ΟΗΕ: Τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ε.Ε- Ποιές χώρες επιλέγουν (χάρτης)

 ΟΗΕ: Τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ε.Ε- Ποιές χώρες επιλέγουν (χάρτης)

Ουκρανή πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα- Eurokinissi

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) λέει ότι έως και τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να φύγουν και ότι θα υποδεχθεί τους πρόσφυγες με «ανοιχτές αγκάλες».

Σε ποιες χώρες καταφεύγουν οι πρόσφυγες της Ουκρανίας;

Οι πρόσφυγες περνούν σε γειτονικές χώρες στα δυτικά, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία. Μικρότεροι αριθμοί έχουν πάει στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Χάρτης που δείχνει τις χώρες της Ευρώπης προς τις οποίες κατευθύνονται οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής:

  • Η Πολωνία έχει δεχθεί 505.582 πρόσφυγες
  • Ουγγαρία 139.686
  • Μολδαβία 97.827
  • Σλοβακία 72.200
  • Ρουμανία 51.261
  • Ρωσία 47.800
  • Λευκορωσία 357

Σχεδόν 90.000 άνθρωποι έχουν μετακομίσει από αυτές τις χώρες σε άλλες στην Ευρώπη.

Πώς φεύγουν οι πρόσφυγες από την Ουκρανία;

Πολλοί άνθρωποι περίμεναν έως και 60 ώρες για να περάσουν στην Πολωνία, σε παγωμένο καιρό. Όσοι εισέρχονται στη Ρουμανία έχουν περιμένει έως και 20 ώρες.

Πολλοί δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν σε τρένα που φεύγουν από πόλεις της Ουκρανίας.

Για τους πρόσφυγες δεν χρειάζονται έγγραφα, αλλά θα πρέπει κατά προτίμηση να έχουν τα εσωτερικά ή ξένα διαβατήριά τους, πιστοποιητικά γέννησης παιδιών που ταξιδεύουν μαζί τους και ιατρικά έγγραφα.

Για να αποκτήσουν καθεστώς πρόσφυγα, πρέπει να είναι Ουκρανοί πολίτες ή άτομα που ζουν νόμιμα στην Ουκρανία, όπως ξένοι φοιτητές

Ρατσιστική επίθεση σε Αφρικανούς στην Πολωνία

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας καταδίκασε τις αναφορές ότι οι πολίτες της, καθώς και οι πολίτες άλλων αφρικανικών χωρών, δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία από τον πόλεμο.

Ο Άιζακ, ένας Νιγηριανός που προσπαθεί να μπει στην Πολωνία, είπε ότι το προσωπικό των συνόρων του είπε ότι «δεν φρόντιζαν τους Αφρικανούς».

«Μας κυνήγησαν πίσω, μας χτύπησαν αστυνομικούς οπλισμένους με ξύλα», είπε στο BBC.

Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Κλέισον Μονιέλα, είπε επίσης ότι οι μαθητές είχαν “κακή μεταχείριση” στα σύνορα .

Υπήρξαν επίσης πολλές αναφορές για Ουκρανούς αξιωματούχους ασφαλείας που εμποδίζουν τους Αφρικανούς να πιάσουν λεωφορεία και τρένα που πηγαίνουν στα σύνορα.

Ο Osemen, από τη Νιγηρία, είπε στο BBC ότι προσπάθησε να μπει σε ένα τρένο στο Lviv για να τον πάει στα πολωνικά σύνορα, αλλά του είπαν ότι θα επιτρέπονταν μόνο οι Ουκρανοί.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Muhammadu Buhari είπε ότι υπάρχουν περίπου 4.000 Νιγηριανοί στην Ουκρανία, κυρίως φοιτητές.

Είπε ότι μια ομάδα είχε επανειλημμένα αρνηθεί την είσοδο στην Πολωνία, έτσι ταξίδεψαν πίσω στην Ουκρανία για να κατευθυνθούν για την Ουγγαρία.

«Όλοι όσοι διαφεύγουν από μια κατάσταση σύγκρουσης έχουν το ίδιο δικαίωμα στην ασφαλή διέλευση σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και το χρώμα του διαβατηρίου ή του δέρματός τους δεν πρέπει να έχει καμία διαφορά», ανέφερε ο κ. Μπουχάρι σε tweet .

Περισσότεροι από 500.000 Ουκρανοί έχουν καταφέρει να διαφύγουν από τη ρωσική εισβολή μέχρι στιγμής.

Τι βοήθεια παρέχουν οι χώρες;

Στην Πολωνία και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, οι πρόσφυγες μπορούν να μείνουν σε κέντρα υποδοχής εάν δεν έχουν φίλους ή συγγενείς να μείνουν. Τους παρέχεται τροφή και ιατρική περίθαλψη.

Η Πολωνία ετοιμάζει επίσης ιατρικό τρένο για τη μεταφορά τραυματιών Ουκρανών.

Η Ουγγαρία και η Ρουμανία προσφέρουν επιδόματα σε μετρητά για τρόφιμα και ρούχα. Στα παιδιά δίνονται θέσεις σε τοπικά σχολεία.

Η Τσεχική Δημοκρατία θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να υποβάλουν αίτηση για ειδική βίζα προκειμένου να παραμείνουν.

Η Πολωνία και η Σλοβακία ζήτησαν από την ΕΕ βοήθεια για την παροχή προσφύγων . Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα και η Γερμανία στέλνουν σκηνές, κουβέρτες και μάσκες στη Σλοβακία, ενώ η Γαλλία στέλνει φάρμακα και άλλο ιατρικό εξοπλισμό στην Πολωνία.

Η ΕΕ ετοιμάζεται να χορηγήσει στους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τον πόλεμο ένα γενικό δικαίωμα παραμονής και εργασίας στα 27 κράτη για έως και τρία χρόνια.

Θα λάβουν επίσης κοινωνική πρόνοια και πρόσβαση σε στέγαση, ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση για τα παιδιά.

Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Αθήνα από την εμπόλεμη Ουκρανία / Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI
Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα

Πώς βοηθά το Ηνωμένο Βασίλειο τους Ουκρανούς πρόσφυγες;

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δεχθεί 200.000 Ουκρανούς πρόσφυγες .

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν επίσης να υποστηρίξουν έναν Ουκρανό για να έρθει στη χώρα. Το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα.

Πηγή: BBC

Σχετικά Άρθρα