Τι άλλαξε στο Αφγανιστάν σε 20 χρόνια- Οι γυναίκες, τα σχολεία, οι άστεγοι

 Τι άλλαξε στο Αφγανιστάν σε 20 χρόνια- Οι γυναίκες, τα σχολεία, οι άστεγοι

Women in Afghanistan Photograph:( AFP )

Οι Ταλιμπάν πήραν ξανά τον έλεγχο του Αφγανιστάν, σχεδόν δύο δεκαετίες αφότου έπεσαν από την εξουσία από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι Αφγανοί πολίτες έχουν δει αλλαγές στη ζωή τους από την τελευταία φορά που ήταν οι Ταλιμπάν επικεφαλής – ιδίως πολλά κορίτσια και γυναίκες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν σχολείο και πανεπιστήμιο. Το μέλλον που αντιμετωπίζουν τώρα είναι αβέβαιο.

Οι Ταλιμπάν ανακτούν τον έλεγχο

Ενθαρρυνμένοι από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση από τις αφγανικές δυνάμεις, οι Ταλιμπάν ήρθαν στην εξουσία σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Χάρτης που δείχνει πόσες περιοχές ελέγχουν οι Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τώρα

Πολλοί τώρα προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αντί να ζήσουν κάτω από την αυστηρή μορφή του Σαλία των Ταλιμπάν.

Πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει από το 2001;

Είκοσι χρόνια μάχης έχουν αφήσει χιλιάδες μαχητές νεκρούς και από τις δύο πλευρές στο Αφγανιστάν και πέρα ​​από τα σύνορα στο γειτονικό Πακιστάν. Άμαχοι έχουν επίσης παγιδευτεί στη σύγκρουση – πεθαίνουν σε αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού και στοχευμένες επιθέσεις από τους Ταλιμπάν.

Ο αριθμός των θυμάτων αμάχων το 2021 ήταν ήδη σημαντικά υψηλότερος από την ίδια περίοδο του 2020, προτού οι Ταλιμπάν σάρωσαν τη χώρα.

Διάγραμμα που δείχνει τον αριθμό των θυμάτων ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν

Τα Ηνωμένα Έθνη απέδωσαν την πρόσφατη αύξηση των θανάτων αμάχων στη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών – IEDs και στοχευμένων δολοφονιών.

Γυναίκες και παιδιά αποτελούν το 43% των ατυχημένων ατυχημάτων στο Αφγανιστάν το 2020

Πόσοι έχουν φύγει από τις μάχες;

Τα χρόνια των συγκρούσεων ανάγκασαν εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ορισμένοι να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες ή να ζητήσουν άσυλο πιο μακριά. Πολλοί έχουν μείνει εκτοπισμένοι και άστεγοι στο Αφγανιστάν, παράλληλα με εκατομμύρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πείνα.

Πέρυσι, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω συγκρούσεων. Από το 2012, περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Αφγανιστάν έχει τον τρίτο μεγαλύτερο εκτοπισμένο πληθυσμό στον κόσμο.

Οι υπηρεσίες παροχής βοήθειας έχουν ήδη αρχίσει να αναφέρουν την αύξηση των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων μετά την πρόοδο των Ταλιμπάν. Ο OCHA είπε ότι περισσότεροι από 17.500 άνθρωποι έφτασαν στην Καμπούλ τις εβδομάδες μεταξύ 1ης Ιουλίου και 15 Αυγούστου.

Διάγραμμα που δείχνει τον αριθμό των Αφγανών προσφύγων εκτός του Αφγανιστάν και των νεοεγκατεστημένων

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επίσης επιβαρύνει τους εθνικούς πόρους του Αφγανιστάν και οι περιορισμοί και οι περιορισμοί μετακινήσεων έχουν επηρεάσει την ικανότητα πολλών ανθρώπων να κερδίζουν χρήματα – ειδικά σε αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, περισσότερο από το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζει έκτακτα ή κρίσιμα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας.

Πολλά κορίτσια φοιτούν στο σχολείο

Τα τελευταία 20 χρόνια, η ζωή για πολλούς ανθρώπους στο Αφγανιστάν έχει βελτιωθεί. Οι γυναίκες έχουν δει μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές.

Η πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν επέτρεψε κάποια σημαντική αλλαγή και πρόοδο όσον αφορά τα δικαιώματα και την εκπαίδευση των γυναικών. Το 1999, δεν υπήρχε ούτε ένα κορίτσι εγγεγραμμένο σε γυμνάσιο και μόνο 9.000 ήταν σε δημοτικά σχολεία.

Μέχρι το 2003, 2,4 εκατομμύρια κορίτσια πήγαιναν σχολείο. Αυτός ο αριθμός είναι τώρα περίπου 3,5 εκατομμύρια και περίπου το ένα τρίτο των φοιτητών στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι γυναίκες.

Γράφημα που δείχνει το ποσοστό των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Ωστόσο, σύμφωνα με την παιδική φιλανθρωπική οργάνωση Unicef, εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου και το 60% από αυτά είναι κορίτσια, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και της έλλειψης κατάλληλων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και γυναικών εκπαιδευτικών.

Οι Ταλιμπάν λένε ότι δεν αντιτίθενται πλέον στην εκπαίδευση των κοριτσιών, αλλά σύμφωνα με το Human Rights Watch πολύ λίγοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν στις περιοχές που ελέγχουν επιτρέπουν στα κορίτσια να παρακολουθήσουν σχολείο μετά την εφηβεία.

Πηγή: BBCnews

Σχετικά Άρθρα