Ανοίγει τα χαρτιά του ο Τσίπρας – Η δεύτερη ανάγνωση της συνέντευξης και οι “παράλληλες” εμφανίσεις με προεκλογικό άρωμα

 Ανοίγει τα χαρτιά του ο Τσίπρας – Η δεύτερη ανάγνωση της συνέντευξης και οι “παράλληλες” εμφανίσεις με προεκλογικό άρωμα

Δυο συνεντεύξεις το ίδιο βράδυ δυο πολιτικών αντιπάλων είναι μάλλον ασυνήθιστο γεγονός και σίγουρα εκτός από το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πολέμου που διεξάγεται στην Ευρώπη έλαβε και προεκλογικό άρωμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου άνοιξε όλα του τα χαρτιά για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καταδίκασε απερίφραστα την ρωσική εισβολή, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην απόφαση του κ. Μητσοτάκη να εμπλακεί η χώρα και με στρατιωτικά μέσα στη ρωσοουκρανική σύγκρουση και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την επόμενη ημέρα του πολέμου σε οικονομικό και γεωστρατηγικό επίπεδο. Για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει και δεν θα αντέξει και σύντομα θα οδηγηθεί σε εκλογές με την απλή αναλογική και ο ΣΥΡΙΖΑ αν πετύχει την δημοκρατική επανάσταση στο Συνέδριο θα πρέπει να είναι πρώτο κόμμα.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα παραχωρήθηκε σε εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές με την ελληνική δημοσιογραφική αποστολή να βρίσκεται σε πορεία τρόμου προς τα σύνορα της Ουκρανίας και η εισβολή της Ρωσίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην απόφαση του κ. Μητσοτάκη η χώρα να «είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας» στέλνοντας πολεμικό υλικό στην Ουκρανία τη χαρακτήρισε μέγα λάθος την ώρα που η γειτονική Τουρκία πιστή στο ρόλο της του «επιτήδειου ουδέτερου» αναβαθμίζει το ρόλο της στην περιοχή ενώ η Ελλάδα όπως είπε με τη «στρατηγική Παπάγου» του προκεχωρημένου φυλακίου που ακολουθεί ο πρωθυπουργός μετατρέπεται σε Ισραήλ και χάνει διπλωματικό έδαφος αντί να διαδραματίζει παραδοσιακά το ρόλο της ως «γέφυρα και πυλώνας σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει την άρνηση και την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη στα Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών για κρίσιμα εθνικά θέματα και αποφάσεις δεν μάσησε τα λόγια του και επιτέθηκε σφοδρά στον αντίπαλό του.

Αφού του πέταξε και πάλι το γάντι για ένα debate ή μιας δια ζώσης συζήτησης μεταξύ τους του άσκησε οξύτατη κριτική ζητώντας «να σταματήσουν οι επιπολαιότητες», γιατί την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία «την πήρε χωρίς να ρωτήσει κανένα. Είναι μια πρωτοφανής έκφραση βοναπαρτισμού. Στοιχειωδώς θα έπρεπε να σηκώσει τηλέφωνο και να ζητήσει μια γνώμη» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας.  

Νωρίτερα μάλιστα ο αναπληρωτής εκπ΄ροσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη θύμιζε το όχι και τόσο μακρινό 2016 όταν ο ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε μετά από επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών Αρχηγών.

Έντονα πυρά γι’ αυτό το θέμα ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε και από το ΚΙΝΑΛ το οποίο αν και έχει συμφωνήσει με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε από την πρώτη στιγμή ζητήσει από τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει το Συμβούλιο Αρχηγών.

  • Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες επανέλαβε ο κ. Τσίπρας αξιοποιώντας και την παρέμβαση του πρώην υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη συζήτηση που άνοιξε μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη για τα πνευματικά δικαιώματα του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είχε πρώτος χρησιμοποιήσει τη φράση στη Βουλή τη δεκαετία του 70, λέγοντας ότι είναι σύνθημα του ΕΑΜ και είχε ήδη συμπεριληφθεί στα κείμενα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης ο κ. Τσίπρας επεκτάθηκε και στα ζητήματα της εθνικής άμυνας ξεκαθαρίζοντας ότι η εθνική ασφάλεια της χώρας είναι ο αυτοσκοπός και όχι οι αλόγιστες και υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες οι οποίες στο παρελθόν οδήγησαν στην απώλεια εθνικής κυριαρχίας και οικονομικής ασφυξίας με τη χρεωκοπία της χώρας.

Όπως είπε ο ίδιος αν ήταν πρωθυπουργός δεν θα υπέγραφε την επ’ αόριστον ανανέωση της βάσης της Αλεξανδρούπολης και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα με το κυριότερο όπως χωρίς να εξασφαλίσει τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ με πλοία και άλλα μέσα από τις βάσεις στην Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία στο πλαίσιο του διαρκούς αναθεωρητισμού της επιτίθονταν στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Ας μην είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως» είπε με νόημα ο κ. Τσίπρας για τη συνολικότερη στάση τόσο του κ. Μητσοτάκη στη διένεξη Δύσης και Ρωσίας και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οδυνηρές συνέπειες

Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές προέβλεψε ο κ. Τσίπρας για την ενεργειακή κρίση εξαιτίας των κυρώσεων και σε βάρος της Ρωσίας ωστόσο εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί ουσιαστικά με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την μονομέρια στην ενεργειακή εξάρτηση από το υγροποιημένο φυσικό αέριο έγινε πολλαπλασιαστής της κρίσης πολύ πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

  • Ουσιαστικά όπως είπε η σημερινή κατάσταση που επιδεινώνεται διαρκώς οφείλεται κυρίως στις δημοσιονομικές προτεραιότητες που έχει θέσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και που «έχει μεγιστοποιήσει τις επιπτώσεις». Κι αυτό όπως είπε ενώ είναι μια κυβέρνηση «με τεράστια εργαλεία στα χέρια της που καμία άλλη κυβέρνηση πριν και κανένας άλλος πρωθυπουργός από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ δεν είχε στα χέρια του».

«Η ενεργειακή κρίση δεν έχει να κάνει τόσο με τον πόλεμο… Ήταν εδώ και την ένιωσαν πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος» είπε ο κ. Τσίπρας.  

Πρωθυπουργός της δικαιολογίας

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά προέβλεψε το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κατέρριψε το επιχείρημα της εξάντλησης της τετραετίας καυτηριάζοντας το γεγονός ότι μέσα στη φωτιά του πολέμου ο πρωθυπουργός «ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα ανακοινώνοντας τον κ. Χρυσοχοΐδη ως υποψήφιο της ΝΔ».

  • Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε διάλυση της κοινωνική συνοχής εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της ΝΔ εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «δεν θα αντέξει» να εξαντλήσει την τετραετία και ότι «ίσως να είναι μια λύση για τον κ. Μητσοτάκη» η προσφυγή στις κάλπες.

Όλες τις κρίσεις ο κ. Μητσοτάκης τις διαχειρίστηκε χείριστα είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές για να προσθέσει ότι «είναι ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας» και ότι «η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση και πρωθυπουργό της ευθύνης και της υπευθυνότητας».

  • Παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα κάνοντας νέο άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ και σε άλλες δυνάμεις για τη συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης σημειώνοντας με νόημα ότι «κακό με τις δημοσκοπήσεις είναι ότι κάποια στιγμή γίνονται εκλογές και διαψεύδονται».

Μάλιστα στο φόντο και της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομίας αλλά και στο περιβάλλον που διαμορφώνει η απλή αναλογική απέρριψε κάθετα τα σενάρια περί κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού – συγκυβέρνηση ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ – αποδίδοντάς τα σε συγκεκριμένους κύκλους και τα ονόματα τεχνοκράτη πρωθυπουργού που ακούγονται γιατί όπως είπε βλέπουν το οικονομικό αδιέξοδο και τα «λένε μπας και αποφύγουμε το ΣΥΡΙΖΑ».

Παρεξήγηση

Ο κ. Τσίπρας πάντως επιχείρησε να κλείσει την πληγή που άνοιξε ο κ. Τσακαλώτος στις σχέσεις τους μετά τη συνέντευξή του στην Καθημερινή και τους χαρακτηρισμούς του πρώην υπουργού οικονομικών στο πρόσωπό του ότι είναι «ανασφαλής» και ότι δεν διαλέγει καλούς συμβούλους όπως ο Μητσοτάκης.

  • Ήταν μια παρεξήγηση είπε ούτε λίγο ούτε πολύ και απέδωσε τα του Καίσαρος το Καίσαρι για το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος ήταν από τους πρωτεργάτες της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Πάντως το σχέδιο του για την αλλαγή φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ νεόψει και της προωθούμενης αλλαγής του καταστατικού που φιλοδοξεί να εκγιρθεί από το επικείμενο Συνέδριο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επιχείρηση μιας «Δημοκρατικής Επανάστασης» και ότι το κόμμα αν εγκριθεί η πρότασή του δεν έχει μέλη χειροκροτητές αποφάσεων. 

Σχετικά Άρθρα