ΗΠΑ/UCLA: Εκκενώθηκε ο καταυλισμός–Σφοδρές συγκρούσεις και 100 συλλήψεις-Μπάιντεν: Δεν θα επέμβει η εθνοφρουρά

 ΗΠΑ/UCLA: Εκκενώθηκε ο καταυλισμός–Σφοδρές συγκρούσεις και 100 συλλήψεις-Μπάιντεν: Δεν θα επέμβει η εθνοφρουρά

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας στο UCLA των ΗΠΑ, καθώς οι αστυνομικοί κατάφεραν να εκκενώσουν πλήρως τον καταυλισμό των φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών μετά από σκληρή μάχη και αρκετές συλλήψεις.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, με κρότου λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ, πάνω από 100 άτομα έχουν συλληφθεί, όπως αναφέρουν πολλαπλές πηγές, αν και επισήμως, η αστυνομία δεν έχει δώσει τον ακριβή αριθμό.

Φωτογραφίες της φοιτητικής εφημερίδας του UCLA, Daily Bruin, δείχνουν πινακίδες διαμαρτυρίες και προμήθειες που άφησαν οι διαδηλωτές, ζητώντας από το UCLA να εκχωρήσει τις μετοχές του από εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ. Παράλληλα, στα πλακάτ βλέπει κανείς τη στήριξη στη Γάζα, ενώ γίνεται λόγος και για γενοκτονία, με τους φοιτητές να ζητούν «Ελευθερία στην Παλαιστίνη».

Οι φωτογραφίες δείχνουν δεκάδες διαδηλωτές, με δεμένα τα χέρια, να παρατάσσονται στο πάτωμα, δίπλα σε δύο λεωφορεία της αστυνομίας, ωστόσο άγνωστο παραμένει πόσοι είναι οι συλληφθέντες.

Η αστυνομία εισήλθε στο Diskson Court, όπου βρισκόταν ο κύριος καταυλισμός. Πολλοί διαδηλωτές είχαν ήδη εγκαταλείψει τον χώρο, ωστόσο άλλοι παραμένουν περικυκλωμένοι. Οι αστυνομικοί ξηλώνουν σκηνές και φαίνεται να έχουν θέσει την πλατεία σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχό τους. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι διαδηλωτές έχουν εγκατασταθεί σε άλλα σημεία της πανεπιστημιούπολης.

Εμφύλιος στους Καταυλισμούς

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη στην πανεπιστημιούπολη όταν αντιδιαδηλωτές, πολλοί από αυτούς με καλυμμένα τα πρόσωπα, επιτέθηκαν στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό.

Οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να στήσουν ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα γύρω από καταυλισμό. Διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές συγκρούστηκαν στη συνέχεια με ξύλα και λοστούς ενώ εκτοξεύθηκαν βόμβες μολότοφ.

Ο Γκράιμ Μπλερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο UCLA, έκανε λόγο για μια “εν πολλοίς ανώφελη” κρίση.

“Το πανεπιστήμιο και οι αρχές είχαν την ευκαιρία μιας αποκλιμάκωσης. Έστειλαν την αστυνομία πολύ καθυστερημένα εναντίον των εξτρεμιστών την περασμένη νύχτα (οι αντιδιαδηλωτές είχαν ήδη επιτεθεί στον καταυλισμό των φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων) και τώρα επιτίθενται σε φοιτητές που συμμετέχουν σε μια ειρηνική διαδήλωση”, λέει στο AFP.

Ο πρόεδρος του UCLA Τζιν Ντ. Μπλοκ είχε προειδοποιήσει πριν από τη βία για την παρουσία ανθρώπων που δεν ανήκαν στην πανεπιστημιούπολη. Τα επεισόδια “προκάλεσαν, ιδιαίτερα στους Εβραίους φοιτητές μας, βαθιά ανησυχία και φόβο”, πρόσθεσε.

Την Κυριακή, φιλοπαλαιστίνιοι και φιλοϊσραηλινοί ακτιβιστές, υποστηριζόμενοι από πολλούς διαδηλωτές που είχαν έρθει απέξω, είχαν έρθει στα χέρια, με συμπλοκές και βρισιές.

Διαλυμένοι καταυλισμοί

Στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, η αστυνομία επενέβη την Τετάρτη προκειμένου να εκκενώσει έναν καταυλισμό διαδηλωτών και, σύμφωνα με το ίδρυμα αυτό, προσήγαγε τουλάχιστον 17 άτομα για “εγκληματική εισβολή”.

Οι δυνάμεις της τάξης είχαν προσαγάγει την ίδια ημέρα πολλά άτομα στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης και διέλυσαν έναν καταυλισμό που είχε στηθεί το πρωί στην πανεπιστημιούπολη, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Την Τετάρτη επίσης, περίπου 300 άτομα προσήχθησαν στη Νέα Υόρκη σε δύο πανεπιστημιακά κτίρια, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι αστυνομικοί είχαν απομακρύνει διά της βίας διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων που είχαν οχυρωθεί σε ένα κτήριο του περίφημου Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Μανχάταν, επίκεντρο των φοιτητικών κινητοποιήσεων υποστήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας.

Οι δυνάμεις της τάξης “συνέλαβαν ανθρώπους στην τύχη (…) πολλοί φοιτητές τραυματίστηκαν ώστε χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο”, ανέφερε ένας συνασπισμός φοιτητικών ομάδων του Κολούμπια που υποστηρίζουν τους Παλαιστινίου σε ανάρτηση στο Instagram.

“Λυπάμαι που φθάσαμε εδώ”, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος του πανεπιστημίου Μινούς Σαφάκ.

Οι διαδηλωτές αγωνίζονται για “έναν σημαντικό σκοπό” αλλά οι πρόσφατες “πράξεις καταστροφής” στις οποίες επιδόθηκαν “φοιτητές και εξωσχολικοί” οδήγησαν στην καταφυγή στις δυνάμεις της τάξης”, εξήγησε, καταγγέλλοντας “τα αντισημιτικά λόγια” που ακούστηκαν στη διάρκεια αυτών των συγκεντρώσεων.

Άλλοι καταυλισμοί διαλύθηκαν επίσης την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τουσκόν και στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον στις νοτιοδυτικές και βόρειες ΗΠΑ, αντίστοιχα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Ο Μπάιντεν “πρέπει να μιλήσει”

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι ενέργειες υποστήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, από την Καλιφόρνια μέχρι τα μεγάλα πανεπιστήμια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, φέρνοντας στον νου τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Οι φοιτητές καλούν τα πανεπιστήμιά τους να διακόψουν τις γέφυρες με χορηγούς ή επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ και καταγγέλλουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ.

Αντίθετα με άλλα πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Μπράουν στην Πολιτεία Ρόουντ Άιλαντ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους διαδηλωτές. Αυτή προβλέπει τη διάλυση του καταυλισμού τους με αντάλλαγμα μια ψηφοφορία στο πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο για μια ενδεχόμενη αποεπένδυση “‘εταιριών που καθιστούν πιθανή και επωφελούνται από τη γενοκτονία στη Γάζα'”.

Οι εικόνες αστυνομικών με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων που επεμβαίνουν στις πανεπιστημιουπόλεις έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές σε μια πολωμένη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την Τετάρτη ένα “μικρό ποσοστό φοιτητών που προκάλεσε την αναταραχή”.

Στη διάρκεια μιας συνάντησης την Τετάρτη στο Ουισκόνσιν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε πως η “Νέα Υόρκη ήταν μια πολιτεία υπό πολιορκία την προηγούμενη νύχτα”. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν “πρέπει να δώσει εξηγήσεις”, υποστήριξε.

Μπάιντεν: Καταδικάζω τις συγκρούσεις

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, πήρε θέση για τις καταλήψεις των πανεπιστημίων από φοιτητές που τάσσονται κατά της εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καταδικάζοντας τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Ωστόσο, διαμήνυσε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παρέμβει η Εθνοφρουρά και να βοηθήσει τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Μπάιντεν σημείωσε πως οι ΗΠΑ δεν είναι αυταρχικό έθνος «όπου φιμώνουμε τους ανθρώπους ή καταπνίγουμε τις διαφωνίες». «Στην πραγματικότητα οι ειρηνικές διαμαρτυρίες είναι η καλύτερη παράδοση, αλλά ούτε είμαστε μια χώρα χωρίς νόμους και πρέπει να επικρατεί η τάξη», συνέχισε και πρόσθεσε: «Η βίαιη διαμαρτυρία δεν προστατεύεται. Η ειρηνική διαμαρτυρία προστατεύεται. Η καταστροφή περιουσίας δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία»

«Ο βανδαλισμός, η καταπάτηση, το σπάσιμο παραθύρων, το κλείσιμο πανεπιστημιουπόλεων, η αναγκαστική ακύρωση μαθημάτων και αποφοίτησης, τίποτα από αυτά δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία».

Είπε ότι οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά όχι να «προκαλούν χάος». Οι φοιτητές έχουν «το δικαίωμα να περπατούν στην πανεπιστημιούπολη με ασφάλεια χωρίς να φοβούνται ότι θα δεχθούν επίθεση», ανέφερε επίσης με φόντο τις καταγγελίες εβραίων φοιτητών για «αντισημιτισμό».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αντισημιτισμό ή απειλές βίας εναντίον Εβραίων φοιτητών» και δεν υπάρχει χώρος για ισλαμοφοβία ή διακρίσεις εναντίον Αραβοαμερικανών ή Παλαιστινίων Αμερικανών.

Σχετικά Άρθρα