Η προγραμματική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – Νέοι, μεσαία τάξη, μέτρα για εισοδημάτα και αισχροκέρδεια

 Η προγραμματική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – Νέοι,  μεσαία τάξη, μέτρα για εισοδημάτα και αισχροκέρδεια

Εν μέσω Qatargate και υποκλοπών ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού τρία μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία. Στο επίκεντρο της κυβερνητικής του πρότασης ο κατώτατος μισθός στα 880€, η επιστροφή της ΔΕΗ στον κρατικό έλεγχο για την πάταξη της αισχροκέρδειας και η ρύθμιση του απειλητικού πλέον ιδιωτικού χρέους.

Στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται επι ποδός πολέμου. Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης φέρνουν προσαρμογές και στην προγραμματική πρόταση του κ. Τσίπρα για την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν ότι νέο επίδομα για το σούπερ μάρκετ δεν είναι παρά ένα προεκλογικό τρικ για να θολώσει τις πραγματικές αιτίες της εκρηκτικής ακρίβειας, που συνεχίζει να καλπάζει και εξανεμίζει τα εισοδήματα και που έχει τη σφραγίδα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

  • Με κεντρικό σύνθημα στην προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ το «Δικαιοσύνη παντού» το τρίπτυχο της εναλλακτικής πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στη δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων, στο να μπει τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας και στη αναγκαία ρύθμιση χρεών των πολιτών στο κράτος.

Εκκινώντας από τις διαρκείς πληθωριστικές πιέσεις και μπροστά στα επιδοματικά μέτρα της κυβέρνησης με τα «καλάθια» και τα επιδόματα  «pass», που δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να υποδαυλίζουν τον πληθωρισμό με τις τιμές να συνεχίζουν το δικό τους ράλι ανόδου, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η γενναία αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων με βάση εκκίνησης τον κατώτατο μισθό στα 800€ και αυτός πλέον και με ρήτρα αναπροσαρμογής 10% όσο δηλαδή ο πληθωρισμός για να φτάσει ο πρώτος μισθός στα 880 ευρώ.

  • Πρόκειται για την ρεαλιστική όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου αντιπρόταση του Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού τομέα του κόμματος απέναντι στο food pass του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που μετά το αποτυχημένο «καλάθι του νοικοκυριού» ήρθε με το «food pass» να ρίξει κι άλλο λάδι στο μηχανισμό αισχροκέρδειας.

Η πρόταση δεν εξαντλείται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με την τιμαριθμική προσαρμογή να επεκτείνεται και στους δημοσίους υπαλλήλους.

  • Οι προτάσεις μάλιστα που έχει ήδη θέσει στη δημόσια συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους μαζί με τη 13η σύνταξη, για αφορολόγητο στα 10.000€ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες αποκτούν σε αυτή τη συγκυρία βασικό στοιχείο της ανάσχεσης της απότομης απώλειας εισοδήματος.

Το ζητούμενο όμως είναι η αντιμετώπιση της βίαιης αναδιανομής του εισοδήματος της χώρας υπερ των λίγων όπως σημειώνει τρια χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και που τον τελευταίο ιδιαίτερα ενάμιση χρόνο έχει πάρει διαστάσεις «λεηλασίας» με επίκεντρο καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

  • Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι η αρχή για να ακολουθήσουν οι μειώσεις του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και του ΕΦΚ στα καύσιμα και η έκτακτη φορολόγηση όλων εκείνων των εταιρειών που αύξησαν με υπερκέρδη δισεκατομμυρίων τον πλούτο τους από την ενέργεια, τα διυλιστήρια και τους τραπεζίτες από τα αλματώδη επιτόκια και τις άδικες χρεώσεις.

Το ιδιωτικό χρέος είναι μια ωρολογιακή βόμβα για τη  ελληνική οικονομία και το ίδιο το κράτος και η κυβέρνηση δείχνει να κλωτσά το τενεκεδάκι όλο και πιο κάτω. Τα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν κατά 38δισ.€ στην τριετία και ο ΣΥΡΙΖΑ επικαιροποιεί το μέτρο των 120 δόσεων που είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα χρέη στον ΕΦΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να βάλει καθαρά ταξικά κριτήρια στην προεκλογική του στρατηγική με στόχευση σε συγκεκριμένα ακροατήρια. Από τη μια πλευρά είναι οι νέοι για τους οποίους υπάρχει και ένα ειδικό στοίχημα ώστε να προσέλθουν στην κάλπη καθώς αποτελούν μια σημαντική εκλογική δεξαμενή ψηφοφόρων η οποία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα της κάλπης,

  • Από την άλλη πλευρά είναι η λεγόμενη μεσαία τάξη. Και εδώ η σύγκρουση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη είναι σκληρή. Η συγγνώμη του κ. Τσίπρα από τη μεσαία τάξη στη ΔΕΘ δεν ήταν τυχαία σε μια περίοδο που η ΝΔ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είναι ανακόλουθοι.

Μπορεί να μειώθηκαν φόροι που επιβλήθηκαν σε μια εντελώς διαφορετική συνθήκη ωστόσο την τελευταία τριετία σημειώνεται μια διαρκής αφαίμαξή της από τους έμμεσους φόρους και την αισχροκέρδεια πολύ συντηρείται με στόχο τη διατήρηση της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων.

Αν μάλιστα αυτή η εικόνα για τους μικρομεσαίους συνδυαστεί και με την εξάντληση και των όποιων αποταμιεύσεων της περιόδου της πανδημίας τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθμιστεί η εκλογική απώλεια που ήδη παρατηρείται για τη ΝΔ με ιδεολογικά και πολιτικά διλλήματα.  

Σχετικά Άρθρα