Τι γίνεται με τα Marder;- Ο Έβρος και η απώλεια δύναμης πυρός στα νησιά

 Τι γίνεται με τα Marder;- Ο Έβρος και η απώλεια δύναμης πυρός στα νησιά

Η απάντηση του πρωθυπουργού, στην συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο, και σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου προς τον Όλαφ Σολτς -αρχικά-, σχετικά με το που θα εγκατασταθούν τα νέα γερμανικά άρματα Marder, προκάλεσε ποικίλα ερωτηματικά. Κι αυτό διότι ο Κυρικάκος Μητσοτάκης είπε πως θα μεταφερθούν στον Έβρο διότι εκεί θα είναι πιο χρήσιμα.

Δεδομένου πως τα παλαιά BM1 που στείλαμε στην Ουκρανία ήταν εγκατεστημένα στα νησιά (κυρίως στην Χίο), προκάλεσε ερωτήματα για την μετακίνηση των γερμανικών αρμάτων στον Έβρο, καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως πρόκειται για “αντικατάσταση” των μεν (σχετικά ξεπερασμένης τεχνολογίας) με τα δε (υπερσύγχρονα). Επίσης, ετέθη και ζήτημα πως με αυτή την απόφαση αδυνατίζει η άμυνα των νησιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, έθεσε το ερώτημα: Γιατί αντί τα τεθωρακισμένα οχήματα Marder να αντικαταστήσουν τα BMP1 που αποσύρονται από τα νησιά, θα τοποθετηθούν στον Έβρο;

Και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Πράττω Νίκος Κοτζιάς, με ανάρτησή του, τόνισε: “Αποστολή όπλων στην Ουκρανία σε ανταλλαγή με γερμανικά, έγινε εκ του πονηρού, προκειμένου η κυβέρνηση να αποσύρει από ελληνικά νησιά τον απαραίτητο για αυτά αμυντικό οπλισμό -κατά απαίτηση της Τουρκίας- και να τον στείλει -για να έχει άλλοθι- στον Εβρο. Με αυτή την “πονηρή” επιλογή της, αδυνατίζει την προστασία των νησιών μας και την διπλωματική θέση της χώρας. Πρόκειται για μια ενέργεια σχεδιασμένη που δημιουργεί το ερώτημα αν αυτό αποτελεί μέρος των υποχωρήσεων που είχε κάνει ο Μητσοτάκης στην συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Η απόσυρση μηχανισμών άμυνας από χώρους του ελληνισμού πληρώθηκε πάντα ακριβά.”

Τα “Απόρρητα” ρώτησαν, πάντως, δύο ανώτατους στρατιωτικούς που έχουν διατελέσει αρχηγοί ΓΕΣ. Η επισήμανσή τους είναι κοινή: “Τα BM1 έφυγαν από την Χίο. Τέτοια αντίστοιχα έχει μόνο η Σάμος, τα υπόλοιπα νησιά έχουν άλλων τύπων τεθωρακισμένα”.

Ωστόσο, και οι δυο, αν και θεωρούν, όντως, πως τα Marder είναι καλύτερο να μετακινηθούν και να ενισχύσουν την αμυντική διάταξη στον Έβρο (είναι ενδεδειγμένα γι αυτή την περιοχή), επισημαίνουν πως θα ήταν πιο ολοκληρωμένη η απάντηση του πρωθυπουργού εάν έλεγε, παράλληλα, πως θα αντικατασταθεί η απώλεια δύναμης πυρός στα νησιά από όπου αποσύρθηκαν τα BM1. Αλλιώς, δημιουργούνται συνειρμοί την ώρα που οι Τούρκοι έχουν θέσει προκλητικά και έξω από κάθε λογική θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.

Γι αυτό και είναι επιβεβλημένο να επανέλθει η κυβέρνηση και δη ο υπουργός Άμυνας επί του θέματος.

Σχετικά Άρθρα