“Βουτιά” των μετοχών Deutsche Bank και UBS – Τρόμος για νέο 2008

 “Βουτιά” των μετοχών Deutsche Bank και UBS – Τρόμος για νέο 2008

Σημαντική πτώση κατέγραψαν και πάλι σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, με τις Deutsche Bank και UBS Group να δέχονται ισχυρό πλήγμα από τις ανησυχίες ότι δεν έχουν περιοριστεί ακόμα τα χειρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ο γερμανικός κολοσσός Deutsche Bank κατέγραψε πτώση για τρίτη ημέρα, σημειώνοντας βουτιά άνω του 11% μετά την αλματώδη αύξηση στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων του έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών. Οι μετοχές του έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους από τις αρχές του μήνα και τα CDS του (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών) σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχουν καταγράψει ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Οι μετοχές των UBS Group AG και Credit Suisse AG και κατέγραψαν πτώση 6,3% και 6,7%, αντίστοιχα, αφού το Bloomberg News μετέδωσε ότι είναι μεταξύ των τραπεζών που αποτελούν αντικείμενο έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το εάν επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να διαφύγουν κυρώσεις.

Ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας κλυδωνίστηκε μετά την ξαφνική κατάρρευση αυτό τον μήνα δύο αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, κάτι που προκάλεσε φόβους για μετάδοση και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει ότι η αναταραχή διαφέρει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, λέγοντας ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές στις διεθνείς αγορές δέχονταν πιέσεις ενώ η στροφή των επενδυτών στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια προσέφερε στήριξη στα κρατικά ομόλογα.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World κατέγραψε νωρίτερα πτώση 0,4%, αν και οδεύει προς κέρδη 1,5% σε εβδομαδιαία βάση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,5%, αν και επίσης οδεύει προς άνοδο σε εβδομαδιαία βάση. Το Παρίσι σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,11%, το Λονδίνο 2,03%, η Φρανκφούρτη 2,03% και το Μιλάνο 2,51%.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση 8 μονάδων βάσης νωρίτερα στο 3,71%. Οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων σημείωσαν πτώση 6 μονάδων βάσης στο 3,34%. Πτώση 16 μονάδων βάσης στο 2,34% σημείωσαν νωρίτερα οι αποδόσεις και των 2ετών γερμανικών ομολόγων.

Σχετικά Άρθρα