Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την απαγόρευση “θεραπειών μεταστροφής” ανηλίκων

 Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την απαγόρευση “θεραπειών μεταστροφής” ανηλίκων

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, που κατατέθηκε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον «Προσωπικό Ιατρό», θεσμοθετείται η απαγόρευση για τις λεγόμενες «θεραπείες ή πρακτικές μεταστροφής», δηλαδή για μεθόδους που αποσκοπούν να μεταβάλουν ή να καταστείλουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου ενός ΛΟΑΤΚΙ ατόμου.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

H τροπολογία ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. «Παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ την καταψήφισε η Ελληνική Λύση. 
Παρά την υπερψήφιση της τροπολογίας, υπήρξε έντονη διαμαρτυρία από τις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, που εξέδωσαν κοινό Δελτίο Τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, με την τροπολογία:

·         Απαγορεύεται η διενέργεια πρακτικών μεταστροφής σε ευάλωτα πρόσωπα και όποιος εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους

·         Απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι τρίτοι, επαγγελματίες ή μη.

·         Οι παραβάτες μπορούν να υποστούν πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις, ενώ μπορεί να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή. Η επανειλημμένη τέλεση της ανωτέρω πράξης συνιστά επιβαρυντική περίσταση.

Γιατί αντιδρούν οι ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις

Το σημείο της τροπολογίας που προβλέπει ότι μπορούν να εφαρμόζονται θεραπείες μεταστροφής με τη ρητή συναίνεση ενήλικων ατόμων προκάλεσε την αντίδραση των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων, που ρητά δηλώνουν ότι «Δεν υπάρχει συναίνεση στην κακοποίηση» και ζητούν εντονότερη παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αλλάξει η διάταξη.

Σε κοινό δελτίο τύπου των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων, αναφέρονται τα αιτήματα τους σχετικά με το επίμαχο σημείο της τροπολογίας:

·         Να μην ψηφιστεί ένα άρθρο που υπερασπίζεται ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην ψυχολογική κακοποίηση.

·         Η ψυχολογική κακοποίηση στο έδαφος ζητημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου είναι ΜΟΡΦΗ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ. Δεν γίνεται να την θεσμοθετούμε το 2022.

·         Παραμένουμε στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας για διαβούλευση και μία βελτιωμένη και ουσιαστική πρόταση Ποινικοποίσης Θεραπειών Μεταστροφής το συντομότερο.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν έως τώρα:

•          Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα

•          Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

•          Πολύχρωμο Σχολείο

•          Colour Youth Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

•          Rainbow Seniors

•          Proud Seniors Greece -Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων 50 και ‘Ανω-

•          Θετική Φωνή

•          Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης

•          ΛΟΑΤ ΑμεΑ

•          Athens Pride

•          Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ – Intersex GreeceΑναλυτικά, το περιεχόμενο του επίμαχου άρθρου (1) της τροπολογίας, του υπουργείου Υγείας: 

Παναγιώτης Δρίβας