Πλεύρης: Η δυσπιστία των γιατρών για τον “Προσωπικό Γιατρό”, το σβήσιμο των προστίμων- Τι είπε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

 Πλεύρης: Η δυσπιστία των γιατρών για τον “Προσωπικό Γιατρό”, το σβήσιμο των προστίμων- Τι είπε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Στα πιο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τομέα της δημόσιας Υγείας, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και την εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ».

Ο κ. Πλεύρης μίλησε για το θεσμό του Προσωπικού Γιατρού και την ανταπόκριση πολιτών και γιατρών, υποστηρίζοντας ότι«υπάρχει ανταπόκριση αλλά χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσει ο θεσμός», ενώ για τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ανεμβολίαστους πολίτες (άνω των 60 ετών), εξήγησε τι θα ισχύσει για όσα οφείλονται αλλά και για αυτά που έχουν καταβληθεί, εάν οι πολίτες αυτοί εμβολιαστούν.

Επίσης, αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και την προοπτική επιστροφής τους στην εργασία, αλλά και τις νέες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που θα μπουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο του γενικού πληθυσμού και αφορούν ηλικίες 50-69 ετών.

Προσωπικός Γιατρός: «Ο ελεύθερος επαγγελματίας γιατρός αντιμετωπίζει με δυσπιστία το κράτος»

Ο υπουργός Υγείας έδωσε τους αριθμούς που δείχνουν το βαθμό ανταπόκρισης των πολιτών και γιατρών στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, δηλαδή τις περίπου 4,6 εκ. εγγραφές πολιτών και τους 3.333 γιατρούς που έχουν μπει στο σύστημα, αλλά και τα  1.100.000 δωρεάν ραντεβού να έχουν πραγματοποιηθεί, σε διάστημα 3 μηνών λειτουργίας του θεσμού.
«Οι ηλικίες άνω των 60 σε ποσοστό σχεδόν 70% έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό. Υπάρχει πρόβλημα κυρίως στο λεκανοπέδιο αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα. Οι γιατροί είναι σε μια διστακτικότητα σε ένα βαθμό γιατί ξέρετε η επαφή με το κράτος όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας δημιουργεί και μια δυσπιστία», παραδέχτηκε ο κ. Πλεύρης και υπενθύμισε ότι «ο θεσμός λειτουργεί τρεις μήνες μόνο».

«Η προηγούμενη προσπάθεια που έγινε από τον κύριο Ξανθό σε 4 χρόνια είχε αποτέλεσμα 1.500.000 πολίτες και 700-800 γιατρούς. Άρα ο θεσμός μπαίνει σε ράγες.

Και είναι βέβαιο ότι αυτό χρειάζεται χρόνο αλλά είναι πολύ σημαντικό και εκεί συμφωνούν όλα τα κόμματα ότι η παρουσία ενός δωρεάν γιατρού έχει μεγάλη σημασία».

Πρόστιμα ανεμβολίαστων: Διαγραφή εάν εμβολιαστούν

«Μέσα στο Νοέμβριο θα υπάρξει σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Θα έχουμε το εξής, όποιος έχει εμβολιαστεί (θα συμπεριλαμβάνει και αυτούς που θα εμβολιαστούν μέχρι την ψήφιση του νόμου), θα διαγράφεται το πρόστιμό του και αν το έχει πληρώσει, θα υπάρχει διαδικασία ή συμψηφισμού ή επιστροφής».

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Από επιλογή δεν βρίσκονται στη δουλειά

«Ας κάνουν μια αρχή οι ίδιοι να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Από επιλογή δεν βρίσκονται στη δουλειά. Μας έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η αναστολή είναι συνταγματική αλλά πρέπει να επανεξετάζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών. Το μέτρο είναι μέχρι τις 31/12, μέχρι τότε θα υπάρχει και απόφαση.

Σεβόμαστε το τι είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας:  ότι η αναστολή είναι συνταγματική μόνο σε αυτό το βαθμό».

Προληπτικές εξετάσεις: Εγκρίνονται προληπτικές εξετάσεις παχέος εντέρου, τραχήλου της μήτρας και καρδιαγγειακές παθήσεις

Δίνοντας την εικόνα της ωφέλειας από την πρόληψη, ο κ. Πλεύρης είπε χαρακτηριστικά: «Από το πρόγραμμα ‘Φώφη Γεννηματά’, στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας, 2411 γυναίκες βρέθηκαν με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι 2411 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν την ασθένεια την οποία έχουν με ήπιο τρόπο.

Ξεκινάνε τα προγράμματα, σήμερα υπογράφω τα τεχνικά δελτία για προληπτικές εξετάσεις παχέος εντέρου, τραχήλου της μήτρας και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το πρόγραμμα αφορά ηλικίες 50-69 και είναι η πρώτη φάση που πήγαν sms κι επειδή όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί μαζικά να εξεταστεί ένας κόσμος, δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες στις δομές, σταδιακά θα γίνει σε όλο τον πληθυσμό».

Επισυνδέσεις

Τέλος, στις νόμιμες επισυνδέσεις και τις παρακολουθήσεις αναφέρθηκε, ερωτώμενος, ο υπουργός Υγείας, καθώς πρόκειται για σοβαρό θέμα πολιτικής επικαιρότητας που απασχολεί τη χώρα τους τελευταίους μήνες:

«Έχουμε ένα κομμάτι που είναι νόμιμες επισυνδέσεις που γίνονται από την ΕΥΠ. Στο κομμάτι των νόμιμων επισυνδέσεων υπήρξε η περίπτωση του κυρίου Ανδρουλάκη, όπου ο Πρωθυπουργός άμεσα πήρε τις αποφάσεις και έχουμε ένα καθεστώς νόμιμων επισυνδέσεων. Και υπάρχουνε κάποιες παρακολουθήσεις που καταγγέλλεται ότι γίνονται από το λογισμικό predator που αυτό δεν έχει σχέση με την κυβέρνηση, δεν έχει σχέση με την ΕΥΠ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ρεπορτάζ και από ότι φαίνεται και από τη συνέντευξή του εχθές ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπονοεί ότι έχει γνώση των στοιχείων. Ο κύριος Τσίπρας δεν είναι δημοσιογράφος. Αν έχει στοιχεία να βγει να μιλήσει.

Η λάσπη στον ανεμιστήρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να ανακυκλώσει δεν θα μου κάνει εντύπωση αν ξαφνικά δούμε τα δυο πρόσωπα που υποτίθεται ότι γνωρίζουν να γίνουν και προστατευόμενοι μάρτυρες.

Αν αυτή τη στιγμή έχουν διαπραχθεί κακουργήματα και τα γνωρίζει ο κύριος Βαξεβάνης είναι υποχρεωμένος να πάει και να πει αυτά τα κακουργήματα έχουν γίνει. Γιατί αλλιώς διαφορετικά ξέρετε τι γίνεται; Όποιος έχει τυχόν πληροφορίες αν έχει τελικά πώς θα λειτουργήσει η πολιτική ζωή του τόπου; Εκβιαστικά; Ότι εγώ έχω κάποιες πληροφορίες, ανά Κυριακή θα αφήνω υπονοούμενα αν ισχύουν οι πληροφορίες, αν έχει κάτι να πάει να το πει.

Αφού λοιπόν η αντιπολίτευση λέει ότι παρακολουθεί ο Μητσοτάκης, χθες η κυρία Γεροβασίλη γιατί κάνει μήνυση κατά αγνώστων; Γιατί κάνει μήνυση κατά αγνώστων, αφού πιστεύει ότι την παρακολουθεί ο Πρωθυπουργός; Αυτό δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχουνε κανένα στοιχείο, είναι συκοφάντες και πάνε να συνδέσουν το predator με την κυβέρνηση που δεν έχει απολύτως καμία σύνδεση.

Το ζήσαμε στην υπόθεση Novartis. Αυτή λοιπόν είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σκανδαλολογία γιατί δεν μπορεί να πει ένα επιχείρημα για τα πραγματικά προβλήματα του πολίτη», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Πλεύρης.

Σχετικά Άρθρα