Πολλοί (στη Ν.Δ) “αγάπησαν” τον Τραμπ, τώρα, όμως, η κυβέρνηση επενδύει στον Μπάϊντεν

 Πολλοί (στη Ν.Δ) “αγάπησαν” τον Τραμπ, τώρα, όμως, η κυβέρνηση επενδύει στον Μπάϊντεν

Τι θα αλλάξει στην στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στα ελληνοτουρκικά εάν εκλεγεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν και σημάνει έτσι το τέλος της εξαιρετικά δύσκολης και ταραχώδους προεδρίας Τραμπ; Στο ερώτημα αυτό σπεύδουν να απαντήσουν ήδη διπλωματικοί αναλυτές, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται κατάλληλα αναζητώντας διαύλους επικοινωνίας μέσω Δημοκρατικών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη “επένδυσαν” πολιτικά από την πρώτη στιγμή της εκλογής Τραμπ στο πολιτικό του στυλ και τον ακραίο λόγο του.

Η στενή σχέση Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν ανέτρεψε τα πραγματα τα τελευταία χρόνια με μια πολιτική “ίσων αποστάσεων” έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία, όμως, ενίσχυσε ουσιαστικά την προκλητικότητα του Ερντογάν και τον κατέστησε γεωπολιτικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ στην περιοχή, την ώρα, μάλιστα, που ο Τούρκος πρόεδρος διεύρυνε τα ερείσματα του και με την Ρωσία και ευρύτερα στην περιοχή.

Η ιστορία, ωστόσο, των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει αποδείξει πως ελάχιστα μπορεί να περιμένει κανείς από τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου. Μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνοτουρκικές κρίσεις συνέβησαν επί Δημοκρατικών προέδρων, ακόμα και αν αποσοβήθηκαν αρνητικές εξελίξεις. Η Τουρκία εδραιώνει, στην πορεία του χρόνου, τις διεκδικήσεις της ασχέτως του ποιος είναι ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το news247.gr αλλά και η εφημερίδα “Τα Νέα”, “κρυφή ελπίδα” της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά μοιάζει να είναι η πιθανότητα επικράτησης των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Αιτία η ένταση που καταγράφεται στις σχέσεις του Τζο Μπάιντεν με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ερντογάν. Διαφαίνεται μάλιστα η εκτίμηση ότι και μόνον η πιθανότητα της επικράτησης του υποψηφίου των δημοκρατιών έναντι του Ντόναλντ Τράμπ σε σημαντικό βαθμό επηρρεάζει τις κινήσεις της Τουρκίας.

Τα Νέα

Eίναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τους πολιτικούς συντάκτες:

Ερώτηση: Εξετάζεται κάποια επικοινωνία σε υψηλό επίπεδο και με δεδομένο, ενδεχομένως, τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο, να υπάρξει επικοινωνία και με τον κ. Μπάιντεν;
Στ. Πέτσας: Όταν γίνονται τέτοιου είδους επικοινωνίες του Πρωθυπουργού τότε ανακοινώνονται.

Η απάντηση αυτή αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να έχει μια ανακοινώσιμη επαφή με τον Τζό Μπάϊντεν στις προθέσεις της.

Επίσης πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Δημοκρατίκούς. Βασικοί δίαυλοι οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέτεζ και Κρίς Βαν Χολλεν αμφότεροι στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι δύο γερουσιαστές φέρονται όχι απλά να στηρίζουν με σταθερότητα την θέση για μη ανοχή των τουρκικών πρακτικών αλλά ενίοτε και να συντονίζονται με τις κυβερνητικές ενέργειες.

Είναι χαρακτηριστική η επιστολή που έστειλαν στις 14 Αυγούστου στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο την ίδια μέρα που αυτός συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια. Ζητούσαν από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντηπαρντμεντ «να καλέσετε την Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Ελλάδας και να επιλύσει αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» κι επιπρόσθετα να αυξηθεί η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή σε συνεργασία με την Ε.Ε μνημονεύοντας μάλιστα την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας. Αυτά ενώ μία ημέρα νωρίτερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους γερουσιαστές και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Η σχέση Μπάϊντεν με την Τουρκία και τον Ερντογάν

Ο Τζο Μπάιντεν, αποδεχόμενος και τυπικά το βράδυ της Πέμπτης (το πρωί σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δεσμεύθηκε να γυρίσει τη σελίδα του «φόβου» και των «διχασμών» που γνωρίζει η χώρα του, να βάλει τέλος σε «αυτή την εποχή σκότους στην Αμερική».

Ο Μπάιντεν έκανε το σχόλιο αυτό εκφωνώντας την ομιλία με την οποία ολοκληρώνεται το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών, που τον ανέδειξε υποψήφιο του κόμματος. Θα αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Μακάρι η Ιστορία να μπορέσει να πει ότι το τέλος αυτού του κεφαλαίου του αμερικανικού σκότους άρχισε εδώ, απόψε», είπε, «αυτή είναι μια μάχη που την κερδίσουμε, και θα το κάνουμε μαζί. Σας το υπόσχομαι».

Κατηγορώντας τον Τραμπ ότι «βύθισε την Αμερική στο σκοτάδι εδώ και πολύ καιρό», ότι προκάλεσε «πολλή οργή, πολύ φόβο, πολλούς διχασμούς», ο κεντρώος Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, «εδώ και τώρα, σας το υπόσχομαι: εάν με εμπιστευτείτε και μου αναθέσετε την προεδρία, θα φροντίζω να βγάζω το καλύτερο από μέσα μας, όχι το χειρότερο. Θα είμαι σύμμαχος του φωτός, όχι του σκότους».

Η εικόνα συμπληρώνεται αν συνυπολογίσει κανείς τις συνθήκες αντιπαράθεσης στην οποία βρίσκεται ο Ερντογάν με τον υποψήφιο των δημοκρατικών.

Ο Τζό Μπάιντεν έχει επικρίνει την τουρκική πολιτική ενώ έχει χαρακτηρίσει «αυταρχικό ηγέτη» τον ίδιο τον Ερντογάν. Μάλιστα μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο εκπρόσωπος και έμπιστος του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Τζό Μπάιντεν. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «η ανάλυση του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία βασίζεται σε καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία. Οι ημέρες που διατάζατε την Τουρκία έχουν τελειώσει. Αλλά αν ακόμα νομίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε, πολύ ευχαρίστως. Θα πληρώσετε το τίμημα».

Η δήλωση αυτή αναφέρονταν σε σχολιασμό που είχε κάνει ο Μπάιντεν για την Τουρκία πριν γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, το 2019. Σε συνέντευξή του έκανε λόγο για αυταρχική διακυβέρνηση στην Τουρκία ενώ τάχθηκε υπέρ της στήριξης της τουρκικής αντιπολίτευσης. Όπως είχε αναφέρει για τον Ερντογάν «αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση προς εκείνον τώρα, καθιστώντας σαφές ότι στηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης». Συμπλήρωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει «ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας».

‘Οταν ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε πως “θα ψήφιζε Τραμπ και με τα δυο χέρια”

Αλλά και μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Ανάπτυξης έλεγε πως “ο Τραμπ είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να μη μίλησε δημοσίως εναντίον του Ερντογάν, αλλά σε όλα τα θέματα που μπήκαν στο τραπέζι, πήρε την πλευρά των ελληνικών θέσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε μιλήσει θετικά για τη χώρα μας και νωρίτερα, στο Twitter ενώ ενθάρρυνε τις αμερικανικές εταιρείες να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Δε χρειάζεται μεμψιμοιρία, ήταν μία πολύ καλή συνάντηση από όλες τις απόψεις», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης με αφορμή τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για φιάσκο.

Ενώ και ο Μάκης Βορίδης -με άρθρο του στην “Καθημερινή”_- τασσόταν υπέρ της απόφασης Τραμπ να αναγνωρίσει την μετακίνηση της πρωτεύουσας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

Ποικίλες αντιδράσεις υπήρξαν εντός της Ν.Δ. μετά την ανακοίνωση της εκλογής Τραμπ και πάντως η γραμμή του κόμματος δεν είχε ενιαία έκφραση. Ήταν η εποχή που επίκειτο η άφιξη στην Αθήνα του Μπάρακ Ομπάμα, στο τελευταίο και εξαιρετικά συμβολικό ταξίδι της προεδρίας του, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από την Κρήτη ότι «σε κάθε περίπτωση είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι σεβαστό, θεωρώ όμως ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σχέσεις πολύ ισχυρές, σχέσεις γεωπολιτικά σημαντικές και σε κάθε περίπτωση δεν θα επηρεαστούν»

«Δεν μπορούμε να εξαρτούμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ από το ποιος είναι πρόεδρος», απεφάνθη ο Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής Τραμπ.

«Προφανώς η αξία του ταξιδιού Ομπάμα μειούται», ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., κάτι που επίσης έκαναν ακόμη δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί tweet της Ντόρας Μπακογιάννη στο οποίο ανέφερε ότι «η επίσκεψη Ομπάμα πλέον, στην Αθήνα, δεν μπορεί να έχει τη σημασία την οποία θα περιμέναμε».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, εκτίμησε (ΣΚΑΪ) ότι δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των προσδοκιών πιθανώς για την επίσκεψη δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος.

Μόνος σαφώς αντιτιθέμενος στην εκλογή Τραμπ ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Κουμουτσάκος. Πριν ακόμη την ανακοίνωση του αποτελέσματος σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ με τον τίτλο από το τραγούδι των REM «It’s the end of the world as we know it» (Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε).

Πηγή: news247.gr, hellasjournal.com

Σχετικά Άρθρα