Βραζιλία: Η αξία της νίκης Λούλα- Γιατί έσπευσαν να την χαιρετίσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ- Ελπίδα για τον Αμαζόνιο- “Αριστερή άνοιξη” στην Λατινική Αμερική

 Βραζιλία: Η αξία της νίκης Λούλα- Γιατί έσπευσαν να την χαιρετίσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ- Ελπίδα για τον Αμαζόνιο- “Αριστερή άνοιξη” στην Λατινική Αμερική

(AP Photo/Victor R. Caivano, File)/ Πηγή:ΕΡΤ

Ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας μετά από μια μακρά και διχαστική εκλογική εκστρατεία μεταξύ του πρώην προέδρου και του νυν ακροδεξιού ηγέτη. Ήταν μια απόρριψη του ακροδεξιού κινήματος του Jair Bolsonaro και της διχαστικής τετραετίας στην εξουσία του.

«Θα κυβερνήσω για τους 215 εκατ. Βραζιλιάνους, όχι μόνο γι’ αυτούς που με ψήφισαν, δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες, είμαστε μία χώρα, ένας λαός, ένα σπουδαίο έθνος» είπε στην επινίκια ομιλία του ο Λούλα, ο 77χρονος αγωνιστής της αριστεράς, που διέτρεξε μια απίστευτη διαδρομή από την προεδρία στη φυλακή, όπου πέρασε 580 ημέρες, και ξανά στην προεδρία. Ηγέτες από όλο τον κόσμο χαιρέτισαν τη νίκη του. Σε αντίθεση με την καταστροφική διακυβέρνηση Μπολσονάρο, που επιτάχυνε την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου, επιδείνωσε την πανδημία (άφησε περίπου 700 χιλιάδες θανάτους) και ταλαιπώρησε τη δημοκρατία, ο νέος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τη δημοκρατία να προωθήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και να σώσει το δάσος του Αμαζονίου.

Πρόσφατα, οι προσπάθειές του Μπολσονάρο να υπονομεύσει το εκλογικό σύστημα της Βραζιλίας ήταν ίσως η χαριστική βολή στην μακρά περίοδο ανοχής που επέδειξε η Δύση και προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς και την παγκόσμια προσοχή στην ψηφοφορία της Κυριακής ως σημαντική δοκιμασία για μια από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου.

Ο Μπάϊντεν έστειλε το “σήμα”

Ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και άλλων χωρών της δυτικής και της Λατινικής Αμερικής έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια την Κυριακή στον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, γνωστό ως Λούλα, μετά τη ισχνή νίκη του επί του ακροδεξιού εν ενεργεία προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Ο Μπολσονάρο είχε αμφισβητήσει τη διαδικασία ψηφοφορίας που οδήγησε στις σκληρά διχαστικές εκλογές και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να απορρίψει το αποτέλεσμα εάν έχανε.
Ωστόσο, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε σθεναρά τη νομιμότητα του αποτελέσματος, συγχαίροντας τον Λούλα «μετά από ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές». Η επίσημη αναγνώριση του αποτελέσματος από την Ουάσιγκτον, την ΕΕ, τον Καναδά κ.ά δεν αφήνει περιθώρια στον Μπολσονάρο, αν και πολλοί φοβούνται μία εμφύλια διαμάχη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπάιντεν με ανάρτηση στον ιστότοπο της αμερικανικής προεδρίας απηύθυνε τα συγχαρητήρια του στον νικητή «έπειτα από τις ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές» στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα και εξέφρασε την αδημονία του να «δουλέψει» με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, ώστε να «συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας και επεσήμανε ότι ελπίζει να έχουν “μια εποικοδομητική συνεργασία”, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε το μεγάλο πολιτικό σας κύρος. Ελπίζω ότι, καταβάλλοντας κοινές προσπάθειες, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την εποικοδομητική ρωσοβραζιλιάνικη συνεργασία σε όλους τους τομείς”, πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter σχολίασε ότι η νίκη του Λούλα «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας», και έκανε λόγο για κοινή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και ανανέωση του δεσμού φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Για προώθηση των κοινών δραστηριοτήτων και της εταιρικής σχέσης των δύο χορών όπως και της προστασίας του περιβάλλοντος μιλά στην δική του ανάρτηση στο twitter και ο Τζαστίν Τριντό.

Ενώ ο Αυστραλιανός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι πέρα από τα συγχαρητήρια για την «τρομερή» νίκη του Λούλα εκφράζει την προσδοκία συνεργασίας με τον νέο πρόεδρο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγχαρητήρια και από του ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο πρόεδρος της Χιλής, Γαμπριέλ Μπόριτς, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο, ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλας και ο Λουίς Άρσε πρόεδρος της Βολιβίας.

Η σημασία της νίκης Λούλα και η πτώση Μπολσονάρο

Όπως αναφέρουν οι New York Times, μέχρι τις 23:00 τοπική ώρα το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Μπολσονάρο δεν είχε σχολιάσει δημόσια το αποτέλεσμα των εκλογών. Τα ερωτήματα για το αν θα παραχωρούσε και πότε έμειναν αδιευκρίνιστα.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής έδειξαν ότι δεκάδες εκατομμύρια Βραζιλιάνοι είχαν κουραστεί από το πολωτικό του στυλ και τη συχνή αναταραχή της διοίκησής του. Ήταν η πρώτη φορά που ένας νυν πρόεδρος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στα 34 χρόνια της σύγχρονης δημοκρατίας της Βραζιλίας.

Ωστόσο, ο κ. ντα Σίλβα κέρδισε με το μικρότερο περιθώριο νίκης την ίδια περίοδο, σηματοδοτώντας το βαθύ χάσμα που θα αντιμετωπίσει ως πρόεδρος.

Κέρδισε το 50,90 τοις εκατό των ψήφων, έναντι του 49,10 τοις εκατό του κ. Μπολσονάρου με καταμετρημένο το 99,98 τοις εκατό των ψήφων το βράδυ της Κυριακής.

Ο Λούλα ντα Σίλβα, 77 ετών, πρώην μεταλλουργός και συνδικαλιστής με εκπαίδευση μέχρι την πέμπτη δημοτικού, ηγήθηκε της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια της άνθησής της την πρώτη δεκαετία του αιώνα, αλλά αργότερα καταδικάστηκε για κατηγορίες διαφθοράς αφότου άφησε το αξίωμα και πέρασε 580 ημέρες φυλακή.

Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αυτές τις καταδίκες, κρίνοντας ότι ο δικαστής στις υποθέσεις του ήταν προκατειλημμένος και οι ψηφοφόροι συσπειρώθηκαν πίσω από τον άνθρωπο που είναι γνωστός απλώς ως «Λούλα».

Η νίκη του ενισχύει την “άνοιξη της Αριστεράς” στην Λατινική Αμερική, σπρώχνει επίσης τη Βραζιλία πίσω στα αριστερά, επεκτείνοντας μια σειρά από νίκες της αριστεράς στην περιοχή, που τροφοδοτούνται από ένα κύμα αντιδράσεων κατά του κατεστημένου. Έξι από τις επτά μεγαλύτερες χώρες της περιοχής έχουν πλέον εκλεγεί αριστερούς ηγέτες από το 2018.

Παρότι, ένα τμήμα του πληθυσμού δεν συγχωρεί τον Λούλα για τα σκάνδαλα διαφθοράς, κατά το παρελθόν, παρότι κρίθηκε αθώος, και παρότι το κυβερνητικό του πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από ασάφειες, η εκλογή του, ωστόσο, πιθανότατα θα είναι καλά νέα για την υγεία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Μπολσονάρο υπερασπίστηκε τις βιομηχανίες που εξάγουν τους πόρους του δάσους, ενώ περικόπτουν τα κεφάλαια και το προσωπικό για τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την προστασία του. Ως αποτέλεσμα, η αποψίλωση των δασών εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Σχετικά Άρθρα