίτια και γραφεία στις Βρυξέλλες, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν με προκαταρκτική κατηγορία για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά». Ανάμεσά τους είναι η Εύα Καϊλή, Ελληνίδα ευρωβουλευτής που απομακρύνθηκε από αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης και η οποία θα παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα.

Ορισμένοι δικηγόροι των υπόπτων επικρίνουν τώρα τη βελγική έρευνα, με τουλάχιστον έναν δικηγόρο να γράφει στο δικαστικό σώμα ότι «υπήρχε τεράστιο πρόβλημα διαδικασίας» λόγω της διαρροής βασικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης. Οι εφημερίδες έχουν πράγματι συλλέξει ζουμερές λεπτομέρειες σχετικά με ανακαλύψεις μετρητών και εξομολογήσεις, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις επίσημες επικοινωνίες.

Το πρόβλημα για τους Βέλγους ανακριτές είναι ότι η υπεράσπιση μπορεί να προσκολληθεί σε αυτές τις διαρροές για να ανοίξει διαδικαστικές τρύπες στην υπόθεση και να υποστηρίξει ότι το δικαίωμα στο επαγγελματικό απόρρητο και το δικαίωμα πρόσβασης σε σφραγισμένα έγγραφα έχουν παραβιαστεί.

Τήρηση του κράτους δικαίου

Ο Van Quickenborne, μιλώντας σε συνέντευξή του στο POLITICO, είπε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία άνοιξε μια ποινική έρευνα για τέτοιες διαρροές για να διατηρήσει την πίστη στη δικαστική διαδικασία.

«Η υπεράσπιση μπορεί να το χρησιμοποιήσει φυσικά, γιατί το τεκμήριο αθωότητας είναι μια άλλη αρχή του κράτους δικαίου μας. Δεν εναπόκειται στον Τύπο να αρχίσει να καταδικάζει εκ των προτέρων τους ανθρώπους. Αυτό, φυσικά, είναι ευαίσθητο – αυτό είναι επικίνδυνο», είπε, μιλώντας από ένα ασφαλές σπίτι όπου περνά τα Χριστούγεννα λόγω απειλών εναντίον του από εγκληματικές ομάδες όπως οι συμμορίες ναρκωτικών.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης φρόντισε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες της έρευνας, καθώς αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει την υπόθεση. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η βελγική κρατική ασφάλεια —συνεργαζόμενη με πολλές άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών— βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, προσθέτοντας ότι η έρευνα ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο του 2021.

Τόνισε, «Η βελγική δικαιοσύνη μας συνεργάζεται πολύ καλά με η ιταλική δικαιοσύνη σε αυτόν τον φάκελο».

Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που αντιμετωπίζουν προκαταρκτικές κατηγορίες είναι Ιταλοί.

Για τον Van Quickenborne, η βελγική έρευνα δείχνει πώς οι επενδύσεις στο βελγικό σύστημα δικαιοσύνης, στις βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών και στο τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς της βελγικής αστυνομίας αποδίδουν τώρα. Η φιλοξενία των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών θεσμών έχει ευθύνες, τόνισε ο Φλαμανδός πολιτικός. Το Βέλγιο δεν δίνει «δωρεάν στους εγκληματίες», σημείωσε, και η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη «στέλνει επίσης ένα μήνυμα σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο στο μέλλον».

«Η βελγική κρατική ασφάλεια λειτουργεί όχι μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, αλλά και για την καταπολέμηση της κατασκοπείας και της ξένης παρέμβασης», είπε. «Στοχοποιούμε κυρίως χώρες που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας», συνέχισε, δείχνοντας τη Ρωσία, την Κίνα και τα «αδίστακτα κράτη» ως χώρες που βρίσκονται ξεκάθαρα στο ραντάρ της βελγικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Έκανε επίσης αναφορά στα δικά του Χριστούγεννα υπό φρουρά. «Η κατάσταση στην οποία βρίσκομαι αυτή τη στιγμή αποδεικνύει επίσης ότι το οργανωμένο έγκλημα προσπαθεί να παρέμβει —μέσω εκφοβισμού και βίας— στην κοινωνία μας. Ζητήσαμε επίσης από την κρατική ασφάλεια να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα σε αυτό, να εξετάσει το πιθανό πρόβλημα της διαφθοράς στο σύστημά μας […] για να εξετάσει την επιρροή των αποφάσεων και των οργάνων λήψης αποφάσεων».

Όσον αφορά τους ελέγχους και τις ισορροπίες, το Βέλγιο ελπίζει να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον, είπε, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα.

«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να οργανώσει καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου όσον αφορά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επίσης να οργανώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το βελγικό δικαστικό σώμα ευχαρίστως θα συνεργαστεί ακόμη πιο κοντά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σχετικά Άρθρα