Πλεύρης: Επιπλέον 15 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2022

 Πλεύρης: Επιπλέον 15 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2022

Σε δήλωσή του για τον προϋπολογισμό των διαγνωστικών, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2022:

«Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αναφορικώς με τις πράξεις των διαγνωστικών εξετάσεων για το έτος 2022 ενισχύεται με επιπλέον 15 εκ. ευρώ, καθώς υπήρξε, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων λόγω της πανδημίας.

Μετά και από αυτήν την παρέμβαση, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός έχει ενισχυθεί είτε απευθείας είτε με ανακατανομή πόρων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2022 με σχεδόν 75 εκ ευρώ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαβούλευση για τη θεσμοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι στηρίζουμε τα εργαστήρια και τους ιδιώτες γιατρούς και αναγνωρίζουμε την αυξημένη ζήτηση που οδηγεί και σε αύξηση του claw back».

Η επιστολή του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. στον πρωθυπουργό

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται 4 ημέρες μετά την επιστολή του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. στον πρωθυπουργό σχετικά με το δυσθεώρητο claw back, στην οποία γινόταν λόγος για τη βέβαιη πλέον χρεοκοπία του κλάδου και τα Μαύρα Χριστούγεννα για τα διαγνωστικά εργαστήρια και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.

Ειδικότερα, στην επιστολή, οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί εξηγούσαν (για άλλη μία φορά) ότι ο ΕΟΠΥΥ πριν πληρώσει τους παρόχους υγείας υπολογίζει τη συνολική δαπάνη που έχει καταθέσει ο κλάδος και θέλει να αποζημιωθεί για αυτά για τον μήνα που είναι να πληρωθεί από τον Οργανισμό, αφαιρεί το προϋπολογισθέν budget για την εκάστοτε κατηγορία παρόχου υγείας και το υπολειπόμενο ποσό το κουρεύει οριζόντια.

Βάσει αυτής της διαδικασίας, κοινοποιήθηκε στα διαγνωστικά εργαστήρια και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς το claw back για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022 που ανήλθε για τις βιοπαθολογικές εξετάσεις, τις αξονικές και τις μαγνητικές τομογραφίες, με ύψος κουρέματος άνω του 47%

«Δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας που να του κουρεύονται 70% των αμοιβών του (τρέχον claw back, δόσεις αποπληρωμής των παλαιών claw back παρακράτηση της εφορίας) και να βγαίνει… Σας διαβεβαιώνουμε πως ούτε και εμείς!», τόνιζαν οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και ζητούσαν άμεσες ενέργειες για την επίλυση του γόρδιου δεσμού που λέγεται claw back.

Σχετικά Άρθρα