ΗΠΑ/Χάος στα πανεπιστήμια: Συγκρούσεις και εκατοντάδες συλλήψεις στις καταλήψεις υπέρ των Παλαιστινίων

 ΗΠΑ/Χάος στα πανεπιστήμια: Συγκρούσεις και εκατοντάδες συλλήψεις στις καταλήψεις υπέρ των Παλαιστινίων

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης επενέβη το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν κλειστεί στο κτίριο. Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.

Η αστυνομία της πόλης με ένα θωρακισμένο όχημα χρησιμοποίησε μια μηχανική σκάλα για να εισέλθει στο Hamilton Hall από ένα παράθυρο λίγο μετά τις 21:30, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι στο προαύλιο και αρκετοί είχαν κάνει κατάληψη στο κτήριο. Περισσότεροι από δώδεκα φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν με χειροπέδες καθώς οι υπόλοιποι ούρλιαζαν αγανακτισμένοι.

Σύμφωνα με τα αρχεία της εφημερίδας Columbia Daily Spectator η επέμβαση της αστυνομίας έγινε ακριβώς 56 χρόνια μετά από μια αντίστοιχη επιχείρηση το 1968 όταν τότε είχαν συλληφθεί περισσότερα από 700 άτομα που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ με τους αστυνομικούς τότε να εισβάλουν στο Hamilton Hall μέσα από τούνελ.

Οι διαδηλωτές περιέγραψαν το χάος που επικράτησε στο υπό κατάληψη κτήριο . «Είμαστε παγιδευμένοι σε έναν κοιτώνα», έγραψε ο διοργανωτής της κατάληψης Mohammad Hemeida σε ένα μήνυμα σε δημοσιογράφο του USA TODAY. Ένα βίντεο που μοιράστηκε απεικόνιζε αστυνομικούς με κράνη και ασπίδες να έχουν στριμώξει τους διαδηλωτές. «Η Νέα Υόρκη μάς εμπόδισε με ρόπαλα», είπε.

Μέσα σε λίγα λεπτά από την επίθεση στο κτίριο, οι αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου Κολούμπια είπαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ζητήσουν την επέμβαση της αστυνομίας.

Η πρόεδρος του Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, επανήλθε με νέο email «Λυπούμαστε που οι διαδηλωτές επέλεξαν να κλιμακώσουν την κατάσταση με τις ενέργειές τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδρυμα. “Αφού η διοίκηση έμαθε στη διάρκεια της νύχτας ότι το Hamilton Hall είχε καταληφθεί, βανδαλιστεί και αποκλειστεί, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Το προσωπικό δημόσιας ασφάλειας της Κολούμπια αναγκάστηκε να φύγει από το κτίριο και ένα μέλος της ομάδας των εγκαταστάσεων μας απειλήθηκε. Δεν θα διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια της κοινότητάς μας ή την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος ΝΥ είχε εκδώσει μια αυστηρή προειδοποίηση νωρίτερα στην ημέρα ότι οι μαθητές που είχαν δημιουργήσει καταυλισμό έπρεπε να φύγουν αμέσως – και συμβούλευσε τους γονείς τους να τους παροτρύνουν να το κάνουν – λέγοντας ότι «εξωτερικοί παράγοντες» έχουν αναλάβει τη διαμαρτυρία υπέρ των Παλαιστινίων και πρέπει να απομακρυνθούν .

«Λέω για μέρες, αν όχι εβδομάδες τώρα, ότι αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία έχει βασικά επιλεγεί από επαγγελματίες εξωτερικούς ταραχοποιούς», είπε ένας πρώην αστυνομικός. «Φύγετε τώρα από αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να γίνει ακόμη πιο σοβαρή αυτή η κατάσταση. Αυτό πρέπει να τελειώσει τώρα».

Ο δήμαρχος Άνταμς δήλωσε επίσης ότι το δικαίωμα διαμαρτυρίας θα προστατευόταν, αλλά υποστήριξε ότι οι ταραχοποιοί εκμεταλλεύονταν τις διαδηλώσεις για να «δημιουργήσουν διχόνοια και διχασμό».

Στη Νέα Υόρκη οι αρχές μιλούν για 282 συλλήψεις (173 στο City College και άλλες 109 στο Κολούμπια). Συνολικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετράμε πάνω από 1.600 συλλήψεις σε τουλάχιστον 37 αμερικανικά πανεπιστήμια, ένας αριθμός που είχαν να δουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια από την εποχή του Βιετνάμ, δηλαδή εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν λόγω καταπάτησης του χώρου του ιδρύματος. Οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, όπως η ACLU, καταγγέλλουν τις συλλήψεις «αντισυνταγματική καταστολή του λόγου και της διαμαρτυρίας», γράφει το Axios.

Οι διαδηλωτές της Κολούμπια απαιτούν να σταματήσουν οι επενδύσεις του σχολείου σε εταιρείες που επωφελούνται από τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και θέλουν αμνηστία για τους φοιτητές και τους καθηγητές που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία. Οι διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη τροφοδοτήθηκαν από τον απολογισμό θανάτων αμάχων στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισραηλινή εισβολή που ακολούθησε την επίθεση της Χαμάς που σκότωσε σχεδόν 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ.

Η Αμερικανική Ένωση Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εξέδωσε μια δήλωση καθώς πλήθη και αστυνομία συγκεντρώθηκαν στην περιοχή:

“Αυτή την ώρα, το NYPD συγκεντρώνεται σε φραγμένους δρόμους έξω από τις πύλες του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Οι καθηγητές της Κολούμπια πέρασαν την ημέρα προσφέροντας τη βοήθειά μας για να εκτονωθεί η κατάσταση στην πανεπιστημιούπολη της Κολούμπια και απορρίφθηκαν ή αγνοήθηκαν”, ανέφερε η δήλωση. “Έχουμε κλειδωθεί έξω από την πανεπιστημιούπολη μας και ζητήσαμε να μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε… Η σχολή της Κολούμπια προσπάθησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες να παρέμβει στην κατάσταση, μόνο για να αποκλειστεί από την ανώτερη ηγεσία του Πανεπιστημίου. “

Η δήλωση πρόσθεσε: “Η παρουσία του NYPD στη γειτονιά μας θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινότητά μας. Η ένοπλη αστυνομία που εισέρχεται στην πανεπιστημιούπολη μας θέτει σε κίνδυνο τους φοιτητές και όλους τους άλλους στην πανεπιστημιούπολη.”

Η λίστα συνεχώς και μεγαλώνει

Η λίστα με τα πανεπιστήμια στα οποία υπάρχει κάποιου είδους κινητοποίηση (διαδήλωση ή κατάληψη) αλλά και επέμβαση από την αστυνομία μεγαλώνει συνεχώς.

Στο Ταφτς οι αρχές του ιδρύματος απειλούν με αποβολή όσους φοιτητές δεν εκκενώσουν την κατάληψη ενώ λένε ότι οι διαδηλωτές όχι μόνο «αρνούνται τις προτάσεις μας» αλλά επεκτείνουν και τον καταυλισμό τους.

«Από το ποτάμι στη θάλασσα η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί», φώναζαν μεταξύ άλλων οι καταληψίες φοιτητές στο Ουισκόνσιν. Άλλοι 10 συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας. Στη Νέα Ορλεάνη την Τετάρτη έγιναν περί τις 14 συλλήψεις κατά το άδειασμα της κατάληψης έπειτα από μόλις δύο ημέρες «ζωής» του καταυλισμού.

Επέμβαση είχαμε και στην Αριζόνα όπου η αστυνομία του ιδρύματος έκανε χρήση χημικών παραγόντων που προκαλούν ερεθισμό για να διαλύσουν το πλήθος.

Εξαίρεση το Brown, όπου οι πανεπιστημιακές αρχές και οι διαδηλωτές συμφώνησαν να διαλύσουν τον καταυλισμό διαμαρτυρίας.

Το CNN αναφέρει ότι στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και λύκεια. Καταγράφεται τουλάχιστον μία περίπτωση στην Αϊόβα με μαθητές που λένε ότι την Παρασκευή θα στήσουν το δικό τους καταυλισμό σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φοιτητές του Κολούμπια.

Και οι πολιτικοί στο “παιχνίδι”

Ο Ντόναλντ Τραμπ -και από κοντά του τα φιλορεπουμπλικανικά μέσα ενημέρωσης- χρησιμοποιεί τις καταλήψεις για να στήσει μια δυστοπική εικόνα ενός έθνους που μαστίζεται από ταραχές, αναφέρει το CNN.

Δεν παραλείπει να τα βάλει με τον πρόεδρο Μπάιντεν: «Πρέπει να σταματήσουμε τον αντισημιτισμό που απλά διαπερνά τη χώρα μας αυτή τη στιγμή και ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει κάτι», δήλωσε στο Fox για να προσθέσει ότι «ο Μπάιντεν υποτίθεται ότι είναι η φωνή της χώρας μας και σίγουρα δεν είναι και πολύ καλή φωνή». Οι Ρεπουμπλικανοί, πάλι, οι οποίο «χτυπούν» τα κορυφαία πανεπιστήμια, βλέπουν στις κινητοποιήσει ένα καλό εργαλείο για να ζωντανέψουν τη βάση τους.

Σε κάθε περίπτωση, μας περιμένουν μήνες γεμάτοι ένταση στις ΗΠΑ. Θα γίνει το καλοκαίρι και η διακοπή των μαθημάτων αιτία για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, ή θα μπούμε το Σεπτέμβριο σε ένα νέο καυτό ακαδημαϊκό έτος, αυτή τη φορά δύο μήνες πριν από τις εκλογές;

Σχετικά Άρθρα