Περί εκλογών: Η ρητορική και η πρακτική…

 Περί εκλογών: Η ρητορική και η πρακτική…

Η ρητορική της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού εμφαντικά αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η πρακτική του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο, οδηγεί εύλογα σε υποψίες περί του αντιθέτου. Μεταξύ ρητορικής και πρακτικής, βεβαίως, ενσκήπτουν και δημόσιες δηλώσεις, ακόμα και προτροπές βουλευτών της Ν.Δ και “σημαιοφόρων” στα μέσα ενημέρωσης, για το δεύτερο, με σκοπό –όπως λέγεται– την “πολιτική θανάτωση” του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή, έστω, τον μηδενισμό του κοντέρ και την επανεκκίνηση από καλύτερη πολιτική βάση.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Τα “σημάδια” είναι ευδιάκριτα:

Πρώτο, ο τουρισμός θα υποστεί καταστροφή τεραστίων διαστάσεων. Τα στοιχεία που προέρχονται από διεθνείς οίκους και οργανισμούς κάνουν λόγο μείωση των τουριστικών ροών κατά 50-70% και για φαραωνική ανεργία στον κλάδο.

Στην Ελλάδα 300-500.000 εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν θα σταθεί εφικτό να απασχοληθούν, καθώς μεγάλος αριθμός ξενοδόχων μελετούν σοβαρά να μην λειτουργήσουν τα καταλύματά τους, ενώ οι υπόλοιποι στρέφονται εκ των πραγμάτων στον εγχώριο τουρισμό. Η “ιδέα” του αρμόδιου υπουργού περί “υγειονομικού διαβατηρίου” έχει ήδη απορριφθεί από τους επιστήμονες, ενώ η απόφαση της Γερμανίας να συστήσει στους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου, προδιαγράφει τι θα συμβεί και μετά από αυτή την ημερομηνία, ακόμα και εάν δεν υπάρξει επέκταση της “οδηγίας”. Είναι βέβαιο πως αντίστοιχα θα κινηθούν και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΤΕ, η συνολική συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΠΕ έφθασε πέρυσι το 30,9% και το 28,9% της συνολικής απασχόλησης (988.000 εργαζόμενοι). Στην περίοδο μετά την πανδημία, η ελληνική οικονομία θα πληρώσει ακριβά την μονοκαλλιέργεια και το παραγωγικό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών.

Δεύτερον, οι προβλέψεις των διεθνών οίκων και οργανισμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Morgan Stanley, European Capital κ.ά) περιγράφουν ύφεση που στα πιο ακραία σενάρια μπορεί να φτάσει και το 20%. Οι προβλέψεις για την Γερμανία, στην ηπιότερη εκδοχή τους, αναφέρουν ύφεση πάνω από 6%. Η πρόβλεψη της ΤτΕ για 4%, ή αυτή του υπουργείου Οικονομικών για 6-8%, εάν δεν είναι υπεραισιόδοξες, μόνο ως επιχείρηση επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης μπορούν να εκληφθούν.

Τρίτον, η κυβέρνηση συνάντησε ερμητικά κλειστές θύρες στο αίτημά της προς τους θεσμούς για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση του καθεστώτος προστασίας μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να πετύχει αλλά είναι προφανές πως από την 1η Αυγούστου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα τεθούν σε λειτουργία.

Τέταρτο, παρά την πανδημία και τις έκτακτες συνθήκες η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναλειτουργήσει η προανακριτική επιτροπή για την “σκευωρία” στο σκάνδαλο Novartis. Η σπουδή προδίδει εύλογα να καλλιεργηθεί κλίμα σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέψει ως κεντρικό πρόσωπο στο πανδημικό τοπίο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Πέμπτο, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως είναι σφόδρα πιθανό –κατά τον αμερικανό επιδημιολόγο Dr Fauci είναι βέβαιο– ότι ο Covid 19 θα επιστρέψει δριμύτερος και πιθανώς φονικότερος, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, συνδυαζόμενος με την εποχική γρίπη. Αυτό που αποφύγαμε στην πρώτη πανδημική φάση, δηλαδή την ακραία δοκιμασία του εθνικού συστήματος υγείας, ίσως το αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση δηλώνει πως αυτό θα γίνει με καλύτερους όρους (περισσότεροι γιατροί και περισσότερες ΜΕΘ), αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο. Το γεγονός ότι η επιλογή ήταν μέχρι τώρα να μην γίνουν αρκετά τεστ δημιουργεί εκ των πραγμάτων περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει πως διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση και δεν έχει την ανάγκη να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Είναι ακριβές.

Σύμμαχός του οι, ιδιαίτερα θετικές για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, δημοσκοπήσεις και τα πολλά εγκωμιαστικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Γνωρίζουν, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου πως αυτά εξαντλούνται εύκολα όταν οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν την αδυσώπητη καθημερινότητα των “λουκέτων”, της ανεργίας, της δραματικής απώλειας εισοδήματος, των εξώσεων, του ιδιότυπου εγκλεισμού μετά τον εγκλεισμό, της αδυναμίας κατανάλωσης, της ψυχολογικής κατάπτωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να εφαρμόσει σκληρές πολιτικές για τις οποίες δεν έχει λάβει λαϊκή εντολή. Ουσιαστικά θα αναγκαστεί να εφαρμόσει πλαίσιο ενός ιδιότυπου μνημονίου εκτός μνημονίων.

Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για χρηματοδοτικά εργαλεία δεν αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή πριν το τέλος του χρόνου, η δε συζήτηση για κοινή έκδοση χρέους, στο καλύτερο σενάριο, δεν θα καταλήξει πριν το 2022. Όλοι, όμως, μιλούν για τρομακτικές συνέπειες στην οικονομία με βάθος τριετίας.

Είναι αλήθεια πως αυτόν τον πολιτικό χρόνο δεν τον διαθέτει. Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο οικονομικής ανάκαμψης, εάν εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ίσως και ενός δεύτερου κύματος του κοροναϊού, πολύ κοντά στον εκλογικό χρόνο. Κι εκεί “όλα παίζονται”.

Σχετικά Άρθρα