Η Γερμανία παραγγέλνει εμβόλια για το 2022, αλλά…από που;- “Σπάει” η ευρωπαϊκή συμφωνία για κοινή διαχείριση;

 Η Γερμανία παραγγέλνει εμβόλια για το 2022, αλλά…από που;- “Σπάει” η ευρωπαϊκή συμφωνία για κοινή διαχείριση;

Η Γερμανία παραγγέλνει εμβόλια για το 2022 στην περίπτωση που χρειαστούν κανονικές ή ενισχυτικές δόσεις προκειμένου να παραμείνει άνοσος ο πληθυσμός έναντι των μεταλλάξεων της Covid-19, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. H είδηση, όπως μεταδίδεται από γερμανικά ΜΜΕ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εγείρει το εύλογο ερώτημα: από που παραγγέλνει επιπλέον εμβόλια η Γερμανία;

Επισήμως, σύμφωνα με δήλωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, η Ευρώπη προμηθεύεται τα εμβόλια μέσω ενιαίας γραμμής προμηθειών από τις φαρμακευτικές εταιρείες και στη συνέχεια γίνεται διανομή στα κράτη-μέλη. Αυτό συνέβη στην περίπτωση των εμβολίων της Pfizer/BioNTech που διανεμήθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη βάση της συμφωνίας με την AstraZeneca, μια σύμβαση που έχει δεχθεί ισχυρή κριτική για τον “λεόντειο” (υπέρ της εταιρείας) χαρακτήρα της και εξέθεσε πολιτικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ομιλία που εκφώνησε διαδικτυακά ενώπιον επαγγελματιών υγείας, ο κ. Σπαν υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην προμήθεια και χορήγηση των εμβολίων, λέγοντας πως 2,3 εκατομμύρια Γερμανοί εκ των συνολικά 83 εκατομμυρίων έχουν ήδη λάβει μία δόση.

«Τώρα παραγγέλνουμε επιπλέον εμβόλια για το 2022, για να έχουμε τουλάχιστον μερικά στη διάθεσή μας», είπε ο κ. Σπαν.

Από ποιες εταιρείες, όμως, το Βερολίνο παραγγέλνει εμβόλια; Υπάρχουν ή προωθούνται συμφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και φαρμακευτικών εταιρειών, κατά παράβαση της γενικής ευρωπαϊκής κατεύθυνσης;

Πριν μερικές ημέρες γράφτηκε στον γερμανικό Τύπο πως η Γερμανία εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να προμηθευτεί το ρωσικό Sputnik V, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να έχει συνομιλήσει επ΄αυτού και η Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ρωσικό εμβόλιο, πάντως, έχει καταθέσει τις προδιαγραφές του στην αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, παρατηρείται, ωστόσο, καθυστέρηση στις γραφειοκρατικές δομές των Βρυξελλών.

Η Ουγγαρία και η Τσεχία, από την άλλη, χώρες γερμανικής επιρροής -κυρίως η δεύτερη- έχουν δηλώσει πως θα προμηθευτούν το Sputnik V “σπάζοντας” την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία.

Οι δηλώσεις Σπαν, πάντως, δημιουργούν μια νέα κατάσταση καθώς αφήνουν να εννοηθεί πως η Γερμανία κινείται εκτός των συντεταγμένων ευρωπαϊκών δομών σχετικά με την προμήθεια εμβολίων.

«Κανείς δεν ξέρει εάν θα χρειαστούμε μια ενισχυτική δόση… Με τις δυνατότητες παραγωγής να έχουν τώρα διευρυνθεί, θα παραγγείλουμε εμβόλια προληπτικά. Εάν δεν τα χρειαστούμε, καλώς, όμως, εάν τα χρειαστούμε θα είναι διαθέσιμα», είπε ο Γερμανός υπουργός Υγείας.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει προτεραιότητα στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών για να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca, υιοθετώντας τη γνώμη των ειδικών της που εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του για αυτές τις ηλικίες, είπε ο Γενς Σπαν.

«Θα πρέπει τώρα να επανεξετάσουμε τη σειρά των εμβολιασμών», λόγω των «ηλικιακών περιορισμών του εμβολίου AstraZeneca», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Υγείας.

Έπειτα από μια πρώτη γνώμη την Πέμπτη, η γερμανική αρχή εμβολιασμών επανέλαβε χθες τη σύστασή της να μην επιτραπεί το εμβόλιο της AstraZeneca για τα άτομα 65 ετών και άνω.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να αποφασίσουν για την αποτελεσματικότητα» του εμβολίου στους ηλικιωμένους.

Η γνώμη των Γερμανών ειδικών έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που ενέκρινε χθες τη χρήση στην ΕΕ για τους πολίτες άνω των 18 ετών, χωρίς ηλικιακό όριο.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν επιβεβαίωσε πως θέλει «να εφαρμόσει» την απόφαση των Γερμανών ειδικών. Το εμβόλιο του βρετανικού εργαστηρίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά προτεραιότητα στον εμβολιασμό των νεότερων πολιτών και κυρίως του «νοσηλευτικού προσωπικού», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα