Bloomberg: Ο Πούτιν ρίχνει λεφτά στον πόλεμο για τα επόμενα δυο χρόνια – Προχώρησε σε αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού

 Bloomberg: Ο Πούτιν ρίχνει λεφτά στον πόλεμο για τα επόμενα δυο χρόνια – Προχώρησε σε αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού

Τις προθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το Bloomberg.

Ο Πούτιν θέλει να δαπανήσει πολύ περισσότερα για τον στρατό τα επόμενα δύο χρόνια από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς η Ρωσία προσαρμόζει τον προϋπολογισμό στις ανάγκες ενός μακροχρόνιου και ολοένα και πιο δαπανηρού πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Οι αμυντικές δαπάνες πρόκειται να υπερβούν τις αρχικές υποθέσεις του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κατά περισσότερο από 43%, ενώ η σχετική κατηγορία εθνικής ασφάλειας και επιβολής του νόμου θα αυξηθεί πάνω από 40%, σύμφωνα με τριετές δημοσιονομικό σχέδιο που ήρθε σε γνώση του Bloomberg.

Οι δημοσιονομικές προβλέψεις διαφοροποιούνται καθώς οι προτεραιότητες στρέφονται υπέρ του στρατού και απομακρύνονται από τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος. Με σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (84 δισεκατομμύρια δολάρια), ή το 3,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, οι δαπάνες για την «εθνική άμυνα» είναι πλέον δεύτερες μετά τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης ως μερίδιο των δαπανών.

Περισσότερα χρήματα για τον πόλεμο

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, SIPRI, εκτιμά ότι η γραμμή «εθνικής άμυνας» στον προϋπολογισμό της Ρωσίας αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα των συνολικών στρατιωτικών δαπανών της και υπολογίζει τη χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό κόστος καθώς και στις προμήθειες όπλων.

Αντίθετα, η διάθεση χρημάτων για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό μόλις που αυξάνεται για το 2023, σύμφωνα με το έγγραφο. Οι δαπάνες για το περιβάλλον θα είναι περίπου ένα τέταρτο μικρότερες από ό,τι είχε αρχικά προϋπολογιστεί στο 0,2% του ΑΕΠ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε οι αμυντικές δαπάνες το επόμενο έτος να μειωθούν στο 2,4% της οικονομικής παραγωγής, από 3,2% που εκτιμάται ότι ήταν το 2022 και 2,6% το προηγούμενο έτος.

Η αλλαγή αντανακλά μια μεγαλύτερη δέσμευση σε έναν πόλεμο που έχει ήδη κοστίσει τεράστιο σε αίμα και θησαυρό για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Οι μεγάλες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης οδήγησαν τον Πούτιν να κλιμακώσει τις προσπάθειές του να ανακτήσει κάποια δυναμική αυτή την εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε μια «μερική κινητοποίηση», επιστράτευση δηλαδή, για να στρατολογήσει έως και 300.000 εφέδρους.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Το σχέδιο προϋπολογισμού ορίζει το κόστος της επιστράτευσης σε σχεδόν 16 δισεκατομμύρια ρούβλια το 2023 και 16,5 δισεκατομμύρια ρούβλια ετησίως το 2024-2025. Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες των στρατιωτικών δαπανών παραμένουν απόρρητες και μόνο τα συνολικά στοιχεία δημοσιοποιούνται.

Η Ρωσία ήταν μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων αμυντικών δαπανών στον κόσμο πέρυσι, σύμφωνα με το SIPRI, το οποίο παρακολουθεί την παγκόσμια βιομηχανία όπλων.

Το think-tank εκτιμά ότι το Κρεμλίνο αύξησε τις δαπάνες για τον στρατό κατά 2,9% το 2021 στα 65,9 δισεκατομμύρια δολάρια, το τρίτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης μετά τις μειώσεις μεταξύ 2016 και 2019.

Η κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη το σχέδιο προϋπολογισμού και το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να κερδίσει την υποστήριξη και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και να υπογραφεί από τον πρόεδρο για να γίνει νόμος. Εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές, αλλά οι περισσότερες υποθέσεις είναι απίθανο να δουν σημαντικές αναθεωρήσεις.

Οικονομική καταπόνηση

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διευρυνθεί το επόμενο έτος στο 2% του ΑΕΠ από 0,9% το 2022. Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει ως επί το πλείστον το έλλειμμα με χρέος και από αποθεματικά. Το σχέδιο προβλέπει επίσης δανεισμό έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως σε ξένα νομίσματα.

Η Ρωσία αθέτησε τα εξωτερικά κρατικά της ομόλογα στα τέλη Ιουνίου, αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων που εμπόδισαν τα κανάλια πληρωμών προς τους πιστωτές του εξωτερικού από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η εκτροπή πόρων και ανθρώπινου δυναμικού προς τον στρατό θα είναι ένα ακόμα πλήγμα για μια οικονομία σε ύφεση, με την αγορά εργασίας της να είναι ήδη πιεσμένη από τα ισχνά δημογραφικά στοιχεία και με την ανεργία σε ιστορικό χαμηλό.

Απειλεί επίσης να ασκήσει πίεση στα δημόσια οικονομικά, ειδικά καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση σχετικά με την παροχή ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Οι ετήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου με αγωγούς αναμένεται να μειωθούν σχεδόν κατά 40% το 2023-2025, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού, με τις αποστολές αργού να αυξάνονται ελαφρά.

Ο ισολογισμός της κυβέρνησης διατηρήθηκε καλά κατά τη διάρκεια της κρίσης, εν μέρει χάρη στα απροσδόκητα κέρδη από το υψηλότερο κόστος των εμπορευμάτων.

Ωστόσο, οι αναλήψεις από το κρατικό επενδυτικό ταμείο σημαίνουν ότι θα συρρικνωθεί κατά κάτι περισσότερο από 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια σε δύο χρόνια. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αντισταθμίσει τα υψηλότερα έξοδα με αυξανόμενους φόρους.

Οι δημοσιονομικές προβλέψεις πέραν του επόμενου έτους υποδηλώνουν ότι η Ρωσία δεν φαίνεται να σχεδιάζει απεμπλοκή από τον πόλεμο. Σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν σχεδόν κατά 30% το 2024, αλλά εξακολουθεί να είναι σύμφωνες με τις προηγούμενες προβλέψεις για το 2025.

Μεταξύ άλλων αλλαγών, ο προϋπολογισμός θα διαθέσει επίσης περισσότερα χρήματα για την «πατριωτική εκπαίδευση», ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέματα ιστορίας και παράγοντες αύξησης των δαπανών για τον εξοπλισμό των σχολείων με κρατικά σύμβολα.

Σχετικά Άρθρα