Οι δημοσκοπήσεις… “βάζουν” δύσκολα στα επικοινωνιακά επιτελεία και φουντώνουν το ενδιαφέρον της ευρωκάλπης

 Οι δημοσκοπήσεις… “βάζουν” δύσκολα στα επικοινωνιακά επιτελεία και φουντώνουν το ενδιαφέρον της ευρωκάλπης

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών στα κομματικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός, προσπαθώντας υπό τον δημοσκοπικό φακό να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να φέρουν το μέγιστο δυνατό αποτελέσμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Οι πολιτικοί αρχηγοί οργώνουν τις περιφέρειες με τον σχεδιασμό να επικεντρώνεται σε αυτές που εκτιμάται ότι υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα εκλογικά.

Με λίγα λόγια τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν σταθεροποίηση των ποσοστών της ΝΔ κοντά στον πήχη των προηγούμενων Ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή κοντά στο 33%, αν και ορισμένοι θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις, μπορεί να τον υπερβεί. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, φαίνεται ένας περιορισμός των απωλειών προς τα δεξιά του κόμματος» λένε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία εκτιμούν ότι τελικά, η αποδοκιμασία των θέσεων του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, είχε επίδραση στο συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ ή έστω σε μέρος αυτού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στη δεύτερη θέση σε ένα ποσοστό κοντά στο 15% με 15,5%, αφήνοντας αρκετά πίσω του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με ποσοστό πέριξ του 12%. Όλοι οι δημοσκόποι, ωστόσο, περιλαμβανομένων και εκείνων που συνεργάζονται με τη ΝΔ, κρατούν επιφυλάξεις για το τελικό ποσοστό του κόμματος του Στεφ. Κασσελάκη, καθώς ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διεισδυτικότητα σε αντισυστημικά και απολιτίκ ακροατήρια, τα οποία δεν μπορούν να ανιχνευτούν με ασφάλεια στις έρευνες της κοινής γνώμης. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι τον ανεβάζουν ακόμα και πάνω από το ποσοστό που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του 2019 και κάποιοι άλλοι αμφισβητούν ακόμα και τη βεβαιότητα της Κουμουνδούρου για τη δεύτερη θέση.

Τάση σταθεροποίησης δείχνει να καταγράφει και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ εμφανίζεται ενισχυμένο, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας. Επίσης, η Νέα Αριστερά και Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου δείχνουν ότι μπορούν να σπάσουν το φράγμα του 3%.

Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν δικαιολογούν εφησυχασμό, καθώς έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τουλάχιστον το 15% των ψηφοφόρων αποφασίζει σχεδόν πάνω από την κάλπη. Επιπρόσθετα, το εύρος της αποχής έχει αυταπόδεικτη σημασία για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον της κοινωνίας για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, καταγράφεται αναιμικό.

Φουλάρουν τις μηχανές στη ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία από τον Έβρο και τη Ροδόπη. Αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα μεγάλα θέματα της καθημερινότητας, όπως η υγεία, η ακρίβεια και ασφάλεια του πολίτη. Τόσο με πρωτοβουλίες εθνικού ενδιαφέροντος, όσο και με παρεμβάσεις που αφορούν τους εκάστοτε νομούς.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέδειξε χθες ο κ. Μητσοτάκης από τη Θράκη. Η πρώτη, η ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, δυναμικότητας 165 κλινών, με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, αντί του υφιστάμενου Σισμανόγλειο νοσοκομείου. Παράλληλα, θα δρομολογηθούν και περισσότερες προσλήψεις εργαζόμενων, ώστε το προσωπικό να είναι αυξημένο κατά περισσότερους από 200 εργαζόμενους σε σύγκριση με το υφιστάμενο. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε το νοσοκομείο και με την απάντηση στον πρόεδρο Ερντογάν για τα της μειονότητας στη Θράκη. «Όταν μου ετέθη το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας και των θεμάτων ισονομίας, ισοπολιτείας, αφού ξεκαθάρισα ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν την ελληνική έννομη τάξη, δεν μπόρεσα να μην υπενθυμίσω το γεγονός ότι το νοσοκομείο αυτό κατασκευάζεται εδώ στην Κομοτηνή για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και του χριστιανικού αλλά και του μουσουλμανικού πληθυσμού», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Η επικέντρωση της προσοχής στα προβλήματα των πολιτών είναι η προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη βάσει της ανάλυσης από τα focus groups που «τρέχει» το Μέγαρο Μαξίμου, ιδιαίτερα στα θέματα της υγείας. Μια άλλη πρωτοβουλία τοπικού ενδιαφέροντος,είναι η νομοθετική ρύθμιση ώστε να διασφαλιστεί το σήμα των ραδιοφωνικών σταθμών του Έβρου και να μην ακούνε οι ακρίτες τουρκικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς λόγω παρεμβολών στο σήμα.

Στον δρόμο προς την ευρωκάλπη ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι ασφαλώς το κεντρικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας όπως έδειξε και το πρώτο σποτ του κόμματος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στο πρόσωπό του θα δομηθούν και τα επόμενα κομματικά σποτ που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Η ΝΔ θα επιμείνει ιδιαίτερα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα πυκνώσει κι άλλο τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστρώσει media plan ως την ημερομηνία της ευρωκάλπης. Το πρωί της Πέμπτης, πριν αναχωρήσει για περιοδεία σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ενώ το Σάββατο θα φιλοξενηθεί στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Έκδηλη η ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα

Ασφαλώς, από την άλλη πλευρά, στην κυβερνητική παράταξη δεν παραγνωρίζουν την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Βόρειας Ελλάδας όπως αποτυπώνεται στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις. Ιδιαίτερα η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης χαρακτηρίζεται από τους γαλάζιους επιτελείς ως ιδιαιτέρως κρίσιμη εκλογικά, καθώς στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές σημειώθηκε αλλαγή σκυτάλης, με νικητή τον γαλάζιο «αντάρτη».

Επιπρόσθετα, πρόκειται για μία περιφέρεια, στην οποία τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά της ΝΔ συρρικνώνονται, με μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων του κόμματος να μετακινούνται προς την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τα άλλα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης.

Παρ’ ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κυβερνητικό κόμμα δείχνει να περιορίζει τις απώλειες προς τα δεξιά του, στο κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο δεν εφησυχάζουν, καθώς, όπως τονίζουν, η μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά και ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη στήριξη των τοπικών Εκκλησιών «πολιορκούν» τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Εσχάτως, μάλιστα, αρκετοί γαλάζιοι επιτελείς φοβούνται ότι η επαναφορά στην αιχμή της επικαιρότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών, με αφορμή την ευθεία αμφισβήτησή της από τη νέα εθνικίστρια πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, θα επιβαρύνει εκ νέου το κλίμα και θα δυσχεράνει περαιτέρω τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της ΝΔ.

η συντηρητική στροφή της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ, αποτυπώνεται σε βασικά προεκλογικά διλήμματα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης, με αποδέκτες πρωτίστως τους ψηφοφόρους δεξιά της ΝΔ και τα οποία αφορούν στον «πατριωτισμό της ευθύνης», στο μεταναστευτικό και στον φράχτη του Έβρου, στην συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας κα.

Τα δημοσκοπικά ποσοστά

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να χάσει τη δεύτερη θέση και η ανησυχία έγκειται στον αριθμό που θα βγάλει η κάλπη ειδικά με τα δημοσκοπικά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών. Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει σήμερα Τετάρτη την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα επισκεπτόμενος διαδοχικά την Ξάνθη, τη Δράμα και την Καβάλα.

  • Ο κ. Κασσελάκης θα συνομιλήσει με πολίτες της Καβάλας, ενώ θα ακολουθήσουν στις 18.30 τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στον ίδιο χώρο. Ο κ. Κασσελάκης θα περιοδεύσει στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία από την προσεχή Κυριακή, 19 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 21 του μηνός.

Μέχρι εδώ όλα καλά διότι τις τελευταίες ημέρες άρχισαν τα δύσκολα στο επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Κασσελάκη. Τα μηνύματα που λαμβάνουν στην Κουμουνδούρου από το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων είναι μεν ενθαρρυντικά αλλά επίσης άκρως… προειδοποιητικά για την πορεία πρτος τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ένα ποσοστό ανάμεσα στο 16% και 17% την ίδια ώρα που η ΝΔ φαίνεται να κινείται ανοδικώς πάνω από το 30%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκόποι επισημαίνουν ότι πολλά θα κριθούν από το εάν αυτό που αποτυπωνεται ως “νέο ακροατήριο Κασσελάκη” θα προσέλθει τελικά στις κάλπες. Εφόσον συμβεί μπορεί να καταγράψει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό.

Η αποχή, για την οποία και στην αξιωματική αντιπολίτευση προεξοφλούν ότι θα είναι αυξημένη δείχνει να τους επηρεάζει περισσότερο σε σύγκριση με τη ΝΔ αφού τα μηνύματα Κασσελάκη δεν μοιάζει να συγκινούν όσο θα περίμενε κι ο ίδιος το εκλογικό κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Από την άλλη, δικαιωμένοι δηλώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την στρατηγική τους με αιχμή τα εθνικά θέματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως «η δομημένη, συστηματική και τεκμηριωμένη εκστρατεία του κόμματος να αποκαλύπτει τις κυβιστήσεις, την αναξιοπιστία, την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική και την τυχοδιωκτική στάση του κ. Μητσοτάκη έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στο προφίλ του». Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβίσει τον πρωθυπουργό στις συμπληγάδες ανάμεσα στο κεντρώο προσωπείο που επιχειρεί να κρατά και στον ακροδεξιό πόλο τον οποίο έχει ενσωματώσει, με αποτέλεσμα έναν ιδιότυπο «εμφύλιο» στο εσωτερικό της ΝΔ.

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν οι εκτιμήσεις ότι υπάρχει “κοινό” μέτωπο από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Νέα Αριστερά . Στις περισσότερες περιπτώσεις η ομοβροντία επιθέσεων εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη έχει την ίδια αφορμή και σχεδόν την ίδια φρασεολογία. Λένε μάλιστα ότι ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επεκτείνουν την πολεμική τους και στον «παλιό ΣΥΡΙΖΑ», στη Νέα Αριστερά δεν μπορούν να ταυτιστούν καθώς πολλά στελέχη υπήρξαν κεντρικά στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η διαφορά λένε στην Κουμουνδούρου είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό, το οποίο χαρακτηρίζουν «απολιτίκ» ή «του καναπέ», και ανασύρονται όπλα με διαφορετικές αλλά όχι συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις.

ΠΑΣΟΚ σε αναταραχή

Στη Χαριλάου Τρικούπη η επικρατεί είναι έκδηλη για τα εκλογικά μηνύματα που έχουν απομακρύνει οριστικά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τη 2η θέση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε την Κρήτη στο πάλαι ποτέ πράσινο κάστρο και συνεχίζει με περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδας για να ανανεώσει τον αέρα ελπίδας ενόψει ευρωεκλογών. Ακόμη και το TikTok ενεργοποίησε έντονα η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη για ψήφο αποδοκιμασίας στη ΝΔ και στήριξης στο ΠΑΣΟΚ για «σοβαρή αντιπολίτευση σήμερα και σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Η γραμμή Ανδρουλάκη είναι να τονωθεί η επίθεση κατά της ΝΔ, χωρίς όμως να μένουν αναπάντητες οι αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη διεκδικώντας ρόλο στον χώρο της κεντροαριστεράς διατυπώνει δημόσια τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία και την Αριστερά με θέσεις και αρχές κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη για μεταπολιτική και ιδεολογία του «φανφαρισμού».

Παράλληλα οι εσωκομματικές πιέσεις είναι εμφανείς.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κριτική για τα μειωμένα αντανακλαστικά του κόμματός τους, όπως στην περίπτωση της απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης για επιδρομή στη Ράφα ή για τη θολή πολιτική στάση αναφορικά με το παλαιστινιακό και τη συνεχιζόμενη εκατόμβη νεκρών.

Παράλληλα η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ανεβάζει τους τόνους στα εθνικά επιχειρώντας ένα πατριωτικό προφίλ, όσον αφορά το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ή το ζήτημα της Συνθήκης των Πρεσπών, την οποία σημειωτέον το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ψηφίσει.

Ο Ν. Ανδρουλάκης υιοθέτησε επιθετική ρητορική για την τουρκική πρόκληση με τη λειτουργία εφεξής της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους: «Τι έκαναν ο κ. Μητσοτάκης και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αποτρέψουν αυτή την προκλητική ενέργεια; Τίποτε. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουν ότι όσο χαριεντίζονται με τον σουλτάνο αυτά θα είναι τα αποτελέσματα. Η Τουρκία χρειάζεται μια ολιστική απάντηση και δεν μπορεί να είναι άλλη από κυρώσεις».

Εδώ στελέχη του παπανδρεϊκού μπλοκ ζητούν πιο αιχμηρή αντικυβερνητική στάση και προτάσεις. Παράλληλα, πολλοί εντός της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η κριτική κατά της ΝΔ για την υπόθεση Μπελέρη και την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην Αθήνα, για τις εξελίξεις μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να είναι ακόμη πιο σκληρή και να συνδυάζεται με ανάληψη πρωτοβουλιών από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης «χτύπησε» δις, με δηλώσεις που ανεβάζουν στα ύψη την επίθεση κατά της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και εμπεριέχουν εσωκομματική αμφισβήτηση για την αδυναμία της Χαριλάου Τρικούπη να παρουσιάσει ηχηρές προτάσεις και πρωτοβουλίες. Από τη μία σημείωσε ότι δεν αρκεί μια απλή καταδίκη του ΥΠΕΞ για την πρόκληση του Τούρκου προέδρου σχετικά με τη Μονή της Χώρας, αλλά επιβάλλεται ο Ελληνας πρωθυπουργός «να ματαιώσει την επικείμενη συνάντησή του με τον Ερντογάν»! Ταυτόχρονα, απέναντι στο ενδεχόμενο επιδείνωσης των σχέσεων Αθηνών – Σκοπίων μετά την επιστροφή του VMRO στην κυβέρνηση της γείτονος και την εθνικιστική ρητορική του επικεφαλής του, ο Χ. Καστανίδης πρότεινε συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για «μια κοινή εθνική στάση του πολιτικού κόσμου».

Ο εκπροσώπος του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος επί των Εξωτερικών Δημήτρης Μάντζος πάντως είπε ότι «η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, που ενήργησε όχι ως πρωθυπουργός αλλά ως κομματάρχης, φέρουν ακέραιη την ευθύνη» για τις εξελίξεις. Να σημειωθεί τέλος με ότι σημασία μπορεί να έχει αυτό για τη συζήτηση στην ευρύτερη κεντροαριστερά, ότι τη σύγκλησή του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζητά και η Νέα Αριστερά, για τη συνεχιζόμενη εξόντωση του παλαιστινιακού λαού.

Σχετικά Άρθρα