Η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών μετά την έκθεση σοκ του καθηγητή Λύτρα για τις ΜΕΘ

 Η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών μετά την έκθεση σοκ του καθηγητή Λύτρα για τις ΜΕΘ

Με αφορμή τα νέα στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν, από το δεύτερο σκέλος της έρευνας του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, αναφορικά με τη θνησιμότητα των ασθενών με Covid-19, τη χρονική περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και τον Απρίλιο του 2022, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνει, μιλώντας στο libre, τα 2 κύρια συμπεράσματα για τη λειτουργία του Δημοσίου Συστήματος Υγείας που προκύπτουν από αυτή.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Η νέα μελέτη Λύτρα αναδεικνύει τις διαχρονικές παθογένειες του ΕΣΥ στη χρηματοδότηση και τη στελέχωση και κυρίως τις περιφερειακές ανισότητες στη νοσοκομειακή περίθαλψη των πολιτών.
Αναδεικνύει, επίσης, τη διαχρονική έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ υπήρχαν και πριν τέσσερα, πέντε χρόνια ειδικά το χειμώνα, την περίοδο της γρίπης, υπήρχαν και την περίοδο του κορονοϊού που εκτείνεται η εν λόγω μελέτη».

Άμεση προτεραιότητα η σωστή επάνδρωση και λειτουργία περισσότερων ΜΕΘ

«Με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια (35.000) και τα διεθνή στάνταρ, θα έπρεπε να έχουμε 3.500 κλίνες ΜΕΘ.
Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε 550 κλίνες ΜΕΘ στα Νοσοκομεία και σήμερα λειτουργούν 950, αλλά δε λειτουργούν όλες με ασφάλεια καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, να αναφέρουμε ότι από τις 950 κλίνες ΜΕΘ, οι 246 αυτή τη στιγμή διατίθενται για περιστατικά κορονοϊού με καλυμμένες τις 92 και κενές 154 κλίνες. Επίσης, νοικιάζονται από τον ιδιωτικό τομέα 180 κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά.

Τώρα, αν και είναι θετικά τα επιδημιολογικά στοιχεία, έχουμε 1000 περιστατικά κορονοϊού να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας! Το χειμώνα, αν δεν υπάρξουν μέτρα προστασίας, τα κρούσματα θα αυξηθούν και πάλι. Να μην έχουμε επανάληψη του περσινού φαινομένου με 100 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ…!!!

Πρώτη προτεραιότητα που θέτουμε είναι η αύξηση των κλινών ΜΕΘ, ώστε να πλησιάσουμε το ΜΟ των διεθνών στάνταρ, πάντα με ασφαλή λειτουργία και εξειδικευμένο προσωπικό. Διαφορετικά, το χειμώνα, με τη συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού, θα έχουμε πάλι διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι, σε μεγάλο ποσοστό, χάνουν τη μάχη. Οι πιθανότητες επιβίωσης διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ είναι ελάχιστες, όχι μόνο λόγω της νόσου για την οποία διασωληνώνονται αλλά και λόγω των πολυανθεκτικών ενδονοσοκομειακών μικροβίων στα οποία είναι περισσότερο εκτεθειμένοι. Είναι κάτι που πάντα τονίζαμε και αποδείχτηκε και από τη μελέτη Λύτρα!
Γι’ αυτό, θα πρέπει να αφήσουμε στη άκρη τις αντιπαραθέσεις, να ληφθεί σοβαρά υπόψη η μελέτη Λύτρα και να  φροντίσουν να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία, και τα περιφερειακά, φυσικά!», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Οι εμβολιασμοί δεν είναι σημείο αντιπαράθεσης

«Δεν αντιλαμβανόμαστε το λόγο που υπάρχει αντιπαράθεση για τη χρησιμότητα των εμβολιασμών», επεσήμανε ο κ. Γιαννάκος, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε δηλώσεις πολιτικών κυρίως προσώπων στα ΜΕ και τα social media πουσπέρνουν την αμφιβολία (χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση) για την ανάγκη να εμβολιάζονται παιδιά και νεαρής ηλικίας άτομα (αφού σημειώνεται μικρή θνησιμότητα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες).

«Εν πολλοίς, η σημερινή επιδημιολογική κατάσταση που μπορούμε να κυκλοφορούμε πιο ελεύθεροι οφείλεται στο μαζικό εμβολιασμό. Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση, δεν προστατεύει από τη νόσηση και τη μετάδοση.

Εμείς θρηνήσαμε 30 νεκρούς υγειονομικούς από κορονοϊό πριν τους εμβολιασμούς και 50 συνάδελφοι πέρασαν το κατώφλι των ΜΕΘ ως διασωληνωμένοι ασθενείς. Μετά τους εμβολιασμούς κανένας δεν πέθανε παρά μόνο 3 ανεμβολίαστοι και κανένας δεν πέρασε το κατώφλι των ΜΕΘ ως ασθενής.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί δημιουργείται ανασφάλεια στους γονείς που αποφάσισαν να εμβολιάσουν τα μικρά παιδιά τους.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί δημιουργούνται αμφιβολίες στους νέους που αποφάσισαν να εμβολιασθούν», αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Να γίνει άρση των αναστολών των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Τέλος, ο κ. Γιαννάκος ζητά την άρση αναστολής εργασίας για τους χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς, καθώς «Δεν υπάρχει κανένα υγειονομικό όφελος από αυτό το μέτρο. Καλούμε την πολιτική ηγεσία να άρει τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων».

Στέκεται επικριτικά και στην εικόνα των υγειονομικών έξω από το υπουργείο Υγείας: «Τα αραδιασμένα εικονίσματα στα παράθυρα του υπουργείου Υγείας από υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή δε βοηθάνε. Δυσφημούν το δίκαιο -πέρα για πέρα- αίτημα της άρσης των αναστολών εργασίας που αναμένει, με σεβασμό στα εμβόλια, η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή. Η πλειονότητα των συναδέλφων μπορεί να είναι ενάντια στην υποχρεωτικότητα αλλά δε συνάδουν οι απόψεις τους με αυτή την εικόνα, που δε μας τιμά ως υγειονομικούς. Για να το ξεκαθαρίσουμε. Σεβασμός στη θρησκεία και στην επιστήμη, αλλά να μην τα συγχέουμε!», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα