Γ. Κατρούγκαλος: Ο Σαμαράς επιβάλλει στον Μητσοτάκη την πολιτική ατζέντα

 Γ. Κατρούγκαλος: Ο Σαμαράς επιβάλλει στον Μητσοτάκη την πολιτική ατζέντα

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Αlpha 989, δήλωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιβάλλει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δική του στρατηγική σε ζητήματα που απασχολούν την πολιτική σκηνή, όπως η Novartis και το ενδεχόμενο διενέργειας ανασχηματισμού.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά το Σάββατο στα «ΝΕΑ», όπου εξέφρασε μία διαφορετική άποψη αναφορικά με τις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση για οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Είναι μία ακόμη από τις βολές του Σαμαρά προς τον Μητσοτάκη. Είναι μια άλλη γραμμή. Ο Σαμαράς είχε ρίξει τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, ακριβώς επειδή είχε διαφορετική αντίληψη για τη διαχείριση του Μακεδονικού. Έχει διαφορετική αντίληψη για τη διαχείριση της Novartis, την οποία επέβαλε στον πρωθυπουργό. Σε όλα τα βασικά μέτωπα βρίσκεται απέναντι και φαίνεται ότι και στον ανασχηματισμό έχει επιδράσει το βέτο που έχει βάλει στον χρόνο λήψης των αποφάσεων».

Αναφορικά με την ηχογραφημένη συνομιλία Μιωνή-Παππά, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η χρήση κασετών και υποκλοπών από τη ΝΔ είναι παράδοση. Πρέπει να πέφτει φως στην πολιτική σκηνή, όχι όμως με μαφιόζικες μεθόδους. Είναι κι αυτό (οι κασέτες) στο πλαίσιο των προσπαθειών της ακροδεξιάς παράταξης εντός της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο Σαμαράς».

«Δεν θα αναφερθώ σε μια συζήτηση που προκύπτει από περιεχόμενο υποκλοπής. Είναι κακούργημα ακόμη και η αναφορά, το αναφέρει διάταξη που δεν έχει καταργηθεί. Δεν χρειάζεται να συγκρουόμαστε με όρους παρακρατικούς και μαφιόζικους Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε στη βάση της διαφάνειας, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν από τον Παπαγγελόπουλου, από τις κριτικές, δεν χρειάζεται η λάσπη και η δυσωδία», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, είπε: «Πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά να είναι μέσα σε μια συνολική στρατηγική που αυτή τη στιγμή λείπει».

Όσον αφορά την αντίδραση της Ελλάδας στην πρόσφατη πρόκληση στον Έβρο, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως «κι εμείς το ίδιο θα κάναμε».

«Χρειάζεται αποφασιστικότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να περιμένουμε κίνηση από την Τουρκία για να κινηθούμε», πρόσθεσε και πρότεινε «τις ελληνοτουρκικές διαφορές να τις κάνουμε ευρωτουρκικές. Η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίους αφορά και την Ευρώπη. Το έχει κάνει μόνο στα λόγια (η ΝΔ). Έχουμε χάσει την πρωτοβουλία. Περιμένουμε την επόμενη κίνηση για την καταγγείλουμε. Πρέπει να προλάβουμε την κίνηση, ζητώντας κυρώσεις. Να ξέρουν ότι θα πληρώσουν. Όταν η κριτική της ΕΕ περιορίζεται στα λόγια, δεν έχει αποτέλεσμα. Οι κυρώσεις συμβολικού χαρακτήρα, επίσης».

Όπως είπε, οι κυρώσεις πρέπει να είναι τέτοιες που «θα πλήξουν την οικονομία της, θα την πονέσουν, τώρα που δοκιμάζεται και από τον κορωνοϊό».

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι, παράλληλα με τις κυρώσεις, η Ελλάδα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, μαζί με την Ευρώπη, για να περιμένουν οι Τούρκοι κάτι θετικό, όπου το άνοιγμα της τελωνειακής ένωσης, ενώ για τις τουρκικές απαιτήσεις για συνδιαχείριση στο Αιγαίο, είπε: «Αν γίνει με όρους του διεθνούς δικαίου, πρέπει να επιδιώκουμε όχι να το αποκρούουμε. Τα δικαιώματα που πρέπει να διεκδικεί είναι αυτά που αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας και να την καλούμε (την Τουρκία) να συζητά μαζί μας μόνο για όσα αναγνωρίσει αυτό το δίκαιο».

«Δεν θέλει η Τουρκία να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, θέλει να μας φοβίσει. Να απαντούμε με συνέπεια και ενότητα. Γι’ αυτό είχαμε ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Σχετικά Άρθρα