Υποκλοπές: Καζάνι που βράζει η ΝΔ – “Αντάρτικο” από “καραμανλικούς” βουλευτές για το απόρρητο – Ποιοι αντιδρούν (vid)

 Υποκλοπές: Καζάνι που βράζει η ΝΔ – “Αντάρτικο” από “καραμανλικούς” βουλευτές για το απόρρητο – Ποιοι αντιδρούν (vid)

Διαστάσεις “χιονοστιβάδας” τείνουν να λάβουν στη ΝΔ οι διαφωνίες με τη γραμμή του απορρήτου που ακολουθεί η κυβέρνηση στο μείζον θέμα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων, τόσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όσο και στην Εξεταστική Επιτροπή οι εργασίες της οποίας είναι σε εξέλιξη. Οι διαφωνίες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και για τα εσωκομματικά της ΝΔ και δείχνουν ότι η ΚΟ ομάδα είναι “καζάνι που βράζει” αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εν λόγω βουλευτές τοποθετούνται στο “καραμανλικό στρατόπεδο”. Εξάλλου δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη βαρυσήμαντη παρέμβαση – καταπέλτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια, όσον αφορά στη διαχείριση της υπόθεσης των υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του libre τα μηνύματα έχουν θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσανατολίζεται σε άμεση σύγκληση της ΚΟ του κόμματος προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ή άλλως όπως λέγεται στην πολιτική αργκό να κάνει “μασάζ” στους βουλευτές του κόμματος.

  • Επί της ουσίας μετά την Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Κώστα Τζαβάρα και τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ακόμη ένας γαλάζιος βουλευτής (Βοιωτία), ο Ανδρέας Κουτσούμπας, μέλος μάλιστα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τάχτηκε «ως πολίτης» υπέρ της άρσης του απορρήτου για να πέσει φως στη δυσώδη υπόθεση.

«Είμαι κι εγώ από αυτούς που θα ήθελα, πολύ περισσότερο λόγω της ιδιότητας να το μάθω και εγώ» είπε για τους λόγους της παρακολούθησης Ανδρουλάκη ο Ανδρ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας.

Ενώ χαρακτήρισε αναρμόδια την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να άρει το απόρρητο που επικαλέστηκαν οι μάρτυρες, που εμπλέκονται στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κιν.Αλ. και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο βουλευτής της ΝΔ παρέπεμψε στην εξεταστική επιτροπή ως την αρμόδια για να το αποφασίσει.

«Εάν με ρωτάτε ως ιδιώτη, ως πολίτη, θα έλεγα συμφωνώ» τόνισε με νόημα για την άρση του απορρήτου, συμπληρώνοντας: «Μακάρι να βρεθεί ο τρόπος».

Πρόκειται για τον τρίτο βουλευτή της ΝΔ μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο οποίος αντιτάχθηκε στο απόρρητο.

Πρώτος ήταν ο Κώστας Τζαβάρας μέλος της Επιτροπής Θεσμών ο οποίος ζήτησε να επανακληθούν να καταθέσουν στην εν λόγω Επιτροπή οι παραιτηθέντες Κοντολέοντας (τ. Δ/της της ΕΥΠ) και Δημητριάδης (τ. γγ του πρωθυπουργού) αναφέροντας σε άρθρο του στο iedeiseis:

…Για τη διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών (παρακολουθήσεων) η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Κυβέρνηση, συνεδρίασε την 1.9.2022 για να εξετάσει πρώην διοικητές της ΕΥΠ και εν ενεργεία κρατικούς λειτουργούς, προκειμένου να ενημερωθεί για τους σχετικούς χειρισμούς της ΕΥΠ στις υποθέσεις αυτές. Η προσπάθεια όμως αυτή ματαιώθηκε γιατί προσέκρουσε στην απροσδόκητη άρνηση δύο εισαγγελέων της ΕΥΠ, καθώς και των νυν και τέως διοικητών της, να απαντήσουν σε κρίσιμες ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής και με αυτόν τον τρόπο να παραλείψουν να επικουρήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αναμφίβολα, η άρνηση αυτή παραβιάζει το καθήκον αληθείας που έχουν οι κρατικοί λειτουργοί όταν καλούνται να εξεταστούν από αρμόδιες Αρχές, έστω και αν η άρνηση αυτή προβλήθηκε υπό το πρόσχημα της επίκλησης της υποχρέωσης εχεμύθειας που συνδέει σύμφωνα με το νόμο το προσωπικό της ΕΥΠ με τις πληροφορίες που περιέρχονται εις γνώσιν του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων(άρθρο 14§4 Ν. 3649/2008). Άλλωστε, μια τέτοια άρνηση στερείται νομίμου ερείσματος γιατί το απόρρητο των πληροφοριών της ΕΥΠ δεν επιτρέπεται να προβληθεί από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου (όπως θα εξηγηθεί κατωτέρω). Τέλος, η άρνηση αυτή στερείται και στοιχειώδους σοβαρότητας γιατί με βάση τη διάταξη του άρθρου 14§4 του Ν. 3649/2008 τα ως άνω πρόσωπα θα μπορούσαν ευχερώς (εάν ήθελαν) να έχουν απαλλαγεί από τη δέσμευσή τους αυτή προτού εμφανισθούν στη Βουλή, εάν είχαν μεριμνήσει (όπως όφειλαν) να ζητήσουν την σχετική έγκριση από τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος, ως αποδέκτης του συγκεκριμένου κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι βέβαιο ότι θα την είχε χορηγήσε”.

Ακολούθησε η βουλεύτρια της ΝΔ Όλγα Κεφαλογγιάνη επίσης μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία μιλώντας στο Kontra και τον Γιώργο Μελιγγώνη, επεσήμανε ότι «το απόρρητο, με πολύ συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας, θα πρέπει να μπαίνει, αν θέλετε, σε δεύτερη μοίρα, γιατί προέχει η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, του Συντάγματος, των νόμων, των θεσμών. Και όλοι εμείς που υπηρετούμε του θεσμούς, θα πρέπει όταν κάτι λέμε να το εννοούμε».

Και συμπλήρωσε: «για εμένα έχει πολύ σημασία, όταν λέμε όλα στο φως, δεν μπορούμε μετά να οχυρωνόμαστε πίσω από το απόρρητο. Είναι επικίνδυνο για την Δημοκρατία κάποιος να επικαλείται το απόρρητο και να θεωρεί ότι είναι εκτός ελέγχου».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη εμμέσως πλην σαφώς επιτέθηκε και στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη φωτογραφίζοντας τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη καθώς όπως είπε κάποιοι που έχουν λάβει γνώση ευαίσθητων πληροφοριών χωρίς να έχουν τυπικά αρμοδιότητα για να λαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες, χωρίς στη συνέχεια να διευκρινίσει σε ποιους αναφέρεται. Η φωτογράφιση του Γρηγόρη Δημητριάδη προκύπτει από το γεγονός ότι την πολιτική και διοικητική εποπτεία της ΕΥΠ έχει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι μια κρίσιμη και ευαίσθητη αρμοδιότητα που δεν μεταβιβάζεται στον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού.

Mετά την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Κώστα Τζαβάρα την σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής.

Ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στην Ολομέλεια επί της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τις αλλαγές στην ΕΥΠ που κατέθεσε η κυβέρνηση, υπογράμμισε την ανάγκη για σεβασμό των δύο πολύτιμων αγαθών:

Πρώτον, της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και δεύτερον, του ύψιστου καθήκοντος της διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας.

«Όλα αυτά θεμελιώνονται σε μια απαράβατη αρχή. Ανεξέλεγκτα και αυτονομημένα άβατα στη δημοκρατία δεν νοούνται» σημείωσε με νόημα, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε επίσης ότι «αυτό πρέπει να διασφαλίζεται κάθε μέρα, κάθε ώρα καθώς η ουσιαστική βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας κατά κύριο λόγο μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι ένα διαρκές αίτημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Σχετικά Άρθρα