Εκτενές θέμα στον Guardian το σκάνδαλο των υποκλοπών- “Η κυβέρνηση κατηγορείται για τις πιο σκοτεινές πρακτικές”

 Εκτενές θέμα στον Guardian το σκάνδαλο των υποκλοπών- “Η κυβέρνηση κατηγορείται για τις πιο σκοτεινές πρακτικές”

H κυβέρνηση κατηγορείται για « τις πιο σκοτεινές πρακτικές» στο σκάνδαλο υποκλοπών που προκαλεί αναμνήσεις από τις χειρότερες ημέρες της δικτατορίας, αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της Helena Smith, από την Αθήνα, ο Guardian.

Ένα σκάνδαλο υποκλοπών που βλέπει τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών της Ελλάδας και τον επικεφαλής του προσωπικού γραφείου του πρωθυπουργού να παραιτούνται μέσα σε λίγα λεπτά, ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω παραιτήσεις εν μέσω αποκαλύψεων για «σκοτεινές πρακτικές» και μιας κατασκοπευτικής κρίσης που παρομοιάζεται με το Γουότεργκεϊτ.

Και επισημαίνει: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη ώρα του στην εξουσία μετά την ανακάλυψη ότι το κινητό τηλέφωνο του πολιτικού του αντιπάλου, του αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, έγινε στόχος υποκλοπών με εντολή της ΕΥΠ, της υπηρεσίας πληροφοριών που αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με κατασκοπεύσει χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές πρακτικές», είπε ο επικεφαλής του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε τηλεοπτική ομιλία αργά την Παρασκευή, καθώς η έκταση της κατασκοπείας έγινε εμφανής. . «Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι μια στιγμή αλήθειας για όσους η αλαζονεία και το αίσθημα της ατιμωρησίας τους καθιστούν ικανούς για οτιδήποτε».

Το πρωθυπουργικό γραφείο Μαξίμου, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε αποκαλύψει την παραίτηση του μέχρι τότε πολύτιμου αρχηγού της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, για «ανακριβείς ενέργειες».

Αλλά μέχρι την Κυριακή, καθώς ο Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι υποκλοπές ήταν ένα «τεράστιο και ασυγχώρητο λάθος», οι παραιτήσεις ερμηνεύονταν ως παραδοχή ενοχής.

Παρομοιάζοντας το σκάνδαλο της κατασκοπείας με το ίδιο το Γουότεργκεϊτ της Ελλάδας «που προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας», ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να μην αφήσει κανένα λιθαράκι στην αποκάλυψη του αδικήματος.

Ήταν, είπε, υποχρέωση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης όχι μόνο να ξεκαθαρίσει τον Ανδρουλάκη –το τηλέφωνο του οποίου παρακολουθούνταν επί τρεις μήνες πριν από την εκλογή του ως αρχηγού του Πασόκ τον περασμένο Σεπτέμβριο– αλλά και άλλοι που φέρεται να είχαν στοχοποιήθηκαν επίσης.

«Αντί για υποκριτικές συγγνώμες και ψέματα, ο κ. Μητσοτάκης να πει ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι ακολουθήθηκαν», είπε ο Τσίπρας, επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό δεν είναι ένα τεράστιο και ασυγχώρητο λάθος. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο [που αντιπροσωπεύει] την ασυγχώρητη αλαζονεία ενός καθεστώτος, ενός πρωθυπουργού που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορούσε να τον ελέγξει».

Επίσης, ο Guardian αναφέρει πώς το σκάνδαλο, ξυπνά μνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες της δικτατορίας των συνταγματαρχών (military rule and Colonel’s regime) , όταν οι αντίπαλοι του καθεστώτος των Συνταγματαρχών του 1967-74 κατασκοπεύονταν τακτικά, ξέσπασε για πρώτη φορά όταν ο Ανδρουλάκης αποκάλυψε ότι είχε ενημερωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια απόπειρα σύγκρουσης του κινητού του τηλεφώνου με Predator. κακόβουλο λογισμικό.

The scandal, which has evoked the darkest days of military rule when opponents of the 1967-74 Colonels’ regime were regularly spied on, first broke when Androulakis revealed he had been informed by the European parliament of an attempt to bug his mobile phone with Predator malware.

Guardian

Και συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα:

Ο πρωθυπουργός που είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ, και ο οποίος θεωρείται από ορισμένους ως μια ανάσα μετά από χρόνια εξουθενωτικής οικονομικής αναταραχής στην Ελλάδα, έχει κερδίσει επαίνους με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και διοικητικό στυλ που συνδέονται περισσότερο με τις ΗΠΑ παρά τη Μεσόγειο. Από τότε που ανέλαβε, φάνηκε να απολαμβάνει την πρόκληση πολλαπλών κρίσεων.

Αλλά ο Μητσοτάκης, ο οποίος αντιμετωπίζει επανεκλογή το επόμενο έτος βάσει ενός νέου εκλογικού νόμου που θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο για το κόμμα του τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει κυβέρνηση –ακόμα κι αν, όπως προβλέπεται, προηγηθεί– έχει επίσης δεχτεί ολοένα και μεγαλύτερη κριτική για μια ηγεσία. στυλ που αφήνει λίγο χώρο για κριτική.

«Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει», είπε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία επειδή άσκησε ανοιχτή κριτική στην κυβέρνηση και τη συμπεριφορά της στα ΜΜΕ νωρίτερα φέτος.

Σχετικά Άρθρα