Αίφνης, οι υποκλοπές μπαίνουν στο δημοσκοπικό κάδρο- Ανησυχία στο Μαξίμου

 Αίφνης, οι υποκλοπές μπαίνουν στο δημοσκοπικό κάδρο- Ανησυχία στο Μαξίμου

Φωτογραφία από την ανανέωση της διακόσμησης στο Μέγαρο Μαξίμου

Για αρκετές εβδομάδες μετά την (πρώτη) αποκάλυψη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν στόχος παρακολούθησης, και με το Pretador, και με “νόμιμη επισύνδεση” μέσω ΕΥΠ, τα κυβερνητικά στελέχη επαίρονταν στα τηλεοπτικά πάνελ πως “οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται”, κάτι που, όντως, αποτυπωνόταν και στις δημοσκοπήσεις, όπου -λογικά και αναμενόμενα- πρώτο άγχος ήταν η ακρίβεια.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις, ακόμα και από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, σχετικά με την σύνδεση του κακόβουλου λογισμικού με την ΕΥΠ, οι λίστες, η παρέμβαση των ευρωπαϊκών θεσμών και της ΑΔΑΕ, κυρίως, όμως, η διάχυτη αίσθηση συσκότισης, ανατρέπουν αυτή την εικόνα. Η μέτρηση της Alco (Alpha) ήρθε να επιβεβαιώσει πώς οι υποκλοπές μπαίνουν δυναμικά, πιά, ως παράμετρος στην εκλογική εξίσωση και επιδρούν σωρρευτικά,μαζί, φυσικά, με την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς (υπόθεση Πάτση), και τις εντυπώσεις περί σκανδάλων.

Συγκεκριμένα, μόλις το 18% των ερωτηθέντων (στην έρευνα της Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha) απαντούν πως έχουν πειστεί από τη δήλωση του πρωθυπουργού πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν σχέση με τις παρακολουθήσεις μέσω κακόβουλου λογισμικού. Αντίθετα, η πλειονότητα των πολιτών «δείχνει» Μητσοτάκη (ποσοστό 64%), ενώ το υπόλοιπο 18% των ερωτηθέντων αποφεύγει να τοποθετηθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως το ίδιο πιστεύει και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Το κυβερνητικό αφήγημα του ό,τι οι πολίτες “δεν ενδιαφέρονται” για το σκάνδαλο των υποκλοπών καταρρίπτεται και όλα δείχνουν πως αυτή η αίσθηση θα εμπεδωθεί και στις επόμενες μετρήσεις, και το σχετικό μήνυμα έχει φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η βάση και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ “βράζουν”, προβληματίζει, δε, πολλούς πως τα κυβερνητικά στελέχη που φέρονται να έχουν παρακολουθηθεί δεν έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, ή δεν έχουν ζητήσει να ελεγχθούν τα τηλέφωνά τους.

Αρκετοί αναζητούν “από μηχανής επιφώτιση” και “χρησμούς” από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, λέγεται, δε, πως ο Κώστας Καραμανλής αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να παρέμβει ακόμα πιο αποφασιστικά εφόσον υπάρξει μία επιπλέον απόδειξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, είναι αναγκασμένος να σπρώχνει τον βαρύ, πλέον, βράχο των πολιτικών εξελίξεων για να μην…χορταριάσει. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η Δικαιοσύνη που, ούτως ή άλλως, δρα με …χρονοκαθυστέρηση, δεν θα προλάβει να έχει καταλήξει κάπου μέχρι τις εκλογές (ιδιαίτερα εαν αυτές επισπευσθούν), και πιστεύουν πως με κάποια “καλά νέα” στην οικονομία και επιδοτήσεις και παροχές, θα κατορθώσουν να βγάλουν τον χειμώνα. Και ελπίζουν πως θα επιβεβαιωθεί η δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις απώλειες (περίπου μία μονάδα κάθε μήνα) της Ν.Δ. Στόχος να φθάσει η κυβέρνηση στις εκλογές με ικανό προβάδισμα και εκεί να τεθούν τα σκληρά διλήμματα, που θα μπορούσαν, όπως λένε, να παρασύρουν το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία.

Είναι βέβαιο, πάντως, πως σύγκρουση με πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο των υποκλοπών δεν πρόκειται να επιδιωχθεί (αν και υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις προσώπων στο στενό περιβάλλον), καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσουν τα “πληγωμένα θηρία”…

Σχετικά Άρθρα