Γιατί στη Ν.Δ ανοίγουν την πόρτα στον Βελόπουλο, όταν εκείνος την κλείνει- Η δήλωση Βορίδη και οι τρίτες κάλπες

 Γιατί στη Ν.Δ ανοίγουν την πόρτα στον Βελόπουλο, όταν εκείνος την κλείνει- Η δήλωση Βορίδη και οι τρίτες κάλπες

Ο Μάκης Βορίδης δεν είναι ένα τυχαίο πολιτικό πρόσωπο στο ιδεολογικό μωσαϊκό της Ν.Δ. Πέραν του ότι είναι υπουργός Εσωτερικών, χαρτοφυλάκιο-κλειδί για την διεξαγωγή των εκλογών, είναι ένα πολυσχιδές πολιτικό πρόσωπο με σαφή ιδεολογική καταγωγή που του δίνει την δυνατότητα να συνομιλεί με το υπερδεξιό ακροατήριο, είτε βρίσκεται εντός του κυβερνώντος κόμματος, είτε στις παρυφές του.

Σσε συνέντευξή του στην πρωϊνή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και της Μαρίας Αναστασοπούλου στον Ant1, και σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι “η κάλπη, στην απλή αναλογική, παροτρύνει τους πολίτες να ψηφίσουν υπεύθυνα” και προσέθεσε πως το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι “Μητσοτάκης ή επιστροφή στο 2015 υπό χειρότερες συνθήκες, εάν υπάρξει ένα σχήμα συνασπισμού όπως το περιγράφει ο κ. Τσίπρας, των κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. ΣΥΡΙΖΑ με Βαρουφάκη, ίσως και με Ανδρουλάκη, αν και το ΚΚΕ έχει αποκλείσει να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο”.

Παρά την κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων “τερατογένεσης” -που υποστήριξε ο πρωθυπουργός- από τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βορίδης προσπάθησε να τα κρατήσει ζωντανά ως μία μετεκλογική πιθανότητα.

“Αν αποτυπωθεί στην κάλπη της πρώτης Κυριακής, η δυναμική που καταγράφει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις θα είναι πιο εύκολη η επιλογή την δεύτερη Κυριακή, καθώς θα είναι πιο κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ, και θα ακυρώνεται το σενάριο συνεργασίας των νυν κομμάτων της αντιπολίτευσης”, συμπλήρωσε ο Υπ. Εσωτερικών.

Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο κ. Βορίδης είπε “εγώ δεν αποκλείω κανέναν. Αν εξαιρέσετε τα κόμματα με τα οποία μας χωρίζει ένα προγραμματικό χάος, μπορεί να συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα”.

Βορίδης: “…εγώ δεν αποκλείω κανέναν. Αν εξαιρέσετε τα κόμματα με τα οποία μας χωρίζει ένα προγραμματικό χάος, μπορεί να συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα”.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι διττό: πρώτον, γιατί ο υπουργός Εσωτερικών “φλερτάρει” ανοικτά με την ιδέα μιας κυβερνητικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση, και, δεύτερον, γιατί μία τέτοια συνεργασία δεν συνιστά “τερατογένεση” σε αντιδιαστολή με μία συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει ως όρο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης την πρωτιά του κόμματός του στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει διαψεύσει τουλάχιστον δύο φορές το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. Σε συνομιλητές του επικαλείται τις μετρήσεις από πολλές εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες, όπως λέει, δείχνουν μεγάλη άνοδο των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης. Κι αν αυτό είναι αναμενόμενο στα υπερδεξιά προγεφυρωματα στη Βόρεια Ελλάδα, αξιοσημείωτη φαίνεται να είναι η αύξηση ποσοστών και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, όπως στην Δυτική Ελλάδα, όπου σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση για την εφημερίδα “Πελοπόννησος” της Πάτρας, η Ελληνική Λύση πλησιάζει το 5% από περίπου 1,5% που κατέγραψε στις εκλογές του 2019.

Η απάντηση Βελόπουλου

“Εγώ δεν θα διαλύσω το κόμμα, όπως συνέβη με τον Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ”, φέρεται να λέει ο κ. Βελόπουλος.

Από την άλλη, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως το μοναδικό αφήγημα που διαθέτουν προς τις εκλογές είναι αυτό της αυτοδυναμίας. Εστιάζουν την προσοχή τους στην κάλπη της απλής αναλογικής για να μην υπάρξουν απώλειες από την αποχή ή την “χαλαρή ψήφο” και θεωρούν πως όλα θα παιχτούν στην δεύτερη κάλπη. Εάν η Ν.Δ φθάσει σε αυτή με ένα ποσοστό μεταξύ 32-34% από την απλή αναλογική, ο στόχος θεωρείται εφικτός. Όμως αισθάνονται πως χρειάζονται και ένα συμπληρωματικό αφήγημα για να αποφύγουν τον κίνδυνο της καλλιέργειας κλίματος πολιτικής αστάθειας (το ίδιο, δηλαδή, που επικαλούνται κατά της κυβέρνησης συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων που προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ). Εκεί εισέρχεται στην εξίσωση ο Κυριάκος Βελόπουλος, ως μία πιθανότητα να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-Ελληνικής Λύσης μετά την δεύτερη κάλπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, παρότι ρωτήθηκε δύο φορές στην συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ για την πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες εκλογές εφόσον η Ν.Δ είναι πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Επειδή, λοιπόν, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, “ο θύτης δεν μπορεί να συνεργαστεί με το θύμα”, άρα αποκλείεται συνεργασία Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως πρέπει να αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο εξεύρεσης κυβερνητικού εταίρου. Αυτό τον ρόλο αποδίδουν στον Κυριάκο Βελόπουλο, με στόχο να σπάσει η εικόνα πολιτικής και μετεκλογικής απομόνωσης της Ν.Δ.

Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Βελόπουλος θεωρούνται πολιτικά παιδιά του Γιώργου Καρατζαφέρη

Ο Μάκης Βορίδης προσπάθησε να εκφράσει αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν, βεβαίως, πως μία τέτοια συνεργασία, ακόμα κι αν την δεχόταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Από την μία αφήνει ακάλυπτη τη ΝΔ προς το κέντρο και είναι βέβαιο πως θα ωθήσει κεντροδεξιούς ψηφοφόρους προς το ΠΑΣΟΚ, πιθανώς και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μετατόπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπερδεξιά -για αρκετούς ακροδεξιά- γκρεμίζει το αφήγημα του κεντρώου μεταρρυθμιστή που καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια.

“Τερατογένεση” μια συνεργασία ΝΔ-Ελληνικής Λύσης

Από την άλλη, η συνεργασία του φιλελεύθερου Μητσοτάκη με ένα σκληρά φιλορωσικό κόμμα, με ευρωσκεπτικιστικό και ακραία λαϊκιστικό προφίλ, αναιρεί πλήρως την κριτική για την συγκατοίκηση Τσίπρα-Καμμένου μετά το 2015. Θα συναντήσει, πιθανότατα, δε, την αντίσταση του διεθνούς παράγοντα καθώς θα είναι μία κυβέρνηση εκτός “δυτικής αντίληψης” και τελικά ασταθής.

Επειδή, όμως, το οπλοστάσιο του κυβερνώντος κόμματος δεν διαθέτει παρά μόνο το όπλο της αυτοδυναμίας, η δήλωση Βορίδη, και άλλες παρόμοιες το προηγούμενο διάστημα, προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτό ένα επιπλέον ενδεχόμενο. Για πολλούς, πάντως, πρόκειται για έκφραση αμηχανίας και αποκάλυψη πολιτικού αδιεξόδου.

Σχετικά Άρθρα