ΗΠΑ σε Τουρκία: “Δώστε στην Ουκρανία τους S-400 και παίρνετε F-35” – Η πρόταση που αποκαλύπτουν οι New York Times

 ΗΠΑ σε Τουρκία: “Δώστε στην Ουκρανία τους S-400 και παίρνετε F-35” – Η πρόταση που αποκαλύπτουν οι New York Times

Πρόταση των Αμερικανών στους Τούρκους για παραχώρηση των S-400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα τα F-35 αποκαλύπτουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που η Άγκυρα έχει στην κατοχή της.

Σε αντάλλαγμα στο «τραπέζι» μπαίνει η προοπτική η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είχε εκδιωχθεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα σήμαινε ότι θα «τορπιλιζόταν» η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία αφού θα έπαιρνε το μέρος της Ουκρανίας ενώ ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το συγκεκριμένο σενάριο σχολιάζει ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times.

Σύμφωνα με τον οποίο η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, η οποία όμως δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά (μέχρι τώρα), ούτε έχει δώσει κάποια απάντηση.

Η ανάρτηση του Σάνγκερ στο Twitter

Αναλυτικά όσα αναφέρει το δημοσίευμα

Τις πρώτες εβδομάδες του πρώτου μεγάλου ευρωπαϊκού χερσαίου πολέμου του 21ου αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν όπλα άρματος μάχης στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά όχι μαχητικά αεροσκάφη. Εξοπλίζει τα πολεμικά ουκρανικά στρατεύματα με ελαφριά επιθετικά drones «καμικάζι», αλλά όχι, τουλάχιστον με προφανή τρόπο, διεξάγει έναν επιθετικό κυβερνοπόλεμο για να υποβαθμίσει το τεχνολογικό πλεονέκτημα της Ρωσίας.

Ο Λευκός Οίκος δεν θα δεσμεύσει αμερικανικά ή ΝΑΤΟϊκά αεροπλάνα στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία, μια κίνηση που Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να μετατρέψει έναν περιφερειακό πόλεμο σε παγκόσμια πυρκαγιά, αλλά παρέχει στην Ουκρανία πυραύλους που θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν το ίδιο έργο της καταστροφής ρωσικών αεροσκαφών.

Αυτή είναι η αδύναμη ισορροπία που η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να διατηρήσει καθώς προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία να εγκλωβίσει τη Ρωσία σε ένα τέλμα χωρίς να υποκινήσει μια ευρύτερη σύγκρουση με έναν πυρηνικά οπλισμένο αντίπαλο ή να κόψει πιθανούς δρόμους αποκλιμάκωσης.

Η πλοήγηση σε αυτό το μονοπάτι οδήγησε σε ένα σωρό αποφάσεις και μερικές φορές βασανιστικές διακρίσεις, όσον αφορά το είδος της βοήθειας που πρέπει να παράσχει η Ουάσιγκτον, παρόλο που η κατάσταση στο έδαφος εξελίσσεται, φωτογραφίες νεκρών αμάχων κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο και ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky παρακαλεί το Κογκρέσο και τον Πρόεδρο Μπάιντεν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν.

Η πράξη εξισορρόπησης ενημερώνει κάθε πτυχή της αμερικανικής πολιτικής σχετικά με τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου του εύρους των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία, της ευκρίνειας των πληροφοριών του πεδίου μάχης που παρέχονται στα ουκρανικά στρατεύματα, της φονικής ισχύος των οπλικών συστημάτων που έρχονται πέρα ​​από τα σύνορα και εάν , όπως έκανε ο κ. Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, για να χαρακτηρίσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας ως εγκληματία πολέμου.

Οι αξιωματικοί της CIA βοηθούν να διασφαλιστεί ότι τα κιβώτια όπλων παραδίδονται στα χέρια ελεγμένων ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Αλλά από τώρα, ο κ. Μπάιντεν και το επιτελείο του δεν βλέπουν τη χρησιμότητα μιας εκτεταμένης μυστικής προσπάθειας να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία κατασκοπείας για να φέρουν όπλα, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη δεκαετία του 1980. Έχουν κρίνει ότι μια τέτοια εκστρατεία θα ήταν μια περιττή πρόκληση, εν μέρει επειδή οι γραμμές ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές και υπάρχει μια κυβέρνηση που λειτουργεί στο Κίεβο.

Ο νέος πόλεμος ανάγκασε έναν εκ νέου υπολογισμό σε άλλα μέτωπα. Σε ένα παράδειγμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την ιδέα ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα παράσχει στην Ουκρανία το εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Είναι το ίδιο το σύστημα, που κατασκεύασε η Ρωσία, που Αμερικανοί αξιωματούχοι τιμώρησαν την Τουρκία — σύμμαχο του ΝΑΤΟ — επειδή αγόρασε από τη Μόσχα πριν από αρκετά χρόνια. Τώρα οι Αμερικανοί διπλωμάτες βλέπουν έναν τρόπο να απομακρύνουν την Τουρκία από τον χορό της με τη Ρωσία — και να δώσουν στους Ουκρανούς ένα από τα πιο ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας που υπάρχουν.

Στον Λευκό Οίκο και στο Πεντάγωνο, υπήρξαν ενεργές συζητήσεις σχετικά με το ποια θανατηφόρα όπλα που παραδίδονται στην Ουκρανία ανταποκρίνονται στις διαφοροποιημένες ερμηνείες του τι επιτρέπει το διεθνές δίκαιο. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι οι κρίσεις των κυβερνητικών δικηγόρων είναι πολύτιμες μόνο μέχρι ένα σημείο και ότι το μόνο που έχει πραγματικά σημασία είναι η κρίση ενός ατόμου: του κ. Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τον δικό του περίπλοκο λογισμό για το πότε η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ξεπερνά τα όρια. Έχει τους δικούς του λόγους να μην κλιμακωθεί, δεδομένης της συνδυασμένης ισχύος των μελών του ΝΑΤΟ και των εμφανών δυσκολιών του στρατού του ενάντια στις ουκρανικές δυνάμεις. Αλλά είναι επίσης απίθανο να αποδεχτεί την ήττα ή ένα αδιέξοδο στην Ουκρανία χωρίς να δοκιμάσει περαιτέρω την αμερικανική αποφασιστικότητα, παρά τις ρητές δημόσιες προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον κατά της χρήσης χημικών, βιολογικών ή ακόμα και πυρηνικών όπλων.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με τη λήψη αποφάσεων του κ. Πούτιν είναι τρελά ανακριβείς και η Δύση δεν έχει ισχυρό ιστορικό που να προβλέπει τι θα μπορούσε να θεωρήσει επιθετικότητα που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. William J. Burns, η C.I.A. διευθυντής, είπε στο Κογκρέσο αυτόν τον μήνα ότι οι απόψεις του κ. Πούτιν είχαν «σκληρύνει με τα χρόνια».

Το ρωσικό κατώφλι μπορεί επίσης να αλλάζει μέρα με τη μέρα ή ακόμα και την ώρα. Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Β. Λαβρόφ, πρότεινε ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να αυξήσει το κόστος για οποιοδήποτε έθνος βοηθά τους Ουκρανούς στον αγώνα τους, δηλώνοντας ότι όλα τα οχήματα που μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία θα θεωρούνταν νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι.

Σύγκρουση για μαχητικά αεροπλάνα

Την Τετάρτη, το έργο της άρθρωσης των περιπλοκών της στρατιωτικής πολιτικής της Αμερικής έναντι της Ουκρανίας έπεσε σε μια ομάδα στρατηγών κάτω από ένα μπαράζ ερωτήσεων από κορυφαία μέλη των Επιτροπών Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής και της Γερουσίας.

Ο κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχτεί τις επίμονες εκκλήσεις του κ. Ζελένσκι να επιβάλει το ΝΑΤΟ μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Η εκκαθάριση εχθρικών αεροσκαφών από τους ουρανούς θα έθετε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σε μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις. Και ένα απαραίτητο βήμα για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων – η καταστολή των αντιαεροπορικών όπλων του εχθρού – θα σήμαινε επίθεση σε ρωσικές εγκαταστάσεις αεράμυνας εντός της ρωσικής επικράτειας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, οι νομοθέτες πίεσαν μέλη του Μικτού Επιτελείου του Πενταγώνου για ένα άλλο σημείο ανάφλεξης: την απόφαση της κυβέρνησης να μην βοηθήσει στην προμήθεια της Ουκρανίας με τα μαχητικά αεροσκάφη MIG-29 που έχει προσφέρει η Πολωνία και ότι ο κ. Ζελένσκι είπε ότι οι δυνάμεις του χρειάζονται απεγνωσμένα .

Αξιωματούχοι της διοίκησης είπαν ότι η κίνηση θα ήταν «κλιμακωτική» και, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις ανταλλαγές, οι νομοθέτες ρώτησαν τους στρατηγούς εάν υπήρχαν σκληρές πληροφορίες ότι τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να ωθήσουν τον κ. Πούτιν να εντείνει τη σύγκρουση αντιμετωπίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «συμπολεμιστής» στον πόλεμο.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν, μάλιστα, πει στη διοίκηση ότι τα MIG θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ρωσική κίνηση εναντίον του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Κογκρέσου, οι στρατηγοί είπαν ότι το κύριο ζήτημα ήταν η ικανότητα ενός MIG-29 να απειλήσει το ρωσικό έδαφος. Σε αντίθεση με έναν αντιαρματικό πύραυλο Javelin που έχει μόνο περιορισμένη εμβέλεια στο πεδίο της μάχης, ένα MIG-29 θα μπορούσε να πετάξει από το Κίεβο στη Μόσχα μέσα σε λίγα λεπτά, είπαν οι στρατηγοί, μια ικανότητα που το Κρεμλίνο μπορεί να δει ως άμεση απειλή. Την ίδια μέρα, ο Λευκός Οίκος έθεσε μια άλλη σκέψη: ότι για να παραδοθούν στην Ουκρανία, τα MIG θα έπρεπε να απογειωθούν από μια αεροπορική βάση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, ενδεχομένως προκαλώντας αντίποινα στο έδαφος του ΝΑΤΟ από τους Ρώσους.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η παροχή όπλων και πληροφοριών στον ουκρανικό στρατό έχει καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες συναγωνιστές. Όμως, ενώ ο κ. Πούτιν έχει απειλήσει ότι θα εξαπολύσει επιθέσεις για να εμποδίσει τη στρατιωτική βοήθεια, δεν έχει ενεργήσει ακόμη για να την σταματήσει επιτιθέμενος σε βάσεις σε γειτονικές χώρες – συμμάχους του ΝΑΤΟ – από όπου προέρχεται ο εξοπλισμός.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, είπαν αμερικανοί αξιωματούχοι, ειδικά αν ο κ. Πούτιν πιστεύει ότι βρίσκεται στη γωνία ή κινδυνεύει να χάσει.

«Είναι μια λεπτή γραμμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να περπατά σε κάθε διάσταση της υποστήριξής της προς την Ουκρανία», δήλωσε η Andrea Kendall-Taylor, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών που ειδικεύτηκε στη Ρωσία και τώρα βρίσκεται στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. «Προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα φτάσετε μέχρι τη γραμμή χωρίς να περάσετε με τρόπο που θα διακινδύνευε την άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

Τα αεροπλάνα με πιλότους μπορεί να είναι εκτός τραπεζιού, αλλά τα οπλισμένα drones δεν είναι. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Switchblade στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανατίναξη ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων. Τα drones καμικάζι μιας χρήσης έχουν φτερά σαν λεπίδες, δεν απαιτούν ούτε μακρύ διάδρομο προσγείωσης ούτε πολύπλοκη ανοδική σύνδεση δορυφόρου και μπορούν να ελεγχθούν για να βομβαρδίσουν άρματα μάχης ή στρατεύματα, αυτοκαταστρέφονται όταν εκραγούν.

Σε αντίθεση με τα μεγάλα drones Predator και Reaper που χρησιμοποιούνται για δεκαετίες στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες, τα φορητά drones δεν αποτελούν απειλή για το ρωσικό έδαφος. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε μια αρχική αποστολή μόνο 100 από αυτά στην Ουκρανία — μια μικρή παρτίδα που θα μπορούσε να προορίζεται για να δει πώς αντιδρά ο κ. Πούτιν στην ανάπτυξή τους στην ουκρανική πρώτη γραμμή. Ανάλογα με την ανταπόκριση, εκατοντάδες ή χιλιάδες ακόμη θα μπορούσαν να είναι καθ’ οδόν.

Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία στην Ουκρανία με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Πούτιν από το ΝΑΤΟ — και πόσο διατεθειμένος ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες στη Μόσχα να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η ιδέα προέκυψε όταν η Wendy R. Sherman, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες. Η κα Σέρμαν αρνήθηκε να μιλήσει για τις συζητήσεις της.

Ένας άλλος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι η πρόταση θα εξόργιζε τον κ. Πούτιν. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη drones τουρκικής κατασκευής, αλλά η Τουρκία ανησυχεί ότι η παροχή των αντιαεροπορικών συστημάτων θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα στόχο της οργής της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, η ανοδική πορεία για την Τουρκία θα μπορούσε να είναι σημαντική: Αποπεμφθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 —στο οποίο ήταν ταυτόχρονα αγοραστής και κατασκευαστής εξαρτημάτων για τα προηγμένα αεροσκάφη— μετά την αγορά του Ρωσικά S-400. Μια συμφωνία για την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την επανένταξη στο πρόγραμμα F-35.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει. Αξιωματούχοι της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν σε μηνύματα που ζητούσαν σχολιασμό.

Η σύγκρουση του μέλλοντος, καθυστερημένη Ο πόλεμος της Ουκρανίας περιλαμβάνει στήλες και χαρακώματα αρμάτων μάχης, όλα τα χαρακτηριστικά των αιματηρών συγκρούσεων της Ευρώπης του περασμένου αιώνα. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες – ή η Ρωσία – επιθυμούν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση στο πεδίο μάχης του 21ου αιώνα στον κυβερνοχώρο. Μέρες πριν από την έναρξη του πολέμου, σημειώθηκε καταιγισμός κυβερνοεπιθέσεων σε ουκρανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνητικά υπουργεία, συμπεριλαμβανομένης μιας που βρέθηκε και εν μέρει εξουδετερώθηκε από τη Microsoft. Ένα ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα που χρησιμοποιούνταν μερικές φορές από τον ουκρανικό στρατό χτυπήθηκε επίσης, αποκλείοντας την υπηρεσία, αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι Ρώσοι πραγματοποίησαν την επίθεση.

Αυτό που έχει λείψει μέχρι στιγμής είναι μια μεγάλης κλίμακας ρωσική κυβερνοεπίθεση που καταστρέφει το ηλεκτρικό δίκτυο ή τα συστήματα επικοινωνιών εντός της Ουκρανίας, τα οποία ως επί το πλείστον συνεχίζουν να λειτουργούν παρά το μαρασμό ρωσικό μπαράζ πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών.

Μέχρι να ξεκινήσει η εισβολή, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου των Ηνωμένων Πολιτειών είχε μια μονάδα με έδρα το Κίεβο που βοηθούσε την κυβέρνηση να αποκρούσει επιθέσεις. Τώρα λειτουργεί από μια κοντινή χώρα του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν αποσπασματικά στοιχεία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις επιθέσεις και να αποτρέψουν άλλες από το να εξαπολυθούν. Όμως η δράση φαίνεται να ήταν περιορισμένη.

Μέσα στην κυβέρνηση Μπάιντεν, υπάρχει η άποψη ότι ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να επιλέξει τη στιγμή του για να εξαπολύσει μια κυβερνοεπίθεση εναντίον του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ως αντίποινα για τις καταστροφικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Εκτός και έως ότου συμβεί αυτό, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να μην εξαπολύσει ένα σημαντικό πρώτο χτύπημα και να καλέσει αντίποινα – ειδικά δεδομένων των κινδύνων για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, εάν η Ρωσία τα στοχοποιήσει.

Διατήρηση της θερμοκρασίας χαμηλά

«Το νερό στο Αφγανιστάν πρέπει να βράσει στη σωστή θερμοκρασία», είπε ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Μοχάμαντ Ζία ουλ-Χακ, στον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών του καθώς το Πακιστάν άρχισε να προμηθεύει τους μουτζαχεντίν στη σκληρή μάχη τους ενάντια στα σοβιετικά στρατεύματα στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Με άλλα λόγια, αρκετά ζεστό για να πείσει τους Ρώσους ότι η χώρα δεν άξιζε τον αγώνα, αλλά όχι τόσο ζεστό για να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

Τα όπλα που βοήθησαν να αλλάξει το ρεύμα αυτής της σύγκρουσης, οι πύραυλοι εδάφους-αέρος Stinger που εκτοξεύτηκαν από τον ώμο, εκφορτώνονται τώρα από αεροπλάνα φορτίου στις χώρες του ΝΑΤΟ και παραδίδονται στα ουκρανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή για να αποτρέψουν τη Ρωσία από τον έλεγχο των ουρανών.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διχάζονται σχετικά με το πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα διδάγματα από τους πολέμους πληρεξουσίων του Ψυχρού Πολέμου, όπως ο πόλεμος της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι αυτές οι συγκρούσεις κατέδειξαν ότι οι μεγάλες δυνάμεις μπορούσαν να στείλουν μικρά όπλα και πυραύλους σε δυνάμεις πληρεξουσίου χωρίς να πυροδοτήσουν ευρύτερο πόλεμο.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία είναι πολύ πιο σημαντική για τον κ. Πούτιν από ό,τι το Αφγανιστάν για τους σοβιετικούς ηγέτες.

Δεδομένης της αιματηρής ιστορίας της Ρωσίας με τους πυραύλους Stinger, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τη διαφήμιση της χρήσης τους στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε ένα αεροδρόμιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας αυτόν τον μήνα με τον στρατηγό Mark A. Milley, τον πρόεδρο του Κοινού Επιτελείου Επιτελείου, οι δημοσιογράφοι παρακολούθησαν πυραύλους Stinger να ξεφορτώνονται από ένα φορτηγό αεροπλάνο, αλλά τους απαγορεύτηκε να αποκαλύψουν πού βρίσκεται η βάση.

Ακόμη και όταν δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης ότι πύραυλοι Stinger ήταν μεταξύ των πυρομαχικών που στάλθηκαν στην Ουκρανία, οι εκπρόσωποι απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη S-word από τα αναλόγια στον Λευκό Οίκο και στο Πεντάγωνο.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια λεπτομερή λίστα με τα όπλα που παρείχε ως μέρος ενός πακέτου όπλων 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα