UBS: Πόσο θα κοστίσει σε Ελλάδα και σε άλλες 8 “κόκκινες” χώρες ένα ενδεχόμενο lockdown

 UBS: Πόσο θα κοστίσει σε Ελλάδα και σε άλλες 8 “κόκκινες” χώρες ένα ενδεχόμενο lockdown

Σε μια σειρά υπολογισμών για την πρόβλεψη του κόστους που θα έχει μία πιθανή επιβολή lockdown σε εννέα χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, προχώρησαν οι αναλυτές της UBS μετά την επιβολή του μέτρου στην Αυστρία.

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμότητα ή ακόμη και σε συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης στο τρίμηνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες παράτασης του προγράμματος έκτακτης πανδημίας κινητών αξιών (PEPP) πέραν του Μαρτίου 2022, όπως αναφέρει η UBS.

Ήδη, έχει επιβληθεί lockdown στην Αυστρία έως τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Εννέα χώρες βρίσκονται υπό έντονη πίεση. Οι δείκτες δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Οι εννέα χώρες αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και αυξάνουν τα κρούσματα πάνω ή κοντά στο προηγούμενο ρεκόρ τους, με τα περιοριστικά μέτρα να έχουν αυστηροποιηθεί στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία μέχρι στιγμής.
Εκτός από την Αυστρία που επιβλήθηκε lockdown, στην Ολλανδία τα καταστήματα πρέπει να κλείσουν νωρίς και στην Ιρλανδία οι ώρες λειτουργίας για εστιατόρια και μπαρ έχουν μειωθεί.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, είναι πιθανότερο να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα στη Γερμανία, λέει η UBS, η οποία, ωστόσο, δεν βλέπει πιθανό παγκόσμιο lockdown.
Οι αναλυτές εξηγούν ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν προκαλούν πλέον τόση ζημιά στο ΑΕΠ όσο τα πρώτα lockdown. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι οικονομίες έχουν μάθει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργούν στη νέα πραγματικότητα.

Ωστόσο, τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής (στην Αυστρία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία ​​και τη Λετονία), εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αφαιρέσουν περίπου 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2021 (η τρέχουσα UBS εκτίμηση κάνει λόγο για τριμηνιαία ανάπτυξη 0,8%).

Τα περιοριστικά μέτρα που θα επιβληθούν στη Γερμανία θα αφαιρέσουν άλλες 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στις 0,30 ποσοστιαίες μονάδες.

Εάν και οι εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος μπουν σε Lockdown, η UBS εκτιμά ότι η απώλεια στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το τέταρτο τρίμηνο θα είναι της τάξης των 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει στάσιμη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι χώρες της νότιας Ευρώπης αναγκαστούν να αυστηροποιήσουν τα μέτρα, το τέταρτο τρίμηνο θα μπορούσε να παρουσιάσει ακόμη και αρνητική ανάπτυξη.

“Εάν οι περιορισμοί δεν αρθούν γρήγορα με το νέο έτος, θα ισχύσουν πρόσθετοι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι για το πρώτο τρίμηνο του 2022”, σημειώνουν οι αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι εάν υπάρξουν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, θα αντισταθμιστούν με πρόσθετα μέτρα στήριξης. για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σχετικά Άρθρα