Lockdown και Chaos! Η πανδημία σε έξαρση, αυξάνει ο αριθμός των νεκρών…

 Lockdown και Chaos! Η πανδημία σε έξαρση, αυξάνει ο αριθμός των νεκρών…

A screen displaying messages concerning COVID-19 is seen in a sparsely populated Times Square, Friday, March 20, 2020, in New York. New York Gov. Andrew Cuomo is ordering all workers in non-essential businesses to stay home and banning gatherings statewide. “Only essential businesses can have workers commuting to the job or on the job,” Cuomo said of an executive order he will sign Friday. Nonessential gatherings of individuals of any size or for any reason are canceled or postponed. (AP Photo/John Minchillo)

Τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό αυξήθηκαν δραματικά το τελευταίο 24ωρο, με την Ιταλία να ζει εφιαλτικές στιγμές.

Σε όλο τον πλανήτη ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε υπερβολικά, καθώς σχεδόν 2.000 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο. Μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, υπήρχαν καταγεγραμμένα 14.686 θάνατοι σε όλο τον πλανήτη, με την Ιταλία μόνο να μετρά άλλους 651 την Κυριακή, εκ των οποίων οι μισοί σχεδόν από την Λομβαρδία. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο στην γειτονική χώρα όπου πάνω από 59.000 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, με περισσότερους από 5.500 να αφορούν μόνο την χθεσινή ημέρα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για το σύστημα υγείας, καθώς έχει φτάσει στα όριά του, ενώ από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο ένας στους δέκα ασθενείς είναι γιατρός ή νοσηλευτής, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τους 4.826!

Κορωνοϊός: Μισό δις κόσμου «μένει σπίτι»

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει εκτός των 14.611 θυμάτων και 336.638 κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής (για την Ελλάδα). Καθημερινά όλο και περισσότερες χώρες εφαρμόζουν το πρόγραμμα «μείνετε σπίτι» θέτοντας σε καραντίνα πόλεις, επαρχίες ή και ολόκληρη τη χώρα τους.

Η Ουχάν της Κίνας, το επίκεντρο της πανδημίας, μπήκε πρώτη σε καραντίνα, ενώ ήδη μεγαλούπολεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες, αλλά και το Παρίσι, το Βερολίνο κ.α., έχουν μπει σε αντίστοιχες καταστάσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Hot zone coronavirus

Στις ΗΠΑ, ο κορωνοϊός αντιμετωπίστηκε ως κάτι μη ανησυχητικό από τον Ντόναλντ Τραμπ και πλέον η χώρα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εφτασε να μετρά από τα ξημερώματα 451 θύματα και 34.717 κρούσματα, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 1.171. Το πλέον ανησυχητικό είναι οι δηλώσεις του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος τόνισε πως είναι θέμα ημερών να ξεμείνουν τα νοσοκομεία από μάσκες και αναπνευστήρες.

«Βρισκόμαστε, ειλικρινά, δέκα ημέρες πριν από τη γενικευμένη έλλειψη αναπνευστήρων, χειρουργικών μασκών, υλικών απαραίτητων ώστε ένα νοσοκομείο να μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί», προειδοποίησε ο δήμαρχος μιλώντας στο CNN.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο από την πλευρά του στηλίτευσε το γεγονός ότι πολλές αμερικανικές πολιτείες ανταγωνίζονται η μια την άλλη όσον αφορά τις αγορές εξοπλισμού και αναλωσίμων που χρειάζονται απελπιστικά. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του επέκρινε μέσω Twitter «ορισμένους» κυβερνήτες πολιτειών που «επιρρίπτουν την ευθύνη για τα δικά τους σφάλματα και τις δικές τους παραλείψεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ειδικός του Λευκού Οίκου, διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα στείλει μαζικά στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, εστίες της πανδημίας στις ΗΠΑ, εξοπλισμό και υλικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Hot zone coronavirus

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα η Μέρκελ, δραματική κατάσταση στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην Ευρώπη εκτός της Ιταλίας, γίνεται ολοένα και πιο δραματική. Η Ισπανία να μετρά 400 θανάτους το τελευταίο 24ωρο και να φτάνει τους 1.720. Ξενοδοχεία μετατρέπονται σε νοσοκομεία καθώς η κατάσταση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στην χώρα που είναι ήδη σε καραντίνα.

Στην Γερμανία τα νούμερα των θυμάτων αυξήθηκαν σημαντικά επίσης, με τον αριθμό να έχει φτάσει τους 94, ενώ σχεδόν 25.000 έχουν βρεθεί θετικοί. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και η Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, αποφάσισε να μπει σε καραντίνα, καθώς είχε έρθει σε επαφή με γιατρό που επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί.

Στην Γαλλία η κατάσταση παίρνει δραματικές διαστάσεις, ανάλογες με αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας. Τα θύματα έφτασαν τα 674, με τον Εμανουέλ Μακρόν να ετοιμάζεται για παράταση της καραντίνας.

Στην Βρετανία επίσης έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων. Συνολικά 281 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά τα επόμενα 24ωρα. Βλέποντας την κατάσταση, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε αλλαγή ρότας και αποφάσισε να κλείσει μπαρ και εστιατόρια, αλλά με σημαντική καθυστέρηση.

Την ίδια ώρα, στην Ασία με εξαίρεση την Κίνα όπου φαίνεται πως η κατάσταση είναι πλέον ελεγχόμενη, σε άλλες χώρες παραμένει ανησυχητική. Στη Νότια Κορέα τα θύματα έφτασαν τα 104, με τα κρούσματα να «αγγίζουν» τις 9.000, ενώ στην Ιαπωνία η αύξηση δεν είναι τόσο δραματική (1.086 κρούσματα με 32 το τελευταίο 24ωρο), όμως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος ακούει στο όνομα «Ολυμπιακοί Αγώνες».

Υπάρχει κύμα αθλητών και ομοσπονδιών που διαφωνούν με την διεξαγωγή τους στο Τόκιο, όχι τόσο για τα κρούσματα που υπάρχουν στην χώρα, αλλά για το γεγονός ότι θα ταξιδέψουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων και τουλάχιστον 12.000 αθλητές θα μείνουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Ο κίνδυνος να νοσήσει ένας είναι τεράστιος και τότε φοβούνται πως θα ακολουθήσει ένα «ντόμινο» κρουσμάτων. Γι’ αυτό οι πιέσεις είναι τεράστιες για αναβολή των Αγώνων, με την ΔΟΕ να φαίνεται πως είναι έτοιμη να πάρει την μεγάλη απόφαση…

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε τέσσερις εβδομάδες θα πάρει την οριστική της απόφαση, αλλά αυτή δείχνει πως θα είναι να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς φοβούνται πως πολλές χώρες θα αποσύρουν την συμμετοχή τους και η διοργάνωση θα εξελιχθεί σε φιάσκο. Ηδη τα ξημερώματα ο Καναδάς έκανε την αρχή και δήλωσε πως δεν κατεβαίνει στην διοργάνωση. Και η ίδια πάντως δέχεται έντονη κριτική που δεν τους έχει αναβάλει ήδη, με αθλητές να εκφράζουν την αγανάκτησή τους καθώς θεωρούν πως η ΔΟΕ ρισκάρει την υγεία τους για να γίνει η διοργάνωση στην ώρα της.

Στη Λατινική Αμερική, η Χιλή επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Η χώρα έχει δεχθεί το πιο βαρύ πλήγμα στην Λατινική Αμερική (1.128 κρούσματα, από τα οποία 18 θανατηφόρα), ενώ η Βραζιλία, με 210 εκατομμύρια κατοίκους, κρατάει την ανάσα της, την ώρα που ο πρόεδρός της, Ζαΐχ Μπολσονάρου, συνεχίζει να υποβαθμίζει την πανδημία.
Στην Ασία πέραν της Κίνας, η Ινδία έχει καταγράψει 320 κρούσματα, αλλά σύμφωνα με τις αρχές, ο αριθμός κρουσμάτων υπολογίζεται πως είναι πολύ μεγαλύτερος. Στο Ιράν αν και μετρούν 1.700 και πλέον νεκρούς, η χώρα δεν έχει εφαρμόσει περιορισμό στους κατοίκους, σε αντίθεση με το Ιράκ που το έπραξε σε όλη την χώρα μετά τον θάνατο 20 ανθρώπων.

Στην Αφρική, τα χτυπήματα που έχουν καταγραφεί είναι μικρότερα, αλλά οι κυβερνήσεις φαίνεται πως προσπαθούν να διώξουν τον κόσμο από τις εκκλησίες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Ας φανούμε υπεύθυνοι, αλλιώς θα πεθάνουμε όλοι και θα πάμε στην κόλαση!», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ζιμπάμπουε, ο Νικ Μανγκουάνα, αναφερόμενος στην κοσμοσυρροή στις εκκλησίες της Χαράρε. Στην Νιγηρία, αστυνομικοί στο Λάγκος με τηλεβόες στα χέρια, προσπαθούσαν επίσης να αποτρέψουν τους πιστούς να πάνε στις εκκλησίες, που είναι σχεδόν πάντα κατάμεστες τις Κυριακές.

Ιταλία, ο Δάντης και η Κόλαση του ιού

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό κατέγραψαν νέα εκθετική αύξηση χθες Κυριακή στην Ευρώπη – ιδίως στην Ιταλία, όπου η κατάσταση πλέον χαρακτηρίζεται ανείπωτη «τραγωδία» – αλλά και στις ΗΠΑ, όπου εντείνονται οι φόβοι για τον κίνδυνο τα νοσοκομεία να μην είναι πλέον σε θέση να αντεπεξέλθουν σύντομα.

Υπό πίεση, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) μισάνοιξε χθες την πόρτα στην αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που κανονικά θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Τόκιο, αλλά έδωσε στον εαυτό της περιθώριο τέσσερις εβδομάδες για να αποφασίσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για Hot zone coronavirus

Ένα δεύτερο κύμα μοιάζει να χτυπάει την Ασία, ενώ τα βλέμματα στρέφονται επίσης στην Αφρική.

«Μείνετε σπίτι»: η προτροπή για την αποφυγή των συγκεντρώσεων και των κοινωνικών επαφών, που διευκολύνουν τον επιπολασμό, επαναλαμβάνεται, ολοένα περισσότερο και πιο εκτενώς, σε όλο τον κόσμο.

Από την Ουχάν της κεντρικής Κίνας, από όπου άρχισε η πανδημία, ως τη Νέα Υόρκη, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους για να αποφύγουν τη μόλυνση από τον ιό, ο οποίος έχει πλέον προσβάλει πάνω από 324.000 ανθρώπους, τους μισούς εξ αυτών στην Ευρώπη.

Κάπου 14.400 από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους πάνω από 7.500 στην Ευρώπη. Η χώρα που έχει δεχθεί το πιο βαρύ πλήγμα (5.476 νεκροί) είναι η Ιταλία, η οποία ζει ένα φρικιαστικό σενάριο, που τρέμουν όλοι οι υπόλοιποι, με ορισμένες περιοχές με επίπεδα εξάπλωσης εκτός κάθε ελέγχου και απόλυτο κορεσμό των δομών υγείας.

Καθώς η πανδημία στοίχισε τη ζωή σε 651 ανθρώπους μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανήγγειλε την διακοπή «κάθε παραγωγικής δραστηριότητας που δεν είναι απολύτως απαραίτητη».

Για τον περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, η κατάσταση έχει πάρει πλέον διαστάσεις «τραγωδίας». Χθες Κυριακή, στους έρημους δρόμους της Ρώμης ο ήχος που κυριαρχούσε ήταν αυτός από τις καμπάνες των εκκλησιών, ενώ αστυνομικοί έλεγχαν τους λιγοστούς διερχόμενους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Hot zone coronavirus

Η “καυτή ζώνη” των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής

Στις ΗΠΑ, ο κορονοϊός στοίχισε τη ζωή, για πρώτη φορά, σε πάνω από 100 ανθρώπους μέσα σε 24 ώρες, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας σε πάνω από 400 νεκρούς εκεί μέχρι χθες.

Ενώ πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών αντιμετωπίζει κάποιο βαθμό περιορισμού της κίνησης, ο Δημοκρατικής δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Μπιλ ντε Μπλέιζιο, στηλίτευσε χθες τη διαχείριση της πανδημίας από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους θανάτους «ανθρώπων που θα μπορούσαν να ζήσουν», να έχουν σωθεί.

«Βρισκόμαστε, ειλικρινά, δέκα ημέρες πριν από τη γενικευμένη έλλειψη αναπνευστήρων, χειρουργικών μασκών, υλικών απαραίτητων ώστε ένα νοσοκομείο να μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί», προειδοποίησε ο δήμαρχος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο από την πλευρά του στηλίτευσε το γεγονός ότι πολλές αμερικανικές πολιτείες ανταγωνίζονται η μια την άλλη όσον αφορά τις αγορές εξοπλισμού και αναλωσίμων που χρειάζονται απελπιστικά.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του επέκρινε μέσω Twitter «ορισμένους» κυβερνήτες πολιτειών που «επιρρίπτουν την ευθύνη για τα δικά τους σφάλματα και τις δικές τους παραλείψεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ενώ ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής ειδικός του Λευκού Οίκου, διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα στείλει μαζικά στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, εστίες της πανδημίας στις ΗΠΑ, εξοπλισμό και υλικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Hot zone coronavirus

Φόβοι για την Αφρική

Στη Λατινική Αμερική, η Χιλή επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η χώρα της περιφέρειας που έχει δεχθεί το πιο βαρύ πλήγμα (1.128 κρούσματα, από τα οποία 18 θανατηφόρα), η Βραζιλία, με 210 εκατομμύρια κατοίκους, κρατάει την ανάσα της. Την ώρα που ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου συνεχίζει να υποβαθμίζει την πανδημία, οι κυβερνήτες των πολιτειών αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και ανακοινώνουν μέτρα περιορισμού.

Η Ασία, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 95.000, εκφράζονται φόβοι πως πλήττεται από το δεύτερο κύμα μολύνσεων. Ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων δεν παύει να μειώνεται στην ίδια την ηπειρωτική Κίνα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας έκανε λόγο χθες για 46 νέα κρούσματα το Σάββατο, εκ των οποίων 45 «εισαγόμενα», πράγμα που αφήνει να εννοηθεί πως η χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία κινδυνεύει να υποστεί το χτύπημα του φαινομένου του μπούμερανγκ.

Εκατομμύρια Ινδοί άρχισαν χθες να τελούν υπό πειραματικό περιορισμό στη χώρα του 1,2 δισεκ. κατοίκων όπου καταγράφονται 320 κρούσματα – αριθμός όμως μάλλον υποτιμημένος, κατά πολύ, από τις αρχές.

Αν κι έχει υποστεί βαρύ πλήγμα με περίπου 1.700 νεκρούς, κατά τα επίσημα στοιχεία, τα οποία αμφισβητούνται από αρκετούς, το Ιράν δεν έχει ακόμα εφαρμόσει γενικευμένο περιορισμό της κίνησης των προσώπων.

Το γειτονικό Ιράκ αντίθετα ανακοίνωσε χθες πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18 επαρχίες της χώρας, το σύστημα υγείας της οποίας είναι διαλυμένο, μετά τον θάνατο 20 ανθρώπων.

Κι αν η Αφρική, μέχρι τώρα συγκριτικά αλώβητη, χτυπηθεί με τη σειρά της;

«Ας φανούμε υπεύθυνοι», αλλιώς «θα πεθάνουμε όλοι και θα πάμε στην κόλαση!», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ζιμπάμπουε, ο Νικ Μανγκουάνα, αναφερόμενος στην κοσμοσυρροή στις εκκλησίες της Χαράρε χθες, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων πλέον των εκατό ανθρώπων.

Με τηλεβόες στα χέρια, αστυνομικοί στο Λάγκος, την αχανή μεγαλούπολη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων, προσπαθούσαν επίσης να αποτρέψουν τους πιστούς να πάνε στις εκκλησίες, που είναι σχεδόν πάντα κατάμεστες τις Κυριακές στη Νιγηρία.

Η ωρολογιακή βόμβα είναι επίσης οικονομική: για να στηρίξουν την οικονομία, ολόκληροι τομείς της οποίας έχουν παραλύσει, προμηνύοντας κοινωνική τραγωδία, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν τη δυνατότητα στην ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα να δανείζει απευθείας επιχειρήσεις και να διευκολύνει τις δανειακές χορηγήσεις από τις τράπεζες για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά. Το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος δεν έχει προηγούμενο: 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα