Τουρισμός μετά τις 17 Μαϊου και…βλέπουμε- Οι οδηγίες Γερμανών και Βρετανών- Τι αναφέρουν για την Ελλάδα

 Τουρισμός μετά τις 17 Μαϊου και…βλέπουμε- Οι οδηγίες Γερμανών και Βρετανών- Τι αναφέρουν για την Ελλάδα

Οι καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό είναι κάτι “εξαιρετικά απίθανο” λόγω του κινδύνου των επισκεπτών να φέρουν κοροναϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε επιστήμονας της συμβουλευτικής κυβερνητικής επιτροπής στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το BBC. Το θέμα αφορά αρκετές χώρες προορισμού των βρετανών τουριστών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ωστόσο προβληματίζει το γεγονός ότι πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας στην Βρετανία έρευνα σύμφωνα με την οποία ένας από τους λόγους αύξησης των κρουσμάτων πέρυσι τον Σεπτέμβριο ήταν και οι τουρίστες που επέστρεψαν από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα και στην Γερμανία, όπως μεταδίδει η DW, η Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει ο τουρισμός εξωτερικού για το καθολικό Πάσχα, όπως κάποιοι tour operators (π.χ TUI) ζητούσαν, ενώ η επέκταση του lockdown μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Απριλίου καθιστά απίθανο να υπάρξει εγκαίρως προγραμματισμός για τις καλοκαιρινές διακοπές των Γερμανών πριν τον Μάϊο ή τον Ιούνιο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει “πραγματικό κίνδυνο” εάν οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, δήλωσε, συγκεκριμένα, ο Δρ Mike Tildesley.

Προς το παρόν δεν επιτρέπονται ξένες διακοπές και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν πρέπει να καραντίνα.

Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps είπε ότι είναι “πολύ νωρίς για να πούμε” πότε θα επιτρέπονται διακοπές στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των περιορισμών, η πρώτη ημερομηνία που οι άνθρωποι στην Αγγλία θα μπορούσαν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό θα ήταν στις 17 Μαΐου .

Ο Δρ Tildesley είπε στο πρόγραμμα BBC Radio 4’s Today: “Νομίζω ότι τα διεθνή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι είναι, για τον μέσο παραθεριστή, δυστυχώς νομίζω, εξαιρετικά απίθανο.

“Νομίζω ότι διατρέχουμε έναν πραγματικό κίνδυνο εάν αρχίσουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στο εξωτερικό τον Ιούλιο, για παράδειγμα, και τον Αύγουστο, λόγω της δυνατότητας να φέρουμε περισσότερες από αυτές τις νέες παραλλαγές στη χώρα.

“Αυτό που είναι πραγματικά επικίνδυνο είναι εάν θέσουμε σε κίνδυνο την εκστρατεία εμβολιασμού μας έχοντας αυτές τις παραλλαγές, όπου τα εμβόλια δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά, εξαπλώνεται πιο γρήγορα.”, τόνισε.

Covid δεδομένα
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

“Μακριά” οι διακοπές και για τους Γερμανούς

Βασικό σημείο των προθέσεων της Άγκελα Μέρκελ, όπως ειπώθηκε και στην έντονη συζήτηση που είχε με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, είναι η επιβολή ενός γενικού λοκντάουν για όλα τα καταστήματα, με εξαίρεση τα σουπερμάρκετ, από τη Μεγάλη Πέμπτη 1η Απριλίου ως τη Δευτέρα του Πάσχα 5 Απριλίου. Σε αυτό το διάστημα θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι κοινωνικές επαφές και θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις. Στις θρησκευτικές κοινότητες γίνεται παράκληση να κάνουν τις θείες λειτουργίες στο διαδίκτυο. Αυτή η παράκληση αφορά προπαντός τις λειτουργίες τις ημέρες του Πάσχα. «Για πέντε συνεχόμενες ημέρες θα ισχύει η αρχή “μένουμε στο σπίτι”», αναφέρει το κείμενο των αποφάσεων.

Το θέμα των διακοπών στα κρατίδια δεν αναφέρεται άλλο στο τελικό κείμενο των αποφάσεων. Αντιθέτως, καγκελάριος και πρωθυπουργοί «παρακαλούν επειγόντως τους πολίτες να ελαττώσουν τις επόμενες εβδομάδες όλες τις επαφές στο ελάχιστο αναγκαίο» και να αποφεύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – ειδικά το Πάσχα. Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται, ότι ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες κινδύνου, θα πρέπει να μείνουν για 10 ημέρες σε καραντίνα. Παρεμπιπτόντως, σε αυτή την κατηγορία κατατάσσεται και η Ελλάδα. Η διάρκεια της καραντίνας μπορεί περιοριστεί στις πέντε ημέρες με τέστ κορωνοϊού. Από τις αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να μην αυξήσουν τον αριθμό των πτήσεων τις ημέρες του Πάσχα και να κάνουν τεστ στα μέλη του πληρώματος και τους επιβάτες στις πτήσεις που έχουν προορισμό τη Γερμανία. Εκτός αυτού ανακοινώνεται, ότι θα αλλάξει η σχετική νομοθεσία, έτσι ώστε μελλοντικά ο καθένας που θα εισέρχεται στη Γερμανία, θα υποχρεούται να κάνει προηγουμένως τεστ.

Griechenland Astypalea | Architektur | Griechische Insel

Από την άλλη το Spiegel Online αναφέρεται στους εμβολιασμούς στα ελληνικά νησιά.

Eκτενές ρεπορτάζ στο Spiegel Online που υπογράφει ο Γιώργος Χρηστίδης αναφέρεται στον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να γίνουν μικρά νησιά ασφαλείς τουριστικοί προορισμοί το φετινό καλοκαίρι επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς των ενήλικων κατοίκων τους, όπως συμβαίνει στην Αστυπάλαια. «Υπέροχη φύση, καταγάλανα νερα, ασβεστωμένα σπίτια, άψογη κουζίνα και περίφημη φιλοξενία: Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς την Αστυπάλαια(…) Πλέον η μικροσκοπική Αστυπάλαια μπορεί να υπολογίζει σε ένα εντελώς διαφορετικό πλεονέκτημα για την αναζωογόνηση του τουρισμού της μετά από το περσινό καταστροφικό καλοκαίρι: από την αρχή της πανδημίας εδώ δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Και το νησί σκοπεύει να μείνει έτσι με ένα πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα στα μάτια εκατομμυρίων επίδοξων παραθεριστών που ανησυχούν να μην κολλήσουν κορωνοϊό στον τόπο των διακοπών τους».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ «μικρά νησιά όπως η Αστυπάλαια έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς (…) Σε ορισμένα νησιά οι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και δεκάδες άλλα αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ένθερμα ότι αυτή η προτεραιότητα προκύπτει από πρακτικούς λόγους και δεν είναι τέχνασμα του μάρκετινγκ για τον τουρισμό. Θα ήταν ακριβότερο και αναποτελεσματικό να στέλνεται περισσότερες φορές ιατρικό προσωπικό στα δυσπρόσιτα ελληνικά νησιά για τον τακτικό εμβολιασμό των κατοίκων.»

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ σημειώνει: «Για την Αστυπάλαια και άλλα ελληνικά νησιά είναι ζήτημα οικονομικής επιβίωσης. Το 60% του πληθυσμού της Αστυπάλαιας ζει από τον τουρισμό. Το 2019 το νησί υποδέχτηκε 34.000 τουρίστες – σχεδόν 30 φορές τον πληθυσμό του. Οι περισσότεροι είναι Έλληνες και έπονται Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί». Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει επίσης ότι «όπως η Αστυπάλαια, έτσι και η υπόλοιπη Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας» και σημειώνει ότι «η Αθήνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των χωρών που αξιώνουν ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της ΕΕ.» Δεδομένων όμως των αργών ρυμθών στην ΕΕ, το ρεπορτάζ αναφέρει, ότι η Ελλάδα καταρτίζει «σχέδια έκτακτης ανάγκης», συμπεριλαμβανομένων διμερών συμφωνιών με χώρες όπως το Ισραήλ, η Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δια του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη προσβλέπει στο σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού από τον Απρίλιο με μικρό αρχικά αριθμό τουριστών από χώρες, όπως το Ισραήλ, όπου τα προγράμματα εμβολιασμού έχουν προχωρήσει. Η επίσημη έναρξη του τουρισμού έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαϊου, αν και οι παράγοντες του τουρισμού εκφράζονται με επιφύλαξη καθώς κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί αφενός από την κατάσταση της πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και από το κατά πόσο θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.

Σχετικά Άρθρα